Fogorvos
No Comments

Az elveszett fogak pótlásának több módja is van, melynek kiválasztása számos tényező függvénye a hiányzó fogak számától, a csontkínálaton át egészen az anyagi lehetőségeinkig.

Amennyiben több lehetőség is rendelkezésünkre áll, érdemes számba vennünk azok előnyeit és hátrányait, mielőtt meghozzuk a végleges döntést. Blogunkkal ebben próbálunk segédkezet nyújtani.

 

 

Miért fontos a hiányzó fogak mielőbbi pótlása?

 

Ha a foghiány jól látható helyen, a mosolyzónában helyezkedik el, ez a kérdés általában fel sem merül bennünk, hisz a látványos foghiány rendkívül kínos, szociális szempontból rövid távon is vállalhatatlan állapot.

 

A tartós foghiány azonban nemcsak esztétikailag okozhat problémát.

Az egészséges rágásban minden fog szerephez jut, és akár egyetlen fog hiánya is károsan hat a szájüreg, sőt egész szervezetünk egészségére.

 

A foghiánnyal szomszédos, illetve vele szemközti fogak kiemelkedhetnek a helyükről és, hogy kitöltsék a szabad teret, elmozdulhatnak a hiány irányába. Ezt általában ínyrecesszió kíséri, a szabaddá vált fognyak pedig sérülékenyebbé és érzékennyé teszi a fogat.

A foghiány következtében rágáskor a fogakat ért terhelés egyensúlya is felborul; ezáltal egyes fogakat nagyobb terhelés ér, és gyorsabban kopnak.

A foghiány helyén nem éri terhelés az állkapcsot, ezért azon a helyen a csont fokozatos felszívódásnak indul.

Mivel csökken a rágófunkció, különböző emésztési problémák is kialakulhatnak, mint például a reflux.

 

A hátsó őrlőfogak hiánya esetén rágás során általában a másik oldallal kompenzálunk.

Az egyenetlen terhelés miatt azonban az állkapocs ízület is gyulladásba kerül, majd kopni kezd, fájdalmat és egyéb panaszokat (szájnyitási korlátozottság, kattogó állkapocs, fejfájás, fülzúgás stb.) okozva. Ilyenkor idővel az arc és a nyak izmai is deformálódnak, ami a csigolyák közvetítésével kihat a gerincre és a teljes tartásunkra is, nyak-hát-derék és egyéb fájdalmakat okozva.

 

A foghiány pótlására számos lehetőség áll rendelkezésedre az implantátum beültetéstől a a kivehető fogsorig, így minden esetben megtaláljuk az optimális megoldást!

 

Fogászati híd

 

A fogászati híd olyan hagyományos fogpótlási eljárás, ahol a három (vagy több) tagú pótlás a szomszédos fogakra támaszkodik, melyek pillérként tartják a hídelemet.

A híd előnye, hogy könnyen és gyorsan, 1-2 héten belül elkészül, és azonnal helyreállítja a teljes rágófunkciót. Ráadásul az ára is jelentősen kedvezőbb, mint az implantátumé.

Ezzel szemben a hátránya, hogy elkészítéséhez szükséges a foghiány melletti fogak előkészítése, ahol a csiszolás által a fog anyagának akár 40-60%-át is elveszheti.

A fogászati híd abban az esetben kivitelezhető, ha elegendő pillérfog áll rendelkezésre, emiatt pl. sorvégi foghiánynál nem alkalmazható.

Emellett a hidak kevésbé erősek és tartósak, mint az implantátumok, gyengébb rágóerőt biztosítanak, illetve túlterhelhetik a pillérfogakat is.

Mivel nem olyan tartósak, idővel elkophatnak, sérülhetnek, ezért időnként cserére szorulnak a fémkerámia hidak átlagosan 10 évig, a fémmentes hidak 15 évig tartanak.

A híd esetében a foghiány alatti csont nem kap megfelelő stimulációt, ami idővel csontveszteséghez vezethet, melyet a híd- szemben az implantátummal- nem képes megakadályozni.

Ha a híd egyik tagja megsérül, vagy az alatta lévő fog panaszt okoz, akkor az az egész híd szerkezetét érinti, azaz a teljes hidat el kell távolítani és ki kell cserélni.

A fogászati hidak többféle anyagból is készülhetnek, fém vázzal és porcelán leplezéssel vagy természetesen élethű, fémmentes cirkónium-oxidból. Ez utóbbi főleg a mosolyzónában javasolt.

 

 

Implantátum

 

A fogászati implantátum a jelenlegi legkorszerűbb, legtartósabb és legkényelmesebb megoldás a hiányzó fogak pótlására. A fogimplantátum egy általában titánból készült csavar, mely az állcsontba helyezve műgyökérként funkcionál, és erre készül el a fogpótlás (korona vagy híd)

 

Bár a híd elsőre egyszerűbb és költségkímélőbb megoldásnak tűnik, az implantátum számos vitathatatlan előnye mellett egy életre szóló „befektetés” lehet.

 

Az implantátum vitathatatlan előnye, hogy természetesebb és élethűbb, mint a híd, esztétikailag, funkcionálisan és érzetre is tökéletesen megegyeznek a saját fogakkal, teljes értékűen pótolja azokat.

Az implantátum kíméli a többi fogak, nem szükséges lecsiszolni hozzá a szomszédos, ép fogakat, és nem is terheli túl azokat.

Minden olyan esetben alkalmazható, amikor a híd nem kivitelezhető (pl. sorvégi hiány)

Mivel az implantátumok a rágóerőt a csontra közvetítik, a folyamatos terhelés megakadályozza az állkapocs leépülését és segít megtartani az egészséges csontállományt.

Az implantátumokra készített fogpótlások anatómiailag megegyeznek a saját fogakkal, és biztosítják a normál rágófunkciót.

Nem utolsó sorban az implantátumok tartósabbak, mint a hidak, megfelelő ápolás mellett akár életünk végéig szolgálhatnak minket

 

Az Oralcentrumban az esetek többségében a több, mint 50 éves kutatáson és fejlesztésen alapuló, svéd Nobel Biocare által forgalmazott implantátumokkal dolgozunk, mely garantálja a prémium minőséget és a hosszútávú eredményt.

A Nobel Biocare fejlett innovációs technológiájának köszönhetően lehetőség nyílik a csúcsmodern, 3D technológiával vezérelt, navigációs implantációra is.

CT-felvétel alapján speciális szoftverrel készített egyedi, személyre szabott sablonnak köszönhetően az implantációs műtét előre megtervezhető, és tized-milliméteres pontossággal kivitelezhető.

Mindez nagyobb biztonságot, kiszámíthatóbb esztétikai és funkcionális eredményt és gyorsabb gyógyulást nyújthat a pácienseink számára.

 

 

Kivehető műfogsor

 

A részleges vagy teljes kivehető műfogsor abban az esetben nyújthat megoldást, ha fogaink nagy része, vagy az összes fogunk hiányzik. Erre általában idős korban vagy súlyos fogágybetegség esetén kerül sor.

Amennyiben anyagi vagy egészségügyi okokból a fogbeültetés nem jöhet számításba, az esztétikai és rágófunkció helyreállítására a műfogsor szolgálhat.

 

A kivehető fogpótlásoknak két típusát különböztetjük meg: a részleges fogsort, melyet különböző rögzítési technológiával (kapcsos, teleszkópos, csúsztatós stb. fogpótlás) a megmaradt fogakhoz tudunk kapcsolni, valamint a teljes kivehető fogsort teljes fogatlanság esetén.

 

Fogászati státuszunk, személyes igényeink és anyagi lehetőségeink függvényében mindig személyre szabott megoldás javasolható.

A kivehető fogpótlások kombinálhatók rögzített fogpótlásokkal (pl. híd), vagy implantátumokkal is.

 

Van, aki gyorsan hozzászokik a kivehető műfogsorhoz, és minden különösebb probléma nélkül használja, de akadnak, akiknél sem a türelem, sem a szoktatási idő nem vezet eredményre.

 

Az Oralcentrumban elérhető a kivehető fogsorok új generációja, a 4C új generációs szilikonos fogsor is, mely nemcsak élethűbb, természetes megjelenést nyújt, de anyagának köszönhetően puha, rugalmas és kiválóan tapad, ezért könnyen megszokható és kényelmesen viselhető. Rugalmas, hajlékony, kopásálló anyaga leejtéskor sem törik el, és mivel nem igényel kapcsokat, kíméletes a többi foggal is.

 

All-on-4 fogsor

 

Az All-on-4 fogpótlás azok számára ajánlott, akik az alsó / felső vagy mindkét fogsoruk esetében teljes foghiánnyal küzdenek, vagy valami okból kifolyólag (pl. fogínysorvadás) az összes fogukat el kell távolítani.

 

Az All-on-4™ technológia állcsontonként 4 db azonnal terhelhető implantátum segítségével stabilan rögzíti a fogsort (körhidat), rekonstruálva a teljes fogívet, és az eredeti fogak esztétikáját, funkcióját és kényelmét.

Az eljárás azok számára is megoldást nyújthat, akiknek nem áll rendelkezésre elegendő csont az implantátumok beültetéséhez, mivel az esetek többségében csontpótlás nélkül is kivitelezhető.

Az All-on-4™ technológia esetében az állcsontok legstabilabb részébe helyezett, 17° és 30° fokban megdöntött, az átlagosnál nagyobb méretű implantátumok teljes stabilitást biztosítanak a teljes körhíd számára.

A módszer jelentősen csökkenti a csontpótláshoz szükséges időt, a gyógyulást és a műtéti költségeket.

 

Az All-on-4® implantáció legnagyobb előnye, hogy kényelmes, gyors és költséghatékony; jelentősen csökkenti a műtéti és gyógyulási időt, valamint a műtéti költségeket, hisz mindössze egy szájsebészeti beavatkozással teljes fix fogpótlás készíthető.

 

Szeretettel várjuk rendelőnkben egy állapotfelmérésen!

Forduljon hozzánk bizalommal, jelentkezzen be hozzánk egy állapotfelmérésre, konzultációra!

☎ +36 70 904 4082
➴ 2030, Érd Angyalka u. 1/A.
📧 erdfogaszat@oralcentrum.hu
➣ https://oralcentrum.hu/kapcsolat/

 

13 dec, 2021

Cukorba mártott ünnepek 2.

A „kísértések havában” se kell hátat fordítanunk minden csábításnak, elég, ha kicsit jobban odafigyelünk a fogápolásra. És persze az se mindegy, mibe harapunk bele- ha nem szeretnénk a fogászati ügyeleten… Tovább
30 dec, 2023

Miről ismerhető fel az elhalt fog?

A fogak kemény anatómiai szervek, amelyek saját vérellátást igényelnek. Ha az őket ellátó ereket fizikai trauma vagy fertőzés éri, a belső részüket alkotó lágyszövetek sérülése a fogak halálához vezethet.     Hogyan… Tovább
26 okt, 2023

A száj öregedésének 6 jele

Az öregedés miatti változások nem merülnek ki az őszülő hajban vagy a szaporodó ráncokban, testünk minden sejtjét érintik; így a fogakat és az ínyt is.     Így hat az… Tovább
26 okt, 2022

A 3 legijesztőbb fogászati kezelés

Ha az alábbi kezelésekről hallunk, általában hideg borzongás fut végig a gerincünkön, netán rögtön társul is hozzájuk valamely rémtörténet, amit ismerősöktől hallottunk.  Pedig szakértő kezek közt, egy modern, jól felszerelt… Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük