1. A lepedék és a fogkő nem ugyanaz
A fogkövet és a lepedéket hajlamosak vagyunk összekeverni, holott a kettő két különböző dolog.
A lepedék a baktériumok színtelen, ragadós biofilmje, mely étkezés után rakódik le a fogakon, és alapos fogtisztítással – egy ideig- otthon is eltávolítható.
Ám ennek hiányában ez a lepedék kb 40 óra alatt elmeszesedik, és a beleépülő ásványi anyagoktól megkeményedik, majd sárgás-barnás színű fogkővé válik, mely már komoly veszélyt jelent a szájüreg egészségére nézve.
A fogkő eltávolítása már csak rendelői körülmények közt lehetséges ultrahangos fogkőeltávolítással.
2. A fogkő nem mindig látható
A fogkő, a lepedékkel ellentétben, többnyire jól látható- de nem minden esetben!
A fogkő színe az életmódtól, és az elfogyasztott ételektől függően változatos lehet: fehér sárgás vagy akár sötét barna is. Kezdetben puhább állagú és világosabb, később egyre keményedik és sötétedik.
Jellemzően az alsó metszőfogak belső, nyelv felőli részén, valamint a felső őrlőfogak külső részén helyezkedik el, mert itt található a legtöbb nyálmirigy.
Ám nem mindenki tudja, hogy a fogkő alattomosan akár az íny alatt is keletkezhet. Az íny alatt meglapuló barnás-feketés fogkő szabad szemmel nem igazán látható, eltávolítása azonban fogínysorvadás és fogágybetegség kockázata miatt elengedhetetlen.
3. A fogkő esetében vannak hajlamosító tényezők
A fogkőképződés mértéke egyéni adottság, befolyásolja a genetikai hajlam, fogazatunk anatómiája, a nyálunk pH-értéke, a táplálkozás, egyes betegségek (pl. cukorbetegség, anyagcsere betegségek), a hormonok (terhesség, menopausa), a dohányzás, és nagy mértékben a szájápolási szokásaink is.
4. A fogkőlerakódás az étrendünktől is függ
Az elfogyasztott ételek nagy szerepet játszanak a foglepedék kialakulásában. Amikor cukros vagy keményítő tartalmú ételeket, például szénhidrátokat fogyasztunk, az ételmaradékok a fogainkhoz tapadhatnak átlátszó, ragacsos bevonatot (biofilm) képezve rajtuk. A szájban lévő baktériumok ezekkel a részecskékkel táplálkoznak, miközben savakat termelnek, amelyek a fogzománc erózióját okozhatják. Az ásványi anyagaitól megfosztott, meggyengült fogzománc pedig nemcsak fogérzékenységet okozhat, de megnő a kockázat a fogszuvasodásra is. Ha szeretnénk elkerülni a lepedékképződést, csökkentsük a cukor-és keményítőfogyasztást (kekszek, nasik, pékáruk stb.), valamint a cukrozott italok kortyolgatását is.
5. A fogkő nemcsak esztétikai kérdés
A fogkő esztétikailag is nagyon zavaró lehet, ám ennél sokkal veszélyesebb, hisz idővel komoly fogágybetegségek okozója lehet. A fogak felszínére tapadt, illetve az íny alá lerakódó fogkő a fogínygyulladás és tasakképződés elindítója és fenntartója lehet. Beavatkozás nélkül a gyulladás a foggyökerek mentén átterjedt a fog tartószerkezetére, valamint a csontokra is. A leépülő csont következtében a fogak meglazulnak, mozgathatóvá válnak, és idővel el is veszíthetjük őket.
Szeretettel várjuk rendelőnkben egy állapotfelmérésen!
Forduljon hozzánk bizalommal, jelentkezzen be hozzánk egy állapotfelmérésre, konzultációra!
☎ +36 70 904 4082
➴ 2030, Érd Angyalka u. 1/A.
📧 erdfogaszat@oralcentrum.hu
➣ https://oralcentrum.hu/kapcsolat/