Fogorvos
No Comments

A szájlégzés, azaz amikor az ember az orra helyett a száján keresztül lélegzik, nem csupán egy ártalmatlan szokás. A gátolt orrlégzés számos kártékony hatása mellett a fogak és a szájüreg egészségét is veszélyezteti.

 

Az egészséges légzés ott kezdődik, hogy az orrunkon és nem a szánkon keresztül vesszük a levegőt.

A légzés során az orrunk szerepe, hogy megszűrje és felmelegítse, párásabbá tegye a belélegzett levegőt, ugyanakkor szervezetünk egészsége szempontjából sok egyéb előnye is van.

Nazális légzéskor több oxigén jut a vérbe, ami növeli a fizikai teljesítőképességet, a koncentrációt és hatékonyabbá teszi az alvást és az éjszakai regenerációt is. Nemcsak az alsó légutak fertőződésveszélye csökken, de a fogaink is kevésbé hajlamosak a plakk és a fogszuvasodás kialakulására.

 

Mi okozhat szájlégzést?

 

A szájlégzés bármely korosztályt érinthet, akár kisgyermekkorban is előfordulhat, mivel számos tényező hozzájárulhat a kialakulásához:

 

 • megfázás, krónikus orrmelléküreg gyulladás
 • orrmandula megnagyobbodás
 • orrpolip
 • alvási apnoe
 • allergia
 • asztma
 • az anatómiai problémák, például orrsövény ferdülés
 • az alsó állkapcsokkal és fogazattal kapcsolatos eltérések, harapási rendellenességek

 

 

A szájlégzés nyilvánvaló jele a folyton nyitott száj vagy a nyitott szájjal alvás, ám lélegezhetünk a szánkon sportolás, beszéd közben is.

 

Jellemző tünetei:

 • Horkolás
 • Fáradt tekintet, karikás szemek
 • Megnyúlt arc
 • Kusza fogazat
 • Nem megfelelő rágás és nyelés
 • Logopédiai problémák
 • Gyakori alsó- és felsőlégúti megbetegedések

 

Amennyiben nálunk is felmerül a szájlégzés lehetősége, érdemes felderíteni és kezelni a kiváltó okokat, mert a gátolt orrlégzés a fogak és az íny egészségét is károsíthatja.

 

A szájlégzés következményei

 

Szájszárazság

 

Az orron keresztül való légzés segít fenntartani a száj nedvességtartalmát és a szájüreg egészséges pH-értékét.

Nyálunknak fontos szerepe van a fogak és az íny egészségének megőrzésében;

a benne található enzimek és ásványi anyagok segítenek megvédeni fogainkat és erősítik a fogzománcot.

Étkezés után a nyál szerepe, hogy lemossa a fogakról az ételmaradékokat, kiegyensúlyozza a száj megemelkedett pH-értékét és semlegesítse a baktériumok által termelt savakat.

Azonban a szájlégzés következtében fokozódik a párolgás és csökken a nyáltermelés, a száj kiszárad.

A savas közeg kedvez a baktériumok elszaporodásának, ami erodálja a fogzománcot és növelheti a fogszuvasodás vagy az ínybetegségek kockázatát.

 

 

Halitózis

 

A szájlégzés másik kellemetlen mellékhatása a rossz lehelet, azaz a halitózis. Elegendő nyál hiányában felborul a szájflóra természetes egyensúlya, a kártékony baktériumok és bomlástermékeik elszaporodhatnak nyelvünkön, a fogakon és a fogínyen, kellemetlen leheletet okozva.

 

 

Harapási és állkapocsízületi rendellenességek

 

Szájlégzés esetén a száj folyamatosan nyitva van, nyelvünk pedig a szájfenéken helyezkedik el, ahelyett, hogy felsimulna a szájpadlásra. A megváltozott izomegyensúly az állkapcsok és a fogak növekedését is megváltoztatja és hátrányosan befolyásolja; kialakul a nyitott harapás, a túlharapás, a fogtorlódás vagy az előre dőlő alsó és felső metszőfogak.

 

A rosszul illeszkedő harapás megterhelheti az állkapocs izmait, melynek gyakori következménye a fogcsikorgatás, a kattogó állkapocs, az állkapocsízületi kopás és fájdalom. Mindezt kísérheti fejfájás, nyakfájás, előre dőlő fejtartás, gerincferdülés, koncentrációs-és alvászavarok, fáradékonyság stb.

 

 

Mit tehetünk a szájlégzés ellen?

 

A szájlégzés okát mindenképp fontos felderíteni, és kezeltetni, mivel kulcsfontosságú a szájüreg egészségének megőrzéséhez.

Első körben érdemes fül-orr-gégészhez fordulni, aki megállapíthatja az orrlégzést akadályozó tényezőket, például az allergiát, orrpolipot vagy orrsövényferdülést.

A fogorvos abban segíthet nekünk, hogy felmérni a szájlégzés okozta károkat és javaslatokat tehet a kezelésre.

Nagyon fontos az alapos és gondos szájhigiénia is, amely segíthet csökkenteni a szájlégzés következményeit.

 

Szeretettel várjuk rendelőnkben egy állapotfelmérésen!

Forduljon hozzánk bizalommal, jelentkezzen be hozzánk egy állapotfelmérésre, konzultációra!

☎ +36 70 904 4082
➴ 2030, Érd Angyalka u. 1/A.
📧 erdfogaszat@oralcentrum.hu
➣ https://oralcentrum.hu/kapcsolat/

24 jún, 2022

Egészséges mosoly idős korban is! 2.

Az öregedésről leginkább a ráncok és az ősz haj jut eszünkbe, pedig az idő múlása fogainkon is nyomot hagy. Lássuk hogy, és mit tehetünk ellene!   Fogszuvasodás   A fogszuvasodás kockázata… Tovább
20 szept, 2022

Visszanő-e a „lehúzódott fogíny”?

Ínyrecesszióról akkor beszélünk, amikor az íny visszahúzódik a fognyakra, szabadon hagyva a foggyökeret. Ez esztétikailag sem kedvező látvány, de emellett sok kellemetlenséget is okozhat!   Ha a tükörbe nézve azt… Tovább
28 aug, 2022

Ha kiesett a tömés…

Nem kellemes érzés egy jóízű étkezés közben fogtömésre harapni, de ha van tömött fogunk ez bármikor előfordulhat.   Az első pillanat a meglepetése: mi ez az idegen anyag a szánkban?… Tovább
23 márc, 2023

6 rossz szokás, amely fogainknak is árt

Körömrágás  Stressz vagy szorongás esetén sokan rágják a körmüket, (esetleg a ceruzájukat vagy egyéb tárgyakat), de ez az ártalmatlannak tűnő rossz szokás nemcsak a körmünknek árt. A körmök harapdálása következtében… Tovább
28 júl, 2023

Magabiztos mosoly- CAD/CAM technológiával

A CAD/CAM technológia napjaink leginnovatívabb számítógépes fogpótlás tervező és gyártó technológiája, melynek segítségével tökéletes illesztésű, nanométeres pontosságú, természetesen élethű pótlások készülhetnek a páciensek számára.     Mi az a CAD/CAM technológia?… Tovább
29 ápr, 2023

Mikor menjünk sürgősen fogorvoshoz?

A rendszeres fogászati szűréssel többnyire megelőzhetők a fájdalom miatt átvirrasztott éjszakák vagy a tipikusan hétvégére eső váratlan fogászati vészhelyzetek. Persze bármikor előfordulhatnak balesetek, amelyekre nem készülhetünk fel előre, a sportolás… Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük