Fogorvos
No Comments

1. Cseréljük le a fogkefénket!

Mikor is cseréltünk utoljára fogkefét? Az újév ideális alkalom erre.

Alapszabály, hogy 2-3 havonta le kell cserélnünk a fogkefénket.

Azonnal le kell cserélnünk a fogkefénket, ha előzőleg valamilyen vírusos vagy bakteriális fertőzésen estünk át, vagy fogínybetegségünk volt/van, mivel a fogkefe sörtéiben megtelepedő kórokozók később könnyen visszafertőzhetnek. Ugyanígy csereérett a fogkefénk, ha az alapos fogmosás ellenére is lepedékesnek érezzük fogainkat, vagy a sörték tűnnek erősen leamortizáltnak.

 

2. Próbáljunk ki más fogtisztító eszközöket is!

A fogkefével való fogmosás önmagában csak a fogfelület kétharmadát éri el, bármilyen alaposan is mossuk a fogainkat!

A fogak között és az íny alatt továbbra is meglapulhatnak a fogszuvasodást és az ínybetegségeket keltő baktériumok.

Épp ezért a fogkefe és a fogkrém mellett elengedhetetlen a fogselyem használata is ahhoz, hogy valóban alaposan megtisztíthassuk a fogaikat és az ínyünket.

A fix fogpótlások, hidak vagy rögzített fogszabályzó készülékek tisztításához pedig a speciális fogselymet, a superfloss-t javasoljuk.

Az ínyszélek még alaposabb tisztításához, a fogínygyulladás megelőzéséhez ideális lehet az egycsomós fogkefe is.

A pici „üvegmosó kefére” hasonlító interdentális fogköztisztító kefe szintén nagyon hatékony eszköze a fogközök alapos tisztításának, A szájzuhanyt eredetileg a lepedék alapos eltávolítására találták ki, de jelentős szerepe lehet az íny masszírozásában, ezáltal a fogágy egészségének megőrzésében is.

 

3. Igyunk több vizet!

A megfelelő hidratálás nélkülözhetetlen szervezetünk egészséges működéséhez- ez alól a szájüreg sem kivétel.

Ha elegendő folyadékot fogyasztunk a szájüreg mirigyei több nyálat termelnek, hozzájárulva a fogak és az íny öntisztulásához.

A nyál értékes ásványi anyagai (kalcium, foszfát és fluorid) természetes módon semlegesítik az étkezés utáni savakat, elejét véve a fogak ásványi demineralizációjának.

 

 4. Ne feledkezzünk el a fogászati kontrollról!

Javasoljuk, hogy évente legalább kétszer keressük fel fogorvosunkat! A fogászati ​​problémák megelőzésének legjobb módja, ha időben észleljük őket, vagy megelőzzük kialakulásukat, súlyosabbá válásukat.

Ide tartozik a rendszeres félévente – évente beiktatott rendelői „fogkőleszedés”, azaz ultrahangos fogkőeltávolítás is, mely a megfelelő szájhigiénia alapja és segít a fogínygyulladás megelőzésében.

 

5. Hozassuk rendbe a fogainkat!

Az újév a tökéletes alkalom arra, hogy végre belevágjunk a régóta halogatott fogászati kezelésekbe.

A fogpótlások (koronák, hidak, implantátumok) és tömések nemcsak fogaink épségét segítenek megőrizni, de elvesztett önbizalmunkat is helyre tehetik.

Bár a fogszabályozás hosszabb, de egészen biztosan eredményes befektetés, melynek jutalma az egészséges harapás, a gyönyörű, szabályos mosoly és a magabiztos fellépés.

 

Szeretettel várjuk rendelőnkben egy állapotfelmérésen!

Forduljon hozzánk bizalommal, jelentkezzen be hozzánk egy állapotfelmérésre, konzultációra!

☎ +36 70 904 4082
➴ 2030, Érd Angyalka u. 1/A.
📧 erdfogaszat@oralcentrum.hu
➣ https://oralcentrum.hu/kapcsolat/

 

31 márc, 2022

A felnőttkori fogvesztés 6 leggyakoribb oka

1. Fogínysorvadás Az időskori fogvesztés leggyakoribb oka nem a fogszuvasodás, hanem a fogínysorvadás és a fogágybetegség. Ilyenkor a kezeletlen fogínygyulladás terjed tovább a fogágy további szöveteire baktériumokkal teli tasakokat alakítva… Tovább
25 febr, 2022

Mikor kell cserélni a régi töméseinket?

Nemcsak akkor, ha megfájdul a tömött fogunk! Természetesen a fájdalom és a fogérzékenység olyan figyelmeztető jel, ami mielőbbi beavatkozásra hívja fel a figyelmet. Vagyis nem érdemes halogatnunk a fogorvost, ha… Tovább
13 dec, 2021

Cukorba mártott ünnepek 2.

A „kísértések havában” se kell hátat fordítanunk minden csábításnak, elég, ha kicsit jobban odafigyelünk a fogápolásra. És persze az se mindegy, mibe harapunk bele- ha nem szeretnénk a fogászati ügyeleten… Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük