Fogágybetegség
No Comments

1. A lepedék és a fogkő nem ugyanaz

 A fogkövet és a lepedéket hajlamosak vagyunk összekeverni, holott a kettő két különböző dolog.

A lepedék a baktériumok színtelen, ragadós biofilmje, mely étkezés után rakódik le a fogakon, és alapos fogtisztítással – egy ideig- otthon is eltávolítható.

Ám ennek hiányában ez a lepedék kb 40 óra alatt elmeszesedik, és a beleépülő ásványi anyagoktól megkeményedik, majd sárgás-barnás színű fogkővé válik, mely már komoly veszélyt jelent a szájüreg egészségére nézve.

A fogkő eltávolítása már csak rendelői körülmények közt lehetséges ultrahangos fogkőeltávolítással.

 

2. A fogkő nem mindig látható

 A fogkő, a lepedékkel ellentétben, többnyire jól látható- de nem minden esetben!

A fogkő színe az életmódtól, és az elfogyasztott ételektől függően változatos lehet: fehér sárgás vagy akár sötét barna is. Kezdetben puhább állagú és világosabb, később egyre keményedik és sötétedik.

Jellemzően az alsó metszőfogak belső, nyelv felőli részén, valamint a felső őrlőfogak külső részén helyezkedik el, mert itt található a legtöbb nyálmirigy.

Ám nem mindenki tudja, hogy a fogkő alattomosan akár az íny alatt is keletkezhet. Az íny alatt meglapuló barnás-feketés fogkő szabad szemmel nem igazán látható, eltávolítása azonban fogínysorvadás és fogágybetegség kockázata miatt elengedhetetlen.

 

3. A fogkő esetében vannak hajlamosító tényezők

A fogkőképződés mértéke egyéni adottság, befolyásolja a genetikai hajlam, fogazatunk anatómiája, a nyálunk pH-értéke, a táplálkozás, egyes betegségek (pl. cukorbetegség, anyagcsere betegségek), a hormonok (terhesség, menopausa), a dohányzás, és nagy mértékben a szájápolási szokásaink is.

 

4. A fogkőlerakódás az étrendünktől is függ

Az elfogyasztott ételek nagy szerepet játszanak a foglepedék kialakulásában. Amikor cukros vagy keményítő tartalmú ételeket, például szénhidrátokat fogyasztunk, az ételmaradékok a fogainkhoz tapadhatnak átlátszó, ragacsos bevonatot (biofilm) képezve rajtuk. A szájban lévő baktériumok ezekkel a részecskékkel táplálkoznak, miközben savakat termelnek, amelyek a fogzománc erózióját okozhatják. Az ásványi anyagaitól megfosztott, meggyengült fogzománc pedig nemcsak fogérzékenységet okozhat, de megnő a kockázat a fogszuvasodásra is. Ha szeretnénk elkerülni a lepedékképződést, csökkentsük a cukor-és keményítőfogyasztást (kekszek, nasik, pékáruk stb.), valamint a cukrozott italok kortyolgatását is.

 

5. A fogkő nemcsak esztétikai kérdés

A fogkő esztétikailag is nagyon zavaró lehet, ám ennél sokkal veszélyesebb, hisz idővel komoly fogágybetegségek okozója lehet. A fogak felszínére tapadt, illetve az íny alá lerakódó fogkő a fogínygyulladás és tasakképződés elindítója és fenntartója lehet. Beavatkozás nélkül a gyulladás a foggyökerek mentén átterjedt a fog tartószerkezetére, valamint a csontokra is. A leépülő csont következtében a fogak meglazulnak, mozgathatóvá válnak, és idővel el is veszíthetjük őket.

 

Szeretettel várjuk rendelőnkben egy állapotfelmérésen!

Forduljon hozzánk bizalommal, jelentkezzen be hozzánk egy állapotfelmérésre, konzultációra!

☎ +36 70 904 4082
➴ 2030, Érd Angyalka u. 1/A.
📧 erdfogaszat@oralcentrum.hu
➣ https://oralcentrum.hu/kapcsolat/

29 nov, 2021

A fogágybetegség három lépcsőfoka

 A fogágybetegség a fog tartószerkezetének - többnyire gyulladásból eredő- betegsége, mely kezeletlenül fogínysorvadáshoz, csontpusztuláshoz, foglazuláshoz, végső során pedig akár fogvesztéshez is vezethet.   A fogínygyulladás   A fogágybetegség első lépcsőfoka a… Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük