Fogorvos
No Comments

Érdekes tény, hogy a legtöbb embernek rágás során van egy domináns oldala, amelyet tudat alatt preferál, és ez teljesen független attól, hogy jobb, vagy balkezes-e.

 

 

Például, ha az állkapocs egyik oldala elmaradt a növekedésben, akkor valószínűleg inkább a másik oldalt használjuk.

De más tényezők is hozzájárulhatnak a féloldalas rágáshoz; pl. fájdalmas vagy érzékeny fogak, fogínygyulladás, hiányzó fogak, állkapocsízületi panaszok.

Az azonban leszögezhető, hogy a féloldalas rágás hosszútávon nemcsak fogaink és szájüregünk, de egész szervezetünk egészségét veszélyezteti.

A kiegyensúlyozatlan rágás során a rágóizmok és az állkapocs egyoldalú terhelésnek van kitéve, míg a másik oldat kíméljük. Ez hosszú távon az állkapocs ízület egyenlőtlen kopáshoz vezethet, fájdalmat és diszfunkcionális működést okozva.

 

 

Mi történik, ha csak az egyik oldalról rágunk?

 

A fogak kopása

 

Normális esetben a rágóerő megoszlik a száj két oldala között, így fogaink egyenletesen kopnak. Ha csak az egyik oldalt használjuk, a terhelt oldal sokkal gyorsabb ütemben kopik, ami nemcsak a fogak és az íny állapotára káros, de az állkapocs ízületre is, mely általában az ellentétes oldalon jelez fájdalommal.

 

Érzékenység a rágási oldalon

 

A fogérzékenységet a fog belső, puhább rétege, az ún. dentin szabaddá válása okozza, amely közvetíti a különböző külső ingereket a fogidegekhez.

Azon az oldalon, ahol rágunk, a zománc kopása nyilvánvalóan felgyorsul, az alatta lévő dentin pedig érzékenyen reagál a hőhatásokra (hidegre, melegre), vagy a savas ételekre, italokra.

 

Aszimmetrikus arc

 

Ha csak az egyik oldalon rágunk, akkor csak arcunk egyik oldalának izmait használjuk. Itt a rágóizmok feszesebbé és tónusosabbá válnak, ami az arc aszimmetriáját okozhatja.

 

Állkapocsízületi panaszok

 

Az állkapocsízület, azaz a temporomandibularis ízület, közvetlenül a fülünk előtt van, fő feladata pedig, hogy rágás és beszéd közben támogassa és koordinálja az alsó állkapcsot. Amikor az egyik oldalon rágunk az ízület másik oldala viseli a stresszt és a fokozott igénybevételt.

Ez hosszú távon sok problémát okoz, mint az arc aszimmetriája, az állkapocs fájdalma, az állkapocs és az arc funkcionális egyensúlyának elvesztése. A vele járó kellemetlen panaszok pedig a kattogás, fülzúgás, szájnyitási korlátozottság, fejfájás.

 

 

Lepedékképződés, fogínygyulladás

 

A rágás a fogak tisztán tartásának természetes folyamata. Ha csak az egyik oldalon rágunk, a másik oldalon fokozódik a lepedéklerakódás, és a kártékony baktériumok elszaporodása, amely a fogínybetegségek és fogszuvasodás magasabb kockázatával jár.

 

 

Fontos tehát, hogy mindkét oldalon, kiegyensúlyozottan rágjunk, hogy elkerüljük az állkapocs és a fogak egyoldalú terhelését, és megőrizzük a szájüreg egészségét.

Ha valami miatt nem tudunk megfelelően rágni, mielőbb keressük fel a fogorvosunkat, hogy megtudjuk és kezeltessük a fájdalom kiváltó okát.

Amennyiben a hiányzó fogak miatt nem tudunk megfelelően rágni, számos lehetőség áll rendelkezésünkre, mint például a hidaktól az implantátumokon át a kivehető fogsorokig.

 

Szeretettel várjuk rendelőnkben egy állapotfelmérésen!

Forduljon hozzánk bizalommal, jelentkezzen be hozzánk egy állapotfelmérésre, konzultációra!

☎ +36 70 904 4082
➴ 2030, Érd Angyalka u. 1/A.
📧 erdfogaszat@oralcentrum.hu
➣ https://oralcentrum.hu/kapcsolat/

02 dec, 2021

Mikor egészséges a szájflóránk?

Ha baktériummentes, gondolnánk, holott ez távol áll az igazságtól. Az egészséges szájüregben is kb 300 különböző típusú baktérium található, megfelelő egyensúlyban ők alkotják a normál, egészséges szájflórát. Probléma csak akkor… Tovább
28 júl, 2023

Magabiztos mosoly- CAD/CAM technológiával

A CAD/CAM technológia napjaink leginnovatívabb számítógépes fogpótlás tervező és gyártó technológiája, melynek segítségével tökéletes illesztésű, nanométeres pontosságú, természetesen élethű pótlások készülhetnek a páciensek számára.     Mi az a CAD/CAM technológia?… Tovább
14 márc, 2024

Mit kezdjünk a fogak közötti réssel?

A felső metszőfogak közt tátongó rés sokak számára zavaró, és gyakran nem is csak esztétikai hátrányokat okoz. Blogunkban elmagyarázzuk, mitől alakul ki a fogászati ​​diasztéma, milyen kockázatokkal jár együtt, illetve… Tovább
28 aug, 2022

Ha kiesett a tömés…

Nem kellemes érzés egy jóízű étkezés közben fogtömésre harapni, de ha van tömött fogunk ez bármikor előfordulhat.   Az első pillanat a meglepetése: mi ez az idegen anyag a szánkban?… Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük