Fogorvos
No Comments

Az öregedés miatti változások nem merülnek ki az őszülő hajban vagy a szaporodó ráncokban, testünk minden sejtjét érintik; így a fogakat és az ínyt is.

 

 

Így hat az öregedés az egészségre:

 

  • Bizonyos változások lassan mennek végbe testünkben, ahogy öregszünk:
  • A sejtek lassabban újulnak meg
  • A szövetek vékonyabbak és kevésbé rugalmasak
  • A csontok kevésbé sűrűek és erősek
  • Az immunrendszer gyengülhet, így gyorsabban alakulhat ki fertőzés, és a gyógyulás is elhúzódó lehet

 

 

Ezek a változások mind hatással vannak a szájban lévő szövetekre és csontokra, növelve a szájüregi problémák kockázatát a későbbi években.

 

Egyes egészségügyi problémák gyakrabban fordulnak elő idősebb korban, és bizonyos gyógyszerek szedése is befolyásolhatja a szájüreg egészségét.

 

íme a 6 leggyakoribb szájhigiéniai probléma, amelyet az idő múlásával tapasztalhatunk:

 

 

 

1. Szájszárazság

 

A nyál fontos szerepet játszik a száj egészségének megőrzésében. Lemossa a lepedéket a fogakról, étkezés után helyreállítja pH-értéket, ezáltal megvédi a fogakat a fogszuvasodástól, és segít az íny egészségének megőrzésében. Ha a szájban lévő nyálmirigyek nem termelnek elegendő nyálat, ez növelheti az ínybetegség, fogszuvasodás, valamint a szájüregi gombás fertőzések kockázatát, és ízlelési, nyelési panaszokat is előidézhet,

 

A problémák elkerülése érdekében igyunk elegendő vizet, és tartsuk be a rendszeres fogászati ​​ellenőrzéseket.

 

2. Fogínybetegség

 

Az íny visszahúzódása (ínyrecesszió) egy életkorral járó, természetes folyamat, mely gyakori probléma a negyven év felettiek esetében. A fogíny ilyenkor már veszít feszességéből és visszahúzódva a fognyakról szabadon hagyja a foggyökeret, megkönnyítve a baktériumok felhalmozódását, és növelve a  fogszuvasodás, illetve fogínygyulladás kockázatát.

A vörös, gyulladt, érzékeny íny és fogínyvérzés az ínybetegség korai jele, mely akkor fordul elő, amikor a lepedék és a fogkő felhalmozódik, és irritálja a fogínyt, amely begyullad. A súlyos ínybetegséget paradontitisnek, azaz fogágybetegségnek nevezzük, ilyenkor a gyulladás már a fog tartószöveteit is érinti.

Az időskori fogvesztés elsődleges oka a fogágybetegség, mely a fogak körüli csont leépüléséhez, majd a fogak meglazulásához és elvesztéséhez vezethet.

 

A fogínybetegség gondos szájhigiéniával és rendszeres, fél évenkénti fogászati kontrollal és fogkőeltávolítással megelőzhető, valamint kezelhető! Az eset súlyosságától függően a mozgó fogak sínezésétől a parodontológiai küreten át több módszer is rendelkezésre áll.

 

3. Kopott, elszíneződött fogak

 

Az egész életen át tartó rágás, szorítás és csiszolás folyamatosan koptatja a fogat védelmező zománcot, amely egyre vékonyodik, vagy akár el is tűnik, szabaddá téve alatta a puhább dentinréteget. Az összeszorítás és a csiszolás apró repedéseket, töréseket is okozhat a fogakban.

A folyamat felgyorsulhat, ha túl erősen mosunk fogat, ha sok savas italt vagy ételt fogyasztunk, vagy bizonyos betegségekben szenvedünk (pl. reflux éjszakai fogcsikorgatás stb.).

Ez azt eredményezheti, hogy a dentin, a fogzománc alatt lévő csontszerű szövet átlátszóvá válik. Mivel dentin sötétebb színű, a fogaik is besárgulnak vagy szürkés árnyalatúvá válnak. Mindezt fokozzák a színező hatású ételek és italok, melyeket évtizedeken át fogyasztunk.

 

Ennek elkerülése érdekében, savas italokat próbáljunk szívószállal inni, hogy megvédjük fogainkat. A fehérebb fogak helyreállítása érdekében érdemes kipróbálnunk a fogfehérítést. Bizonyos esetekben ez is kevésnek bizonyulhat, ilyenkor fogászati héjakkal és cirkon koronákkal nyerhetjük vissza régi, ragyogó mosolyunkat.

 

4. Fogszuvasodás

 

A zománcvesztés miatt a fogszuvasodás gyakori az idősebb felnőtteknél, bár a dentin csatornák elmeszesedése miatt ez a folyamat jelentősen lelassul.

A szájszárazság hatására a baktériumok könnyebben felhalmozódnak a szájban, másrészt a szabaddá vált foggyökerek is ki vannak téve a szuvasodás kockázatának.

A fogszuvasodás nagyobb valószínűséggel alakul ki a fognyakánál – az ínyvonal körüli területen –, mivel az íny az életkor előre haladtával visszahúzódik, és az alatta lévő védetlen gyökérfelszín szabaddá válik.

 

Rendszeres fogászati kontroll ezért idősebb korban is legalább annyira fontos, még panaszmentesség esetén is.

 

5. Fogérzékenység

 

A lekopott fogzománc és az ínyrecesszió következtében szabaddá váló fognyak sajnos hozza magával a fogérzékenységet is.

A hidegre, melegre, illetve savas ételekre, italokra jelentkező rövid, ám intenzív fájdalom, hosszú távon egyre kellemetlenebb lehet.

 

Az érzékeny fogak kezelésére több megoldás is szóba jöhet; a speciális, érzékeny fogakra való fogkrémektől a flouridos lakkozáson át a fognyaki tömésig vagy gyökérkezelésig.

 

 

6. Hiányzó fogak

 

Az életkorral járó fogvesztés természetes, ám nem szükségszerű folyamat! Ám, ha a prevencióról már lekéstünk, fontos a hiányzó fogak pótlása. A foghiány nemcsak az önfeledt mosolyt vagy az étkezést gátolja, az életkor előrehaladtával egyre több problémát okozhat. A fogak szó szerint egységként funkcionálnak, és a megfelelő helyzetben támogatják egymást.

Tehát ha valamelyik hiányzik, az a stimuláció hiányában a csont sorvadását, illetve a fogak elvándorlását eredményezheti.

Mivel a hiányzó fog(ak) szerepét a többi veszi át, így azok túlterhelődnek, az egyenetlen terhelés következtében pedig állkapocs ízületi panaszok alakulhatnak ki.

 

A fogászati implantátumok, anatómiailag megegyeznek a természetes fogakkal, így mind esztétikai, mind funkcionális szempontból kiválóan  pótolják a hiányzó fogakat, és megóvják az íny egészségét és épségét.

 

 

Szeretettel várjuk rendelőnkben egy állapotfelmérésen!

Forduljon hozzánk bizalommal, jelentkezzen be hozzánk egy állapotfelmérésre, konzultációra!

☎ +36 70 904 4082
➴ 2030, Érd Angyalka u. 1/A.
📧 erdfogaszat@oralcentrum.hu
➣ https://oralcentrum.hu/kapcsolat/

24 dec, 2022

A fogak elszíneződésének okai

Ahány ember, annyi árnyalat. Ahogy fogaink alakja, úgy színük is egyedi, melyet számos tényező befolyásol. Az alap fogszínünk úgymond kódolva van, velünk születik, kinek fehérebbek és fényesebbek, kinek sárgábbak a… Tovább
26 ápr, 2023

Fogsérülések – mi a teendő?

A jó idő és a kedvenc szabadtéri tevékenységek hozzák magukkal a fogbaleseteket is- különösen a gyerekek körében. Lássuk, melyek a leggyakoribb fogbalesetek, és mi a teendő a tejfogak sérülései esetén!… Tovább
28 máj, 2024

5 eset, amikor a héjak csodát tehetnek mosolyunkkal

A fogászati ​​héjak egyre népszerűbbek az esztétikai fogászatban, mivel minimálisan invazívak, mégis rendkívül gyors és látványos eredményt kínálnak. A direkt és porcelán héjak egyaránt előnyösek azon páciensek számára, akik tökéletesen szabályos,… Tovább
29 ápr, 2023

Mikor menjünk sürgősen fogorvoshoz?

A rendszeres fogászati szűréssel többnyire megelőzhetők a fájdalom miatt átvirrasztott éjszakák vagy a tipikusan hétvégére eső váratlan fogászati vészhelyzetek. Persze bármikor előfordulhatnak balesetek, amelyekre nem készülhetünk fel előre, a sportolás… Tovább
30 nov, 2022

A szájszárazság hatása fogainkra

Ki gondolná, hogy a nyálmirigyek akár 2 liter nyálat is termelhetnek naponta? Ez nem véletlen, nyálunk több fronton is komoly szerepet tölt a szervezet egészséges működésének megőrzésében. Ezért is fontos,… Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük