Fogerózió
No Comments

A reflux gyakori betegség, a nyugati világban a felnőtt lakosság 20-30%-a érintett lehet. Míg kellemetlen tüneteitől, mint az állandó köhécselés, torokfájás, gyomorégés sokan szenvednek, keveset beszélünk arról, milyen komoly károkat okozhat fogainkban is, melyet gyakran csak a fogorvos vesz észre.

 

A gyomrunk naponta átlagosan 1,2-1,5 liter gyomorsavat termel, amelyek segítik a szervezetet a táplálékok megemésztésében. Időnként ezek a savak a nyelőcsövön keresztül eljuthatnak a torokba és a szájüregbe is, különösen kiadósabb étkezések után. Normális esetben nyálunk ilyenkor helyreállítja a savszintet a szájban, és minden rendeződik.

Ám azoknál, akik savas refluxban (GERD) szenvednek, a gyomor és a szájüreg között lévő nyelőcső alsó záróizma nem zár rendesen, a savas gyomortartalom pedig rendszeresen visszaáramlik a nyelőcsőbe és a szájüregbe is.

A szájüreg normál pH-értéke 7-es, azaz semleges a gyomorsavé pedig ennél jóval alacsonyabb, 2-es, azaz nagyon erősen savas kémhatású.

 

Miért veszélyes a reflux a fogak számára?

A gyomorsav gőzei a szájüregbe kerülve pusztító hatásúak lehetnek fogaink és fogínyünk számára. Különösen így van ez alvás közben, fekvő helyzetben, amikor amúgy is ritkábban nyelünk, és a szánk kevesebb nyálat termel.

A savgőz egyrészt irritálja a nyálkahártyát és a fogínyt, és akár fogínygyulladást is okozhat, másrészt a tartósan savas közegben a fogzománcból is kioldódnak az ásványi anyagok, növelve a fogszuvasodás és fogerózió esélyét.

Egy másik probléma a szájszárazság, amelyet számos savas reflux gyógyszer okoz. A nyál ugyanis nemcsak a savas reflux által okozott savakat semlegesíti, hanem segít lemosni az ételmaradékokat és csökkenteni a fogzománcot megtámadó baktériumok számát is.

Ez az oka annak, hogy az alacsonyabb nyáltermelés növelheti a fogszuvasodás kockázatát.

 

A reflux fogászati tünetei

A reflux nem mindig jár együtt gyomorégéssel, vagy gyomorpanaszokkal, az ún. néma reflux gyakran csak  a légutakban és szájüregben okoz panaszokat, ezért sok esetben csak a fogorvos veszi észre a fogakon az erózió jeleit.

A fogzománc fokozatosan felpuhul, eltűnik a fogak belső felszínéről, valamint a rágófelületről.

Emiatt a fogak kopása jelentősen felgyorsul, ezért kevésbé tudnak ellenállni a mechanikai és kémiai hatásoknak.

A sav szájüregbe jutása miatt, elsősorban a nagy őrlőfogak és a felső metszőfogak belső felszínén láthatók felmaródások, az alsó fogak kevésbé veszélyeztetettek.

 

A fogzománcot sajnos nem lehet pótolni, ezért fontos, hogy mielőbb felismerjük a figyelmeztető jeleket!

 • Elvékonyodó, áttetsző, felpuhuló fogzománc
 • Hidegre, melegre, édesre, savanyúra fellépő fogérzékenység
 • Gyorsan kopó fogak
 • Fénytelen, sárgás színezetű fogak
 • A fogak felületén megjelenő apró barázdák, a fogak végei élesek és lepattogzanak
 • Lepedékes nyelv
 • Fogínygyulladás

 

A reflux okozta fogászati problémák esetén nemcsak tömésekre, de koronákra, héjakra valamint gyökérkezelésekre is szükség lehet.

 

Fogápolási tanácsok refluxosoknak

 • Azoknak, akik reflux betegségben szenvednek fokozott figyelmet kell fordítani a helyes és rendszeres fog-és szájápolásra.
 • Használjunk fluoridtartalmú, illetve remineralizáló fogkrémeket, valamint savmegkötő szájöblítőket.
 • Kerüljük a fehérítő hatású fogkrémeket, mert ezek tovább károsíthatják az amúgy is legyengült fogzománcot!
 • Minimalizáljuk a savas ételek és italok fogyasztását (gyümölcslevek, szénsavas és alkoholos italok, kávé stb.). Az italok esetében használjunk szívószálat!
 • Savas hatású ételek és italok fogyasztása után 20-30 percig nem tanácsos fogat mosni! Érdemes naponta többször csapvízzel öblögetni, hogy a savas hatás enyhüljön.
 • Az étkezés végén javasolt a magas kalciumtartalmú, semlegesítő hatású termék (sajt, tej) fogyasztása
 • Kis fejű, puha sörtéjű fogkefével mossunk fogat!

 

Szeretettel várjuk rendelőnkben egy állapotfelmérésen!

Forduljon hozzánk bizalommal, jelentkezzen be hozzánk egy állapotfelmérésre, konzultációra!

☎ +36 70 904 4082
➴ 2030, Érd Angyalka u. 1/A.
📧 erdfogaszat@oralcentrum.hu
➣ https://oralcentrum.hu/kapcsolat/

30 szept, 2022

Mitől válhat érzékennyé a fogunk?

Amikor az az első korty forró teáért vagy nyalásnyi fagyiért nyilalló fogfájással  fizetünk, akkor valószínűleg, mi is fogérzékenységgel küszködünk. Érzékennyé pedig akkor válnak a fogak, amikor a legfelső réteget képező… Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük