Fogorvos
No Comments

Az öregedés miatti változások nem merülnek ki az őszülő hajban vagy a szaporodó ráncokban, testünk minden sejtjét érintik; így a fogakat és az ínyt is.

 

 

Így hat az öregedés az egészségre:

 

  • Bizonyos változások lassan mennek végbe testünkben, ahogy öregszünk:
  • A sejtek lassabban újulnak meg
  • A szövetek vékonyabbak és kevésbé rugalmasak
  • A csontok kevésbé sűrűek és erősek
  • Az immunrendszer gyengülhet, így gyorsabban alakulhat ki fertőzés, és a gyógyulás is elhúzódó lehet

 

 

Ezek a változások mind hatással vannak a szájban lévő szövetekre és csontokra, növelve a szájüregi problémák kockázatát a későbbi években.

 

Egyes egészségügyi problémák gyakrabban fordulnak elő idősebb korban, és bizonyos gyógyszerek szedése is befolyásolhatja a szájüreg egészségét.

 

íme a 6 leggyakoribb szájhigiéniai probléma, amelyet az idő múlásával tapasztalhatunk:

 

 

 

1. Szájszárazság

 

A nyál fontos szerepet játszik a száj egészségének megőrzésében. Lemossa a lepedéket a fogakról, étkezés után helyreállítja pH-értéket, ezáltal megvédi a fogakat a fogszuvasodástól, és segít az íny egészségének megőrzésében. Ha a szájban lévő nyálmirigyek nem termelnek elegendő nyálat, ez növelheti az ínybetegség, fogszuvasodás, valamint a szájüregi gombás fertőzések kockázatát, és ízlelési, nyelési panaszokat is előidézhet,

 

A problémák elkerülése érdekében igyunk elegendő vizet, és tartsuk be a rendszeres fogászati ​​ellenőrzéseket.

 

2. Fogínybetegség

 

Az íny visszahúzódása (ínyrecesszió) egy életkorral járó, természetes folyamat, mely gyakori probléma a negyven év felettiek esetében. A fogíny ilyenkor már veszít feszességéből és visszahúzódva a fognyakról szabadon hagyja a foggyökeret, megkönnyítve a baktériumok felhalmozódását, és növelve a  fogszuvasodás, illetve fogínygyulladás kockázatát.

A vörös, gyulladt, érzékeny íny és fogínyvérzés az ínybetegség korai jele, mely akkor fordul elő, amikor a lepedék és a fogkő felhalmozódik, és irritálja a fogínyt, amely begyullad. A súlyos ínybetegséget paradontitisnek, azaz fogágybetegségnek nevezzük, ilyenkor a gyulladás már a fog tartószöveteit is érinti.

Az időskori fogvesztés elsődleges oka a fogágybetegség, mely a fogak körüli csont leépüléséhez, majd a fogak meglazulásához és elvesztéséhez vezethet.

 

A fogínybetegség gondos szájhigiéniával és rendszeres, fél évenkénti fogászati kontrollal és fogkőeltávolítással megelőzhető, valamint kezelhető! Az eset súlyosságától függően a mozgó fogak sínezésétől a parodontológiai küreten át több módszer is rendelkezésre áll.

 

3. Kopott, elszíneződött fogak

 

Az egész életen át tartó rágás, szorítás és csiszolás folyamatosan koptatja a fogat védelmező zománcot, amely egyre vékonyodik, vagy akár el is tűnik, szabaddá téve alatta a puhább dentinréteget. Az összeszorítás és a csiszolás apró repedéseket, töréseket is okozhat a fogakban.

A folyamat felgyorsulhat, ha túl erősen mosunk fogat, ha sok savas italt vagy ételt fogyasztunk, vagy bizonyos betegségekben szenvedünk (pl. reflux éjszakai fogcsikorgatás stb.).

Ez azt eredményezheti, hogy a dentin, a fogzománc alatt lévő csontszerű szövet átlátszóvá válik. Mivel dentin sötétebb színű, a fogaik is besárgulnak vagy szürkés árnyalatúvá válnak. Mindezt fokozzák a színező hatású ételek és italok, melyeket évtizedeken át fogyasztunk.

 

Ennek elkerülése érdekében, savas italokat próbáljunk szívószállal inni, hogy megvédjük fogainkat. A fehérebb fogak helyreállítása érdekében érdemes kipróbálnunk a fogfehérítést. Bizonyos esetekben ez is kevésnek bizonyulhat, ilyenkor fogászati héjakkal és cirkon koronákkal nyerhetjük vissza régi, ragyogó mosolyunkat.

 

4. Fogszuvasodás

 

A zománcvesztés miatt a fogszuvasodás gyakori az idősebb felnőtteknél, bár a dentin csatornák elmeszesedése miatt ez a folyamat jelentősen lelassul.

A szájszárazság hatására a baktériumok könnyebben felhalmozódnak a szájban, másrészt a szabaddá vált foggyökerek is ki vannak téve a szuvasodás kockázatának.

A fogszuvasodás nagyobb valószínűséggel alakul ki a fognyakánál – az ínyvonal körüli területen –, mivel az íny az életkor előre haladtával visszahúzódik, és az alatta lévő védetlen gyökérfelszín szabaddá válik.

 

Rendszeres fogászati kontroll ezért idősebb korban is legalább annyira fontos, még panaszmentesség esetén is.

 

5. Fogérzékenység

 

A lekopott fogzománc és az ínyrecesszió következtében szabaddá váló fognyak sajnos hozza magával a fogérzékenységet is.

A hidegre, melegre, illetve savas ételekre, italokra jelentkező rövid, ám intenzív fájdalom, hosszú távon egyre kellemetlenebb lehet.

 

Az érzékeny fogak kezelésére több megoldás is szóba jöhet; a speciális, érzékeny fogakra való fogkrémektől a flouridos lakkozáson át a fognyaki tömésig vagy gyökérkezelésig.

 

 

6. Hiányzó fogak

 

Az életkorral járó fogvesztés természetes, ám nem szükségszerű folyamat! Ám, ha a prevencióról már lekéstünk, fontos a hiányzó fogak pótlása. A foghiány nemcsak az önfeledt mosolyt vagy az étkezést gátolja, az életkor előrehaladtával egyre több problémát okozhat. A fogak szó szerint egységként funkcionálnak, és a megfelelő helyzetben támogatják egymást.

Tehát ha valamelyik hiányzik, az a stimuláció hiányában a csont sorvadását, illetve a fogak elvándorlását eredményezheti.

Mivel a hiányzó fog(ak) szerepét a többi veszi át, így azok túlterhelődnek, az egyenetlen terhelés következtében pedig állkapocs ízületi panaszok alakulhatnak ki.

 

A fogászati implantátumok, anatómiailag megegyeznek a természetes fogakkal, így mind esztétikai, mind funkcionális szempontból kiválóan  pótolják a hiányzó fogakat, és megóvják az íny egészségét és épségét.

 

 

Szeretettel várjuk rendelőnkben egy állapotfelmérésen!

Forduljon hozzánk bizalommal, jelentkezzen be hozzánk egy állapotfelmérésre, konzultációra!

☎ +36 70 904 4082
➴ 2030, Érd Angyalka u. 1/A.
📧 erdfogaszat@oralcentrum.hu
➣ https://oralcentrum.hu/kapcsolat/

26 febr, 2023

Az állkapocsízületi panaszok és meglepő következményei

Állandó kialvatlanság, merev nyak és tarkó, gyakori fejfájás, arcfájdalmak, fülzúgás, szédülés… Rejtélyes tünetek, melyekkel már számtalan orvost megjártunk-eredménytelenül. Ha a fenti tüneteket mi is tapasztaljuk, akkor elképzelhető, hogy panaszaink mögött… Tovább
30 jún, 2023

5 jel, hogy a szájhigiéniánk nem megfelelő

A megfelelő szájápolási rutin kulcsfontosságú a fogak és az íny egészségének megőrzéséhez. Mutatjuk, mik azok a jelek, melyek alapján valószínűleg változtatnunk kell fogápolási szokásainkon.   1. Fogszuvasodás A megfelelő szájhigiénia hiányának… Tovább
26 okt, 2022

A 3 legijesztőbb fogászati kezelés

Ha az alábbi kezelésekről hallunk, általában hideg borzongás fut végig a gerincünkön, netán rögtön társul is hozzájuk valamely rémtörténet, amit ismerősöktől hallottunk.  Pedig szakértő kezek közt, egy modern, jól felszerelt… Tovább
24 okt, 2023

4 fogpótlási lehetőség hiányzó fogak esetén

Az elveszett fogak pótlásának több módja is van, melynek kiválasztása számos tényező függvénye a hiányzó fogak számától, a csontkínálaton át egészen az anyagi lehetőségeinkig. Amennyiben több lehetőség is rendelkezésünkre áll, érdemes… Tovább
28 júl, 2023

Magabiztos mosoly- CAD/CAM technológiával

A CAD/CAM technológia napjaink leginnovatívabb számítógépes fogpótlás tervező és gyártó technológiája, melynek segítségével tökéletes illesztésű, nanométeres pontosságú, természetesen élethű pótlások készülhetnek a páciensek számára.     Mi az a CAD/CAM technológia?… Tovább
31 aug, 2023

Fogászati granulóma: tünetek, okok és kezelés

A fogászati granuloma gyakorlatilag egy a foggyökér csúcsa körül képződött gennyzacskó, mely gyakran tünetmentesen fejlődik tovább egyre nagyobb méretű cisztává, anélkül, hogy bármilyen tünetet vagy panaszt okozna.     A… Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük