Fogorvos
No Comments

Tény, hogy az elvesztett fogakat mielőbb pótolni kell, hisz a foghiány nemcsak mosolyunkat, de az egész szájüreg egészségét hátrányosan befolyásolja.

 

Ha megoldást keresünk a foghiányra, fontos, hogy pontosan ismerjük és fogorvosunkkal is átbeszéljük a rendelkezésére álló kezelési lehetőségeket.

Foghiány esetén többnyire az implantátum és a fogászati híd jöhet szóba, mint rögzített fogpótlás.

Azonban érdemes mérlegelni és számba venni ezt a 6 szempontot, mielőtt a híd mellett döntenénk.

 

Mi az a fogászati ​​híd?

 

A híd egy elterjedt, egyszerű fogpótlási eljárás, ahol a foghiányt a két szomszédos fog segítségével hidaljuk át. Ez esetben a foghiány melletti fogak pillérként funkcionálnak, ezért a híd rögzítéséhez legalább 2 fog szükséges.

 

A híd előnye, hogy gyorsan elkészül és azonnal visszaállítja a teljes rágófunkciót, emellett az ára is kedvezőbb, mint az implantátumé.

A fogászati hidak többféle anyagból is készülhetnek, fém vázzal és porcelán leplezéssel vagy még természetesebb és esztétikusabb, fémmentes cirkónium-oxidból.

 

1. Esztétika

A fogászati hidak leggyakrabban fém vázzal és porcelán leplezéssel készülnek, amely tartóssá és terhelhetővé, a kerámia leplezésnek köszönhetően pedig esztétikussá teszi őket.

Bár a porcelán fedőréteg a szomszédos fogak színéhez igazítható, a fémváz nem engedi át a fényt, ezért hatása kevésbé természetes.

A fogászati híd sosem tudja olyan élethű természetességgel imitálni a saját fogakat, mint egy implantátumra készített magas fényáteresztő képességű cirkon korona, mely színárnyalatában és alakjában is tökéletesen illeszkedik a foghiány helyére.

 

 

2. Kényelem, funkcionalitás

A precízen elkészített híd könnyen megszokható, jól funkcionáló és kényelmes „viselet”, de érzetre nem teljesen felel meg a saját fognak, mint az implantátumok.

Azzal is érdemes kalkulálni, hogy a hidak kevésbé erősek, mint az implantátumok, gyengébb rágóerőt biztosítanak, illetve túlterhelhetik a pillérfogakat is.

 

 

3. Tisztítás és ápolás

A fogpótlás körülményesebb tisztán tartása a híd egyik problémája. A pótlás alatt nehezen tisztítható felületek vannak, ahol az ételdarabok, plakk részecskék és baktériumok hajlamosak felhalmozódni. Egy régebbi, már kevésbé jól záró híd esetén ez növeli a pillérfogaknál a fogszuvasodás kockázatát, valamint a fogíny irritációjának, gyulladásának esélyét.

 

A híd alatti területek tisztításhoz fogselyemre és olyan speciális fogápolási eszközökre is szükség lehet, mint az egycsomós fogkefe és az interdentális fogkefe.

A gondos otthoni ápolás mellett elengedhetetlen a rendszeres fogászati ellenőrzés, valamint a professzionális fogkő-eltávolítás

 

4. Szomszédos fogak épsége

Mivel a híd támasztéka a hiány melletti két szomszédos fog, ezeket a fogpótlás elkészítéséhez elő kell készíteni, azaz le kell csiszolni.

A csiszolás során az amúgy ép, egészséges fog anyagának akár 40-60% is végleg elveszítheti, és emiatt gyakran van szükség lehet a fog gyökérkezelésére is.

Ha a gyökérkezelés el is kerülhető, a fogakat mindenképp kitesszük a fogérzékenység és fogszuvasodás veszélyének, bár a hídpótlás befedi és megvédi őket.

Azonban az elvesztett zománc és foganyag már nem tud többé regenerálódni, akkor sem, ha később esetleg mégis úgy döntenénk, hogy implantátummal pótoltatjuk a foghiányt.

 

Épp ezért a híd abban az esetben lehet inkább előnyös, ha a foghiány melletti fogak tömöttek, sérültek vagy gyökérkezeltek, mivel ilyenkor a híd már nem veszélyezteti épségüket, sőt védelmet is biztosíthat számukra.

 

5. Csontszerkezet egészsége

Mivel a hidak nem pótolják a hiányzó fog gyökerét, a rágóerőt nem a csontra, hanem a pillérfogakra közvetítik, ezáltal a csontvesztést sem képesek megakadályozni.

Az implantátumok egyik fő előnye, hogy támogatják a csontszerkezetet és az íny egészségét, miközben kisebb nyomást gyakorolnak a környező fogakra.

 

6. Költségek

Tény, hogy a fogászati ​​híd könnyebben megfizethető módja a hiányzó fogak pótlásának, míg az implantátum ára ennél jóval magasabb. Azonban a hidak nem jelentenek végleges megoldást a hiányzó fogak pótlására, 10-15 évente cserére szorulnak. Ezzel szemben az implantátumok- megfelelő ápolás mellett- akár életünk végéig szolgálhatnak minket.

 

Bármelyik fogpótlási lehetőséget is választanád, szeretettel várunk az Oralcentrumban!

 

Szeretettel várjuk rendelőnkben egy állapotfelmérésen!

Forduljon hozzánk bizalommal, jelentkezzen be hozzánk egy állapotfelmérésre, konzultációra!

☎ +36 70 904 4082
➴ 2030, Érd Angyalka u. 1/A.
📧 erdfogaszat@oralcentrum.hu
➣ https://oralcentrum.hu/kapcsolat/

17 ápr, 2023

4 tévhit a fogfehérítéssel kapcsolatban

A fogszín egy velünk született tulajdonság, ha szerencsések vagyunk fehér, ha kevésbé, akkor sárgásabb fogakat örököltünk. Persze az örökölt hófehér fog sem garancia az élethosszig tartó varázslatos mosolyra, mivel a… Tovább
29 ápr, 2023

Mikor menjünk sürgősen fogorvoshoz?

A rendszeres fogászati szűréssel többnyire megelőzhetők a fájdalom miatt átvirrasztott éjszakák vagy a tipikusan hétvégére eső váratlan fogászati vészhelyzetek. Persze bármikor előfordulhatnak balesetek, amelyekre nem készülhetünk fel előre, a sportolás… Tovább
24 jún, 2022

Egészséges mosoly idős korban is! 2.

Az öregedésről leginkább a ráncok és az ősz haj jut eszünkbe, pedig az idő múlása fogainkon is nyomot hagy. Lássuk hogy, és mit tehetünk ellene!   Fogszuvasodás   A fogszuvasodás kockázata… Tovább
25 febr, 2022

Mikor kell cserélni a régi töméseinket?

Nemcsak akkor, ha megfájdul a tömött fogunk! Természetesen a fájdalom és a fogérzékenység olyan figyelmeztető jel, ami mielőbbi beavatkozásra hívja fel a figyelmet. Vagyis nem érdemes halogatnunk a fogorvost, ha… Tovább
25 jan, 2024

Örökölhető-e a rossz fog?

„Sajnos az apám rossz fogait örököltem.” védekezünk sokan, pedig fogaink egészségéért nem csupán génjeink felelősek, hanem elsősorban mi magunk. Ha tisztában vagyunk a szüleinktől örökölt rizikófaktorokkal, gondos szájápolással és rendszeres… Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük