Fogorvos
No Comments

1. Fogínysorvadás

Az időskori fogvesztés leggyakoribb oka nem a fogszuvasodás, hanem a fogínysorvadás és a fogágybetegség.

Ilyenkor a kezeletlen fogínygyulladás terjed tovább a fogágy további szöveteire baktériumokkal teli tasakokat alakítva ki.

Ennek következtében leépülnek a fog támasztószövetei, valamint a fog körüli csontállomány is sorvadásnak indul, ami idővel a fogak meglazulásához és elvesztéséhez vezethet.

A fogágybetegség kialakulásának oka általában az elégtelen szájhigiénia (pl. fogkő), de kiválthatja dohányzás, gyógyszerek, valamint genetikai tényezők is.

Emellett előidézheti betegség (pl. cukorbetegség, szívbetegség), vagy hormonális okok is; például a  menopauza alatt a női szervezetben olyan hormonális változások mennek végbe, melyek fokozhatják a már meglévő fogínysorvadás tüneteit és elősegíthetik a szövetek pusztulását.

 

2. Étkezési szokások

 A fogvesztés másik leggyakoribb oka a fogszuvasodás, mely a rossz étkezési szokásokból adódik. A cukor-és magas keményítő tartalmú szénhidrátok lebontása közben a szájüregben élő baktériumok káros savakat termelnek, melyek kioldják a fogzománc ásványianyagtartalmát és fogszuvasodáshoz vezetnek.

De a szénsavas italok legalább annyira károsak a fogzománcra, mint a finomított szénhidrátok, mivel kioldják a fogzománc ásványi anyagait.

Étrendünk módosításával sokat tehetünk fogaink egészségéért! Érdemes csökkenti a cukorbevitelt, a nassolást és növelni az alacsony savtartalmú és alacsony cukortartalmú élelmiszerek fogyasztását, mint például a víz, a tejtermékek, a zöldségek és a teljes kiőrlésű gabonák.

 

3. Szájhigiénia

 A fogágybetegség általában egy hétköznapinak tűnő fogínygyulladással indul, melyet a fogakon megtapadó lepedék (plakk) okoz. Az étkezés után lerakódó és el nem távolított plakk 1-2 nap alatt mineralizálódik, és fognyakak körül, sőt az íny alatt is fogkőlerakódásokat okoz.

A fogkő pedig a baktériumok melegágya, melyek gyulladást okoznak a fogak körüli területeken: fogínyvérzéssel, duzzanattal, tasakokkal.

A fogkő erősen tapad a fogak felszínéhez, ezért eltávolításuk kizárólag rendelői eszközökkel lehetséges: ultrahangos fogkőeltávolítással.

A fogkőképződés bizonyos fokig természetes folyamat, ám mértéke egyéni adottság függvénye és több tényező is befolyásolja: a genetikánk, a nyálunk összetétele, a táplálkozásunk és persze a szájhigiéniánk.

Gondos fogmosással és megfelelő fogápolási eszközökkel (elektromos fogkefe, a fogselyem, a szájzuhany, a fogköztisztító kefe, egycsomós fogkefe, superfloss stb.) a fogkőképződés egész biztosan csökkenthető.

 

4. Balesetek

Sajnos kisebb-nagyobb balesetekben (esés, ütés, bicikli-vagy autóbaleset) vagy akár sportolás közben is elveszíthetjük fogainkat. A legtöbb esetben a fogak csak részben sérülnek (letörhetnek, megrepedhetnek, kimozdulhatnak a helyükről), de akár végleg is veszíthetjük őket.

Emiatt nagyon fontos a megelőzés, a bukósisak vagy fogvédő használata, valamint vezetés közben a biztonsági övé. Persze időnként a legnagyobb óvatosság mellett sem tudjuk megakadályozni a balesetet. Ha ez megtörténik, rengeteg lehetőség áll rendelkezésre a hiányzó fogak pótlására és a mosoly helyreállítására egy baleset után. 

 

5. Fogcsikorgatás

Az éjszakai fogcsikorgatást vagy fogszorítást (bruxizmus) általában a stresszel hozzák összefüggésbe, de számos más tényező is kiválthatja: pl. hiányzó vagy rosszul illeszkedő fogak, túl magas tömések, fogpótlások, szabálytalan harapás, féloldalas rágás, helytelen fogszabályozás, sokízületi gyulladás, alvási apnoe stb.

Az éjszakai csikorgatás és szorítás során a fogak a normál rágóerőnél jóval nagyobb, négyzetcentiméterenként akár 40 kg-os nyomással feszülnek egymásnak, miközben oldalirányban is elmozdulnak, ez pedig elképesztő terhelést ró rájuk.

A folyamatos csikorgatás nemcsak a fogfelszínt, a zománcot vagy a fogpótlások kerámia leplezését károsítja, a frontfogak élei lekopnak, fognyaki kopások alakulnak ki. A bruxizmus károsan hat a fogak tartószerkezetére, a fogak, implantátumok akár ki is lazulhatnak.

Fogcsikorgatás esetén javasolt a kivehető, éjszakai harapásemelő sín használata, mely hatásosan védi a fogakat a rájuk nehezedő nyomástól, és súrlódási erőtől.

 

6. Dohányzás

Tudjuk, hogy a dohányfüst csúnyán elszínezi a fogakat és kedvez a fogkőképződésnek is, de emellett számos káros hatása van. A statisztikák szerint a dohányosok körében háromszor gyakoribb a fogágybetegségek kialakulása, a csont leépülése és a fogak elvesztésének veszélye – és ehhez elég napi 5-10 szál cigaretta elszívása is!

A nikotin rárakódik a fogakra, a fogínyre és a nyelvre, kiszárítja azokat és csökkenti a nyál baktérium-lemosó szerepét. Emellett a dohányfüst mérgező vegyületei felszívódnak a nyálkahártyán keresztül és csökkentik a szájüreg lokális védekezőrendszerének működését.

 

Szeretettel várjuk rendelőnkben egy állapotfelmérésen!

Forduljon hozzánk bizalommal, jelentkezzen be hozzánk egy állapotfelmérésre, konzultációra!

☎ +36 70 904 4082
➴ 2030, Érd Angyalka u. 1/A.
📧 erdfogaszat@oralcentrum.hu
➣ https://oralcentrum.hu/kapcsolat/

22 júl, 2021

Hogyan ne válassz fogorvost?

Ha még mi sem találtuk meg az igazit, és már a sokadik fogorvosban csalódtunk és számos rendelővel szereztünk rossz tapasztalatot, akkor adunk néhány szempontot, milyen hibákat ne kövessünk el újra,… Tovább
02 dec, 2021

Mikor egészséges a szájflóránk?

Ha baktériummentes, gondolnánk, holott ez távol áll az igazságtól. Az egészséges szájüregben is kb 300 különböző típusú baktérium található, megfelelő egyensúlyban ők alkotják a normál, egészséges szájflórát. Probléma csak akkor… Tovább
24 jún, 2022

Egészséges mosoly idős korban is! 2.

Az öregedésről leginkább a ráncok és az ősz haj jut eszünkbe, pedig az idő múlása fogainkon is nyomot hagy. Lássuk hogy, és mit tehetünk ellene!   Fogszuvasodás   A fogszuvasodás kockázata… Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük