Fogorvos
No Comments

A fogászati ​​héjak egyre népszerűbbek az esztétikai fogászatban, mivel minimálisan invazívak, mégis rendkívül gyors és látványos eredményt kínálnak.

A direkt és porcelán héjak egyaránt előnyösek azon páciensek számára, akik tökéletesen szabályos, hófehér fogakról álmodnak, de azok számára is, akik csupán egy-egy sérült, kedvezőtlen alakú, vagy elszíneződőtt fogukat szeretnék rendbe hozatni.

 

A héjak elkészítéséhez nincs szükség a fogak lecsiszolására, így megőrzik a természetes fogszerkezet jelentős részét, mégis lehetővé teszik a mosoly harmonizálását, vagy akár teljes átalakítását, olyan esetekben is, amelyek korábban csak fogszabályozással vagy koronával voltak megvalósíthatók.

 

Íme 5 gyakori eset, amikor a héjak nagyon látványos eredménnyel dobhatják fel mosolyunkat:

 

Ferde fogak

 

A ferde, elfordult, torlódott fogak nemcsak mosolyunkra és önbizalmunkra is hatással vannak, de a tisztításuk is nehezebb.

A fogtorlódást általában veleszületett helyhiány (pl. a fogak méreténél aránytalanul kisebb állcsont) okozza, de gyermekkori rossz szokások (pl. cumizás, ujjszopás) is kiválthatják.

A porcelán héjak az esetek nagy részében fogszabályozás nélkül is korrigálhatják a ferde és rendezetlen fogakat, és tökéletesen szabályos mosolyt biztosítanak.

 

Foltos, elszíneződött fogak

 

A reggeli tea, kávé vagy az esti pohár vörösbor éppúgy elszínezheti a fogakat, mint a dohányzás. Ezek a foltok fogfehérítéssel általában eltüntethetők, de a korral együtt járó zománckopás miatt besárguló fogak, vagy az elhalt, illetve korábban gyökérkezelt fogak beszürkülése esetén már csak a héjak segíthetnek visszanyerni hófehér mosolyunkat!

 

Megrepedt, töredezett fogak

 

Szerencsétlen esés, dióhéj vagy sportbaleset? A fogszélek törése, lepattanása, vagy a zománcot érintő repedések éppúgy előfordulhatnak a traumás sérülések a fogcsikorgatás vagy az idő múlásával járó zománckopás miatt.

Ez alapvetően természetes folyamat, ám genetikai tényezők vagy környezeti hatások miatt egyes emberek fogzománca az átlagosnál gyengébb lehet, ami hajlamosabbá teszi a fogakat a törésre.

Ha a sérülés esztétikailag nagyon szembetűnő és zavaró, vagy nagyfokú fogérzékenység kíséri, javasolt lehet fogászati héjak (illetve a sérülés mértékének függvényében a korona) alkalmazása.

 

Zománchibás fogak

 

A zománchiba éppúgy lehet veleszületett, örökletes, mint szerzett elváltozás, amit több dolog is okozhat (pl. vitaminhiány, gyógyszer mellékhatás, reflux stb.).

Jellegzetes tünetei a fogzománcon megjelenő fehér foltok, sárgás-barnás elszíneződések, esetleg apró gödröcskék, érdes felületek.

De elkophat a fogzománc a fogerózió következtében is; a zománc elvékonyodását ebben az esetben belső (pl. gyomorsav) vagy külső (savas ételek, italok) forrásból származó, maró hatású savak okozzák.

A zománckopás kezdetben nem mindig jár fájdalommal, csak a fog fénytelenebbé, puhábbá válik. A fokozatos kopás során azonban bemélyedések, barázdák keletkeznek a fogak felszínén, melyek okozhatnak fájdalmat/fogérzékenységet a hideg, meleg vagy savas ételek, italok fogyasztása esetén.

A sérült zománc a fogérzékenység mellett a fogszuvasodásra való hajlamot is növeli, ezért nem csupán esztétikai probléma!

 

A zománcot lefedő, védelmező fogászati héjakkal a zománchiba könnyen és hatékonyan eltüntethető – és vele együtt a vele járó fogérzékenység is!

 

Fogak közötti rések

 

A fogak közötti hézag (diasztéma) genetikai örökség vagy gyermekkori rossz szokások következtében egyaránt kialakulhat; ez legtöbbször a felső nagymetszők esetében fordul elő.

Amennyiben a fogak közötti rést esztétikai okokból szeretnénk megszüntetni, a fogászati héjak gyors és hatékony megoldást kínálnak erre.

 

Szeretettel várjuk rendelőnkben egy állapotfelmérésen!

Forduljon hozzánk bizalommal, jelentkezzen be hozzánk egy állapotfelmérésre, konzultációra!

☎ +36 70 904 4082
➴ 2030, Érd Angyalka u. 1/A.
📧 erdfogaszat@oralcentrum.hu
➣ https://oralcentrum.hu/kapcsolat/

14 márc, 2024

Mit kezdjünk a fogak közötti réssel?

A felső metszőfogak közt tátongó rés sokak számára zavaró, és gyakran nem is csak esztétikai hátrányokat okoz. Blogunkban elmagyarázzuk, mitől alakul ki a fogászati ​​diasztéma, milyen kockázatokkal jár együtt, illetve… Tovább
29 ápr, 2023

Mikor menjünk sürgősen fogorvoshoz?

A rendszeres fogászati szűréssel többnyire megelőzhetők a fájdalom miatt átvirrasztott éjszakák vagy a tipikusan hétvégére eső váratlan fogászati vészhelyzetek. Persze bármikor előfordulhatnak balesetek, amelyekre nem készülhetünk fel előre, a sportolás… Tovább
30 jún, 2023

5 jel, hogy a szájhigiéniánk nem megfelelő

A megfelelő szájápolási rutin kulcsfontosságú a fogak és az íny egészségének megőrzéséhez. Mutatjuk, mik azok a jelek, melyek alapján valószínűleg változtatnunk kell fogápolási szokásainkon.   1. Fogszuvasodás A megfelelő szájhigiénia hiányának… Tovább
27 máj, 2023

Mire jók a fogászati héjak?

A fogászati ​​héjak ideális megoldást kínálnak fogaink esztétikai hibáinak kiküszöbölésére. Eltüntetik a fogak formájának, színének vagy elhelyezkedésének apróbb tökéletlenségeit, és gyors, mégis hosszú távú megoldást nyújtanak a tökéletes mosolyhoz.  … Tovább
25 febr, 2022

Mikor kell cserélni a régi töméseinket?

Nemcsak akkor, ha megfájdul a tömött fogunk! Természetesen a fájdalom és a fogérzékenység olyan figyelmeztető jel, ami mielőbbi beavatkozásra hívja fel a figyelmet. Vagyis nem érdemes halogatnunk a fogorvost, ha… Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük