Szájsebészet
No Comments

Minden szájsebészeti beavatkozás után- legyen az bölcsességfog vagy fogciszta eltávolítás, vagy a fogbeültetés – érdemes betartani néhány alapszabályt, hogy csökkentsük a műtéti kockázatát és elősegítsük a mielőbbi, szövődménymentes gyógyulást.

Nézzük, mire figyeljünk oda!

 

1. Kíméljük a műtéti területet!

Az egyik legfontosbab, hogy védjük, kíméljük a műtéti területet. Ne vegyük ki a géztampont idő előtt. (Ez általában 15-20 perc, amennyiben az orvos nem javasol mást.)

A műtétet követő első órákban korlátozzuk a beszélgetést, és ne együnk, amíg tart az érzéstelenítő hatása. Kerülni kell a köpködést és az orrfújást is, hogy ne zavarjuk a sebét.

 

2. A műtéti területet ne piszkáljuk!

A műtéti területet ne szívogassuk, ne öblögessük a műtét napján és az azt követő 2 napban. A seb helyén képződő vérrög a megfelelő sebgyógyulás kulcsa, ezért tilos szívogatni vagy nyelvvel, fogkefével piszkálni. Kerülendő a szívószál használata is.

 

3. A műtét utáni duzzanat teljesen normális

A műtét utáni duzzanat, arcdagadás, esetleg vérömleny teljesen normális reakció, a regeneráció része. Többnyire a műtét után 12-24 órával jelenik meg, fokozatosan növekszik, majd 2-3 nap után kezd el felszívódni.

Az ödéma kialakulását jegeléssel csökkenthetjük. A hűtőtasakot pótolhatjuk törölközőbe csavart mélyhűtött termékekkel is (pl.: zöldborsó).

 

4. Pihenjünk minél többet!

A legtöbb esetben egy napos pihenés után visszatérhetünk a normál, hétköznapi teendőinkhez, de a megerőltető fizikai tevékenységeket, hajolgatást, sportolást még egy hétig kerüljük!

Mivel a meleg duzzanatot okoz legalább egy hétig ne menjünk szaunába, uszodába, és a napozást is mellőzük.

A varratokat általában 1 héttel a műtét után távolítjuk el, innentől visszatérhetünk a szokott életmódunkhoz.

 

5. A műtétet követően ne feküdjünk hanyatt!

A műtétet követő 48 órában – a vérzés és a duzzanat csökkentése érdekében – ne feküdjünk hanyatt, próbáljunk emelt párnán,  féli ülő pozícióban aludni.

 

6. Legyünk nagyon óvatosak a fogmosással!

Legyünk nagyon óvatosak a fogmosással, nehogy felszakadjon a seb! A húzás napján tilos öblögetni, zubogtatni és fogkefével tisztítani a húzás helyét, de a többi fogat természetesen meg kell mosnunk. A seb környékét nedves fültisztító pálcikával vagy ujjbegyre kent fogkrémmel tisztítsuk.

A műtétet követő 4. naptól puha sörtéjű fogkefével már óvatosan megtisztíthatjuk a sebet is.

 

7. A műtétet követő étrend legyen kímélő!

A műtétet követő étrend legyen kímélő és pépes, mellőzzük a forró, fűszeres, tejterméket, tartalmazó vagy aprómagvas ételeket. A kávé, az alkohol és a dohányzás szigorúan tilos a műtétet követő napokban! A tejes élelmiszerek tovább erjednek a szájban, és a belőlük származó baktériumok felülfertőzhetik a sebet. Az aprómagvas ételek pedig könnyen a sebbe kerülhetnek.

 

8. A műtét utáni fájdalom természetes

A szájsebészeti műtét utáni fájdalom természetes, ezért, ha szükségesnek érezzük, nyugodtan vegyünk be fájdalomcsillapítót. Az első tablettát érdemes már akkor bevenni, amikor az érzéstelenítő hatása csökkenni kezd. A fájdalom erőssége és időtartama a beavatkozás jellegétől és mértékétől függ, tarthat 1-2 napig, de komolyabb műtét után akár 1-2 hétig is elhúzódhat.

Egy fogbeültetéspéldául kevesebb fájdalommal és gyorsabb gyógyulással jár, mint egy bölcsességfog húzás vagy fogciszta eltávolítás, ahol gyulladásban lévő szöveteket műtenek.

Az alsó bölcsességfogak eltávolítása pedig komplikáltabb, és gyógyulása is hosszadalmasabb ,mint a felsőké, mivel az állkapocs csontozata keményebb, vastagabb, mint a felső állcsonté.

 

9. A fájdalom napról napra csökken

Viszont minden szájsebészeti műtétre igaz, hogy normális esetben a fájdalom napról napra csökken. Amennyiben nem szűnne, vagy erősödne, belázasodnánk, vagy nem szűnő vérzést tapasztalnánk, mindenképp konzultáljunk a kezelőorvosunkkal!

 

Jelentkezzen be rendelőnkbe!

————————————————————————-

Forduljon hozzánk bizalommal, jelentkezzen be hozzánk egy állapotfelmérésre, konzultációra!

+36 70 904 4082

2030, Érd Angyalka u. 1/A.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük