Fogszabályozás
No Comments

1. Túl korai elkezdeni

Általános tévhit, hogy a fogszabályzást a fogváltás után kell elkezdeni, amikor már kibújtak a maradó fogak.

Ez nem igaz!

A fogszabályozás célja nemcsak a fogak helyreigazítása, hanem a harapási rendellenességek és egyéb funkcionális problémák kezelése is, ezért a gyermekkori fogszabályzást 7-8 éves korban, a vegyes fogazat idején javasolt elkezdeni, amikor a növekedésben lévő állcsontok még könnyen alakíthatók.

A vegyes fogazat idején a fogszabályozás még kivehető „éjszakai” készülékkel történik, mely gyakran már önmagában megoldja a problémát, ellenkező esetben előkészíti, és megkönnyíti a későbbi rögzített fogszabályzós kezelést.

2. Túl késő elkezdeni

A fogszabályzásban nincs felső korhatár!

Napjainkban a fogszabályozóval rendelkező páciensek nagy része a felnőtt korosztályba tartozik, nem ritka, hogy a negyvenes éveikben vágnak bele.

Bár felnőttkorban az állcsontok fejlődése már befejezett, a kötőszövetek és az ízületek is merevebbek, így a fogszabályozó kezelés több időt és türelmet kívánhat, de éppolyan tökéletes eredmény érhető el vele, mint fiatalabb korban.

Kisebb eltérések esetén lehetőség van gyors, esztétikai fogszabályozásra, míg komolyabb problémáknál komplex fogszabályozásra lehet szükség – harapás beállítással, állkapocs ízületi terápiával.

Az esetleges foghiány, fogpótlás, vagy csonthiány esetén kiegészítő kezelésre lehet szükség szájsebész kolléga bevonására is.

 

Ha kellemetlennek érezzük, hogy felnőtt fejjel vágunk bele a fogszabályozásba, akkor rendelőnkben elérhető a maximálisan diszkrét, HappySmile vagy a Clear Aligner láthatatlan sínes fogszabályozó rendszer is.

 

3. A fogszabályzás fájdalmas

 Részben igaz.

Tény, hogy a páciensek többsége tapasztal némi fájdalmat, feszülést és diszkomfortérzést a fogszabályzó kezelés során, ez a kellemetlenség azonban átmeneti és enyhíthető, amiért bőven kárpótol minket a kezeléssel elért funkcionális és esztétikai eredmény.

Az érzékenység vagy fájdalom jellemzően a fogszabályzó készülék felhelyezésekor, valamint a pár hetente történő aktiválások után jelentkezik, de ez általában 1-2 napon belül meg is szűnik.

 

A modern önligírozó fogszabályzó készülékek, mint a rendelőnkben is elérhető  Damon Clear rendszer sokkal lágyabb erőkkel hatnak a fogakra, így kíméletesebbek és kevesebb kellemetlenséggel, fájdalommal járnak az aktiválásokat követően is.

 

4. Nincs rá szükségem!

 Lehet, hogy azt gondoljuk, hogy nekünk sikerült elfogadni önmagunkat és megbarátkozni csorba mosolyunkkal. Az is lehet, hogy a tükör nem mutat semmiféle esztétikai problémát, de ettől még szükségünk lehet fogszabályzóra.

A szép, szabályos mosoly csak bónusz! A magabiztos megjelenés mellett a fogszabályozás egyik fő célja a kiegyensúlyozott harapás beállítása, a fogak és a szájüreg egészségének megőrzése!

A torlódott fogak és a különböző harapási rendellenességek jelentősen növelik a fogszuvasodás és a fogágybetegségek kockázatát, valamint megterhelik és tönkre tehetik az állkapocsízületet is.

 

5. Tönkreteszi a fogakat

 Sokan azért vonakodnak belevágni a fogszabályozásba, mert tartanak attól, hogy a fogszabályozás tönkreteszi a fogakat.

Tény, hogy a fogszabályozás kockázatai közé tartozik a fogszuvasodás, a gyökérfelszívódás vagy a fogínyvisszahúzódás veszélye, de ezek megfelelő készülékkel, szakértelemmel és gondos szájhigiéniával mind kiküszöbölhetők.

 

A Damon Clear önligírozó fogszabályzó készülék kevesebb és kisebb méretű alkatrészt tartalmaz, felszínén nehezebben tapad meg a lepedék, emiatt könnyebben tisztán tartható, és jobb feltételeket biztosít a fogak és az íny egészségének megőrzéséhez.

Az önligírozó készülékek további nagy előnye, hogy a segítségükkel az esetek többségében elkerülhető a fogszabályozást megelőző foghúzás és minimálisra csökken a gyökérfelszívódás, ill. a foggyökér károsodásának veszélye is.

 

Ha nem szeretnénk ragasztott készüléket, ma már kivehető sínek is rendelkezére állnak, melyek szintén megkönnyítik a szájhigiéniát. A HappySmile hajszálvékony, átlátszó kivehető sínnek köszönhetően a fogmosás a szokásos rutin szerint történik, ezáltal mind a fogak, mind a fogszabályzó jóval egyszerűbben, rendszeresebben és alaposabban tisztíthatók, mint a hagyományos fogszabályzók esetén.

 

Szeretettel várjuk rendelőnkben egy állapotfelmérésen!

Forduljon hozzánk bizalommal, jelentkezzen be hozzánk egy állapotfelmérésre, konzultációra!

☎ +36 70 904 4082
➴ 2030, Érd Angyalka u. 1/A.
📧 erdfogaszat@oralcentrum.hu
➣ https://oralcentrum.hu/kapcsolat/

 

25 ápr, 2022

Felnőtt fogszabályzás

Ciki vagy menő? A fogszabályozásba sosem késő belevágni, mert sok szempontból nyerhetünk vele. Ennek köszönhetően egyre népszerűbb a felnőttek körében is, nem utolsó sorban azért, mert sokkal több, esztétikusabb és… Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük