Fogorvos
No Comments

A cöliákia (gluténérzékenység, lisztérzékenység) olyan autoimmun betegség, mely az egész szervezet – köztük a szájüreg egészségére is – kihatással van.

Mivel a szájüregi problémák gyakran a betegség legelső jelei lehetnek, a tüneteknek a felismerése kulcsfontosságú lehet a betegség korai diagnosztizálásában, és a mielőbbi kezelés megkezdésében.

 

Mi az a cöliákia?

 

A cöliákia egy autoimmun betegség, mely során a szervezet kórosan reagál a gabonafélékben megtalálható fehérjére, a gluténre.

Ez az egyik leggyakoribb ételintolerancia, mely a világ népességének körülbelül 1%-át érinti, (bár a becslések szerint az esetek nagy részét nem diagnosztizálják,) mely bármely életkorban megjelenhet.

Amikor egy cöliákiás beteg glutént tartalmazó ételeket fogyaszt, az immunrendszere a vékonybél nyálkahártyájának károsodásával reagál, ami számos tünethez és szövődményhez vezethet, nemcsak emésztési, hanem egyéb vonatkozásban is.

 

 

A cöliákia hatása a száj egészségére

 

A cöliákia szisztémás betegségként képes a test különböző részeit, így a szájat is érinteni. Bár a gyomor-és bélrendszeri panaszok a legismertebbek, (például hasmenés vagy székrekedés, puffadás) a szájüregi tünetek jelentősek lehetnek, és bizonyos esetekben, a betegség első, intő jeleiként tapasztalhatjuk meg őket.

A hiánytünetek és a fogak romlása a betegség okozta felszívódási zavarban keresendő, mivel ilyenkor az értékes vitaminok és ásványi anyagok nem tudnak hasznosulni.

 

A gluténérzékenység és a tejfogak

 

A cöliákia bármely életkorban kialakulhat, de ha arra az időszakra esik, amikor a gyermek maradó fogai kifejlődnek, (ez általában hét éves kor előtt következik be), akkor a fogfejlődés és a zománcképződés egyaránt hátrányosan érintett lehet.

A csontok és a fogak egészséges növekedéséhez nélkülözhetetlen ásványi anyagok és vitaminok (pl. kalcium és D-vitamin) felszívódási zavarai miatt, a betegség késleltetheti a tejfogak elvesztését és a maradó fogak előtörését.

A gyermekek fogzománcának szerkezete is károsodhat; a tökéletlen, hiányos zománcfejlődés pedig fogékonyabbá teszi őket a fogszuvasodásra vagy a fokozott fogérzékenységre.

A zománchiba jelei lehetnek a foltos, esetleg sárgás vagy barnás színű fogak.

 

A cöliákia éppígy érintheti a felnőttek maradó fogait, illetve a szájüreg egészét is:

 

Visszatérő fekélyek, afták

A cöliákiás betegek gyakran szenvednek rendszeresen visszatérő aftáktól, hólyagoktól, amelyek fájdalmasak lehetnek és megnehezítik az evést vagy a beszédet.

 

Szájszárazság és fogszuvasodás

A lisztérzékenység hozzájárulhat a nyáltermelés csökkenéséhez is, ami szájszárazsághoz (xerostomia) vezethet. Mivel a nyálunk nélkülözhetetlen a fogak tisztán tartásához, valamint ahhoz, hogy védve legyenek a káros baktériumoktól, a nyálmennyiség csökkenése jelentősen növeli a fogszuvasodás kockázatát.

 

Sérült fogzománc

A betegség tipikus jelei a zománchibák, valamint a fogak korai romlása, szuvasodása. Nagyon gyakori a metsző-és őrlőfogakon megjelenő vízszintes, sávos zománchiba, a fehér vagy sárgás-barnás foltok, elszíneződések, az apró lyukak, bordák vagy az áttetsző fogak.

A cöliákia okozta foghibák sajnos tartósak, és nem javulnak a gluténmentes diéta betartásával se.

Ilyen esetekben segíthetnek a fogászati héjak, cirkónium koronák a fogzománchibák fedezésére.

 

Szájüregi gyulladások

A nyelvgyulladás és a szájnyálkahártya gyulladása ritkábban fordul elő, ám fennáll annak a lehetősége, hogy a cöliákiában szenvedők ezeket is megtapasztalják életük során.

Ezek az elváltozások sima és piros nyelvként, szájfájdalomként vagy az ízérzékelés megváltozásaként nyilvánulhatnak meg.

 

 

A cöliákia okozta szájproblémák kezelése és megelőzése

 

A cöliákiás betegek számára kiemelten fontos az orális egészség és a rendszeres fogászati ellenőrzés, ez utóbbi nemcsak a cöliákiával kapcsolatos szájproblémák felismerésében segít, de lehetővé teszi a korai beavatkozásokat is.

A gluténmentes diéta betartása mellett gondoskodniuk kell arról, hogy kalciumban, D-vitaminban és más, a csontok és a fogak egészsége szempontjából fontos ásványi anyagokban gazdag élelmiszereket, például foszfort és magnéziumot vigyenek be étrendjükbe.

A szájszárazság leküzdése és a fogak és az íny tisztítása érdekében az étkezések között is tanácsos növelni a folyadékbevitelt.

A megfelelő hidratáció fenntartása elősegíti a nyáltermelés megfelelő működését, lehetővé téve a szájban lévő savak semlegesítését, csökkentve a fogszuvasodás kockázatát és javítva a száj általános egészségét.

 

Szeretettel várjuk rendelőnkben egy állapotfelmérésen!

Forduljon hozzánk bizalommal, jelentkezzen be hozzánk egy állapotfelmérésre, konzultációra!

☎ +36 70 904 4082
➴ 2030, Érd Angyalka u. 1/A.
📧 erdfogaszat@oralcentrum.hu
➣ https://oralcentrum.hu/kapcsolat/

27 máj, 2023

Mire jók a fogászati héjak?

A fogászati ​​héjak ideális megoldást kínálnak fogaink esztétikai hibáinak kiküszöbölésére. Eltüntetik a fogak formájának, színének vagy elhelyezkedésének apróbb tökéletlenségeit, és gyors, mégis hosszú távú megoldást nyújtanak a tökéletes mosolyhoz.  … Tovább
28 okt, 2022

A fogvesztés 6 oka

Fogaink egészsége általában szorosan összefügg általános egészségünkkel és közérzetünkkel, így elvesztésük életünk számos területére kihat. A fogak elvesztése nemcsak az állkapocscsont recessziójához, emésztési zavarokhoz, alultápláltsághoz vezethet, de súlyos önértékelési problémákat… Tovább
30 dec, 2023

Miről ismerhető fel az elhalt fog?

A fogak kemény anatómiai szervek, amelyek saját vérellátást igényelnek. Ha az őket ellátó ereket fizikai trauma vagy fertőzés éri, a belső részüket alkotó lágyszövetek sérülése a fogak halálához vezethet.     Hogyan… Tovább
24 jún, 2022

Egészséges mosoly idős korban is! 2.

Az öregedésről leginkább a ráncok és az ősz haj jut eszünkbe, pedig az idő múlása fogainkon is nyomot hagy. Lássuk hogy, és mit tehetünk ellene!   Fogszuvasodás   A fogszuvasodás kockázata… Tovább
24 dec, 2022

A fogak elszíneződésének okai

Ahány ember, annyi árnyalat. Ahogy fogaink alakja, úgy színük is egyedi, melyet számos tényező befolyásol. Az alap fogszínünk úgymond kódolva van, velünk születik, kinek fehérebbek és fényesebbek, kinek sárgábbak a… Tovább
02 dec, 2021

Mikor egészséges a szájflóránk?

Ha baktériummentes, gondolnánk, holott ez távol áll az igazságtól. Az egészséges szájüregben is kb 300 különböző típusú baktérium található, megfelelő egyensúlyban ők alkotják a normál, egészséges szájflórát. Probléma csak akkor… Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük