Fogpótlás
No Comments

Mi történik, ha kihúznak egy fogat? Semmi, gondoljuk, ha hátul van. Hisz „úgyse látszik”, és maradt még elég a rágáshoz. Ez azonban sajnos nem így van, sőt, egész meglepő, hogy mennyi mindenre hat ki akár egyetlen fog hiánya is! A foghiány következményeiről olvashat mostani blogbejegyzésünkben.

 

Így alkalmazkodik a test a foghiányhoz

Előszőr is megbomlik a rágás egyensúlya.

Szervezetünk mindig alkalmazkodik a kialakult helyzethez, a foghiányt pedig úgy próbálja megoldani, hogy az üres hely kitöltésére törekszik; azaz a szemközti fog az érintkezést keresve megnyúlik, a szomszédos fogak pedig bedőlnek a hiány irányába.

Az eltávolodó fogak közé könnyebben beszorul közéjük az ételmaradék, nagyobb a kockázat a fogszuvasodásra, ínygyulladásra, ínyvisszahúzódásra.

A foghiánnyal szembeni fog kiemelkedik, kinő a csontból, mely általában fogínysorvadással jár együtt.

Az alsó és felső állcsontok közti ideális távolságot a hátsó őrlőfogak biztosítják, ezek hiányában a rágóizmok megrövidülnek, és az állcsontok közelebb kerülnek egymáshoz. A megrövidült, befeszült izmok éjszakai fogcsikorgatást, fogszorítást (bruxizmus) okoznak. A bruxizmus viszont újabb problémákat generál, hiszen nemcsak, hogy túlterheli a fogakat, fogpótlásokat, implantátumokat, de koptatja a fogfelszínt és károsan hat a fogak tartószerkezetére is.

Eközben a helyes távolságot vesztett állcsontok az őket összekötő állkapocs ízületet is károsítják, a csontfelszíneken elhelyezkedő porckorong egyre jobban elvékonyodik, kilyukad, kattogó állkapcsot, szájnyitási korlátozottságot, és erősödő fájdalmat okozva.

 

Foghiánytól fejfájás?

Testünk egy tökéletes precizitással összehangolt rendszer, amelyben minden mindennel összefügg: az állkapocs ízület és a rágóizmok rendellenes működése közvetve kihat távolabbi, a nyak és a gerinc környéki izmokra is. Egyrészt fejfájást, migrént, nyakfájást, vállfájást okozhat, másrészt feszes és fájdalmas kényszerpozícióba helyezi testünket és akár alvászavarokat is okozhat.

A foghiány miatt a maradék fogaknak meg kell birkózniuk a megnövekedett terheléssel, továbbá a bruxizmus hatásaival is, így sokkal gyorsabban és erőteljesebben kopnak.

A rágás egyensúlya felborul, a fogak rágóereje csökken, ezért a kellően meg nem rágott falatok miatt emésztési problémák alakulnak ki.

Mivel a foghiány helyén nem éri terhelés az állcsontot, ezért ott a csont sorvadásnak indul, és egyre körülményesebbé teszi az implantációt, amely már csak csontpótlással kiivitelezhető.

Az íny sorvadásával a szomszédos fogak fognyakai szabaddá válnak, és fokozottan érzékenyek lesznek a hideg-meleg italokra, ételekre.

A meggyengült csontszerkezet miatt a megmaradt fogak is meglazulhatnak, és idővel kihullhatnak.

És akkor még nem beszéltünk az esztétikai problémákról!

 

A foghiány öregít!

A foghiány nemcsak egészségünkre káros, sajnos esztétikailag sem előnyös, mivel szép lassan az arcvonásokra is kihatással van- minél több fogunk hiányzik, annál látványosabban.

Az arcunk beesetté válik, a támaszukat vesztett arcizmok miatt a ráncok is elmélyülnek, ezért idősebbnek tűnhetünk korunknál.
A rágófunkcióban beálló egyensúlyvesztés és egyenlőtlen terhelés miatt az állkapocs és az arc izmai helyenként aránytalanul megerősödhetnek vagy elgyengülhetnek mely szintén előnytelenül hat az arcszerkezetünkre.

 

A fenti problémák megelőzése érdekében, foghúzás után érdemes mielőbb pótoltatnunk elveszített fogainkat, melynek a legkorszerűbb módja a fogászati implantátum beültetése.

 

Szeretettel várjuk rendelőnkben egy állapotfelmérésen!

Jelentkezzen be rendelőnkbe!

————————————————————————-

Forduljon hozzánk bizalommal, jelentkezzen be hozzánk egy állapotfelmérésre, konzultációra!

+36 70 904 4082

2030, Érd Angyalka u. 1/A.

30 nov, 2022

Van-e élet a foghiányon túl?

Fogaink elvesztése nemcsak a szájüregünk egészségére, de teljes életminőségünkre kihatással van. Bár a modern kivehető fogsorok gyors, műtétmentes és többé-kevésbé esztétikus megoldást nyújtanak a hiányzó fogak pótlására, ennek ellenére sok ember… Tovább
25 máj, 2023

Azonnali, rögzített fogpótlás teljes foghiány esetén

Az all-on-4 implantátum egyre elterjedtebb és népszerű fogpótlási eljárás nagymértékű foghiány vagy teljes fogatlanság esetén. Fogívenként mindössze négy speciális ​​implantátum segítségével teljesen helyreállíthatja mind a felső, mind az alsó fogívet,… Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük