Fogszabályozás
No Comments

1. A fogszabályzó megszokásához idő és türelem szükséges.

De nem olyan sok, ahogy azt az első napokban hisszük!

Nem kell aggódnunk, a fájdalom és a feszítő érzés gyorsan múlik, akárcsak a sérülések a nyálkahártyán, amit a drótok és bracketek okozhatnak.

A kezdeti nehézségeken segíthet egy-egy szem fájdalomcsillapító, illetve a patikában beszerzett fogszabályzóviasz, melyet az irritációt okozó alkatrészre nyomva elkerülhető a szájüreg kisebesedése.

 

2. Tartsuk be az étkezési szabályokat!

Tény, hogy a fogszabályzós időszak nem a nagy gasztronómiai kalandozások ideje- de emlékeztessük magunkat rá, hogy csak átmeneti!

Kerüljük a tapadós, ragacsos ételeket (gumicukor, karamell, csoki, rágó), melyek ráragadnak a fogszabályzó alkatrészeire, miközben a magas cukortartalmuk okozta lepedék utat nyit a fogszuvasodásnak.

Kerüljük az apró magvakat és ropogtatnivalókat, (olajos magvak, popcorn, chips, müzlifélék, mákos ételek), melyek apró darabkái könnyen beragadhatnak a fogszabályzó készülék réseibe, vagy le is törhetik a bracketeket.

Kerüljük a kemény és/vagy ropogós ételek harapását (pl. kifli, pizzaszéle, alma, répa).

A keményebb ételeket, zöldségeket és gyümölcsöket kockázzuk fel apró, könnyebben rágható darabokra!

 

3. Mérsékeljük a cukrozott és/vagy szénsavas italok fogyasztását!

Mivel a cukor a nyállal keveredve a fogak számára kártékony savas közeget, valamint ragacsos lepedéket képez a szájban, fontos, hogy lehetőség kerüljük a cukros és szénsavas italokat!

Tudnunk kell, hogy a savak roncsoló hatása miatt a cukormentes szénsavas italok is károsak. Mialatt a szájüreg pH szintje tartósan alacsonnyá válik, a fogzománcból értékes ásványi anyagok oldódnak ki, mely fogerózióhoz és fogszuvasodáshoz vezethet.

 

4. Gyakoroljuk a beszédet

A kivehető készülékekkel nehézkesebb a beszéd, jellegzetes a „pöszeség”, „selypítés”, de ezeket a fogszabályozókat úgyis csak este és éjszaka kell hordanunk. A rögzített készülék inkább az első pár napban okozhat kellemetlenséget, a hangok néha nem úgy jönnek ki, ahogy terveztük, nehézkes az artikuláció, de ez is tanulható és a későbbiekben már nem okoz problémát.

 

5. Ügyeljünk a fogtisztításra!

Fogtisztításhoz szerezzünk be speciális fogápolási eszközöket! (sensitive fogkrém, puha sörtéjű fogkefe, fogköztisztító kefe, fogselyem, egycsomós fogkefe stb.), ezek helyes használatához bátran kérjünk segítséget fogorvosunktól vagy dentálhigiénikusunktól!

A kivehető készülék tisztításához pedig használjunk műfogsor tisztító tablettát!

 

Jelentkezzen be rendelőnkbe!

————————————————————————-

Forduljon hozzánk bizalommal, jelentkezzen be hozzánk egy állapotfelmérésre, konzultációra!

+36 70 904 4082

2030, Érd Angyalka u. 1/A.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük