Fogorvos
No Comments

Ahány ember, annyi árnyalat. Ahogy fogaink alakja, úgy színük is egyedi, melyet számos tényező befolyásol. Az alap fogszínünk úgymond kódolva van, velünk születik, kinek fehérebbek és fényesebbek, kinek sárgábbak a fogai- ez pusztán szerencse (na meg a génjeink) kérdése. A többit azonban életmódunk alakítja.

 

 

Genetika

A fogak színét a fog belső rétege a dentin és azt borító zománcréteg színe és vastagsága határozza meg. A vékonyabb szerkezetű, áttetszőbb fogak sötétebbnek tűnnek, mint a vastagabb, szilárdabb szerkezetűek, melyek jobban ellenállnak a savaknak és a kopásnak is.

Veleszületett sárga fogaknál a fogfehérítés sem lesz feltétlen eredményes, ilyenkor inkább az esztétikai fogászati beavatkozások (kerámia héjak, fémmentes cirkon koronák) varázsolnak gyönyörű mosolyt.

 

A fogelszíneződésnek külső és belső oka egyaránt lehet, a kezelés módja is ettől, illetve a színeződés mértékétől függ.

A külső elszíneződés csak a fogzománcot érinti, és elsősorban étkezési szokásaink alakítják. Ezek a felületi elszíneződések a különböző színező hatású italokból, ételekből, valamint a dohányzásból adódnak.

 

Belső elszíneződésnél már a fog belső része, a dentin színeződik el, ha például a fog valamely trauma következtében elhal, vagy gyökérkezelni kell.

 

 

Étkezési szokások

Sajnos egyes népszerű ételek és italok rendszeres fogyasztása csúnyán elszínezheti a fogainkat, ilyenek a tea, a kávé, a vörösbor, a kávé, a kóla vagy a színes gyümölcslevek.

Ételek közül a szójaszósz, curry, paradicsomszósz, és a bogyós gyümölcsök, balzsamecet és a cékla veszélyesek.

 

Az ételek okozta fogelszíneződésekkel szemben a házi praktikák már eredménytelenek, sőt a fogzománcban is kárt tehetnek. De professzionális fogfehérítéssel egyszerűen és biztonságosan visszakaphatjuk ragyogóan fehér fogainkat.

 

 

Dohányzás

A leglátványosabb fogelszíneződést a dohányzás okozza, egy komoly dohányosnál a fognyaki részétől kiindulva a fog harmadát vagy akár felét is érintheti a sötétbarna vagy fekete elszíneződés. Ennek oka a cigarettában található nikotin és kátrány, melyek idővel a fogak belső szerkezetébe is beleivódhatnak, belső elszíneződést okozva.

 

 

Fogkő

Ha a fogmosással nem távolítjuk el megfelelően a fogakra tapadt plakkot, a felhalmozódott lepedék és az így kialakuló fogkő is megváltoztathatja a fogaik színét. A plakk egy alapos fogmosással, fogselymezéssel 1-2 napon belül eltávolítható, ám ha megszilárdul, a sárgás-barnás fogkőtől már csak rendelői körülmények közt szabadulhatunk meg.

Mivel a fogkő az ínygyulladás és a fogágybetegségek, jobb, mielőbb bejelentkeznünk egy ultrahangos fogkőeltávolításra.

 

Betegségek, gyógyszerek

A szervezetben bekövetkező változások, gyógyszeres vagy egyéb kezelések (pl. kemoterápia, egyes antibiotikumok, vérnyomáscsökkentők, szájöblítők, túlzott flouridbevitel) is megváltoztathatják a fogak színét.

 

Gyökérkezelés

Gyökérkezelés után –egyes gyökértömőanyagok hatására- előfordulhat, hogy a gyökérkezelt fog idővel beszürkül.

Ilyen esetben alkalmazzuk az úgynevezett belső fogfehérítést.

Ez annyiban tér el az otthoni vagy rendelői fogfehérítéstől, hogy a fehérítő gélt a fog belsejében kialakított kis résbe helyezzük be, és egy ideiglenes tömőanyaggal zárjuk le. A folyamatot általában 3 alkalommal ismételjük, 5-10 naponta, míg el nem érjük a kívánt árnyalatot. Ez után következik a fog végleges töméssel történő lezárása.

 

 

Elhalt fogak

Amikor egy fog valamilyen trauma vagy fogszuvasodás következtében elhal, a fogbélben olyan melléktermékek képződnek, melyek a dentinbe épülve szürkés elszíneződést okoznak.

Az elszürkülést a frontfogakon (metsző- és szemfogakon) lehet észrevenni, az őrlőfogakra nem jellemző az elszíneződés.

Az elhalt fogak kezeléséhez gyökérkezelésre van szükség, a fog eredeti színének helyreállításához pedig belső fogfehérítésre, illetve a fog nagyobb védelme érdekében a fémmentes cirkon korona is megoldás lehet.

 

Életkor

Sajnos az évek múlása nemcsak hajunkon vagy bőrünkön hagy nyomot, de fogainkon is. Az idő előre haladtával a fogzománc kopik, elvékonyodik, és az alatta átütő dentin miatt fogaink egyre sárgábbá válnak, amely a korral ráadásul maga is egyre sötétebb árnyalatot vesz fel.

A mindennapos igénybevétel (rágás) hatására az évtizedek alatt a fogakon mikrorepedések alakulnak ki, melyekben az elfogyasztott ételekből, lepedékekből lerakódások keletkeznek

Ennek köszönhető, hogy fogainkat egyre fénytelenebbnek és sárgábbnak látjuk.

 

Fogerózió

A fogerózió vagy saverózió olyan kémiai savhatásra (savas italok, ételek, gyomorsav stb.) bekövetkező fogkopás, amely a fogzománc fokozatos elvékonyodásával, leépülésével jár. A folyamat eleinte teljesen fájdalommentes, a fogérzékenység csak későbbi tünet, legfeljebb azt vehetjük észre, hogy fogaink fénye fokozatosan megkopik és sárgás színezetű lesz.

 

Fogcsikorgatás

A  fogcsikorgatás erősen koptatja a zománcot, ami leépülve látni engedi a sárgás színű dentint, illetve fokozza a már említett mikrorepedések kialakulását is, tovább rontva a fog helyzetét.

 

Szeretettel várjuk rendelőnkben egy állapotfelmérésen!

Forduljon hozzánk bizalommal, jelentkezzen be hozzánk egy állapotfelmérésre, konzultációra!

☎ +36 70 904 4082
➴ 2030, Érd Angyalka u. 1/A.
📧 erdfogaszat@oralcentrum.hu
➣ https://oralcentrum.hu/kapcsolat/

24 jún, 2024

A szájlégzés és a fogaink egészsége

A szájlégzés, azaz amikor az ember az orra helyett a száján keresztül lélegzik, nem csupán egy ártalmatlan szokás. A gátolt orrlégzés számos kártékony hatása mellett a fogak és a szájüreg… Tovább
23 márc, 2023

6 rossz szokás, amely fogainknak is árt

Körömrágás  Stressz vagy szorongás esetén sokan rágják a körmüket, (esetleg a ceruzájukat vagy egyéb tárgyakat), de ez az ártalmatlannak tűnő rossz szokás nemcsak a körmünknek árt. A körmök harapdálása következtében… Tovább
20 szept, 2022

Visszanő-e a „lehúzódott fogíny”?

Ínyrecesszióról akkor beszélünk, amikor az íny visszahúzódik a fognyakra, szabadon hagyva a foggyökeret. Ez esztétikailag sem kedvező látvány, de emellett sok kellemetlenséget is okozhat!   Ha a tükörbe nézve azt… Tovább
13 dec, 2021

Cukorba mártott ünnepek 2.

A „kísértések havában” se kell hátat fordítanunk minden csábításnak, elég, ha kicsit jobban odafigyelünk a fogápolásra. És persze az se mindegy, mibe harapunk bele- ha nem szeretnénk a fogászati ügyeleten… Tovább
25 febr, 2022

Mikor kell cserélni a régi töméseinket?

Nemcsak akkor, ha megfájdul a tömött fogunk! Természetesen a fájdalom és a fogérzékenység olyan figyelmeztető jel, ami mielőbbi beavatkozásra hívja fel a figyelmet. Vagyis nem érdemes halogatnunk a fogorvost, ha… Tovább
24 jún, 2022

Egészséges mosoly idős korban is! 2.

Az öregedésről leginkább a ráncok és az ősz haj jut eszünkbe, pedig az idő múlása fogainkon is nyomot hagy. Lássuk hogy, és mit tehetünk ellene!   Fogszuvasodás   A fogszuvasodás kockázata… Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük