Fogorvos
No Comments

Ki gondolná, hogy a nyálmirigyek akár 2 liter nyálat is termelhetnek naponta?

Ez nem véletlen, nyálunk több fronton is komoly szerepet tölt a szervezet egészséges működésének megőrzésében. Ezért is fontos, a megfelelő nyáltermelés fenntartása.

 

 

A nyál szerepe a fogak védelmében

Nyálunk 99%-a víz, ám a maradék 1%-a rendkívül értékes anyagokat tartalmaz (enzimek, ásványi sók, fehérjék), melyek elengedhetetlen szerepet játszanak a szájüreg nedvesen tartásában, valamint a fogak és a fogíny egészségének megőrzésében.

A nyál nem csupán a rágásban, nyelésben, illetve az emésztésben segít, de öblítő funkciója is van: lemossa a fogakat és eltávolítja a szájból a salakanyagokat, védvonalat képez a baktériumok, vírusok és gombák ellen, elősegíti a sebgyógyulást.

A nyál ásványi anyag raktárként is funcionál, képes semlegesíteni a káros savakat és pótolni a fogzománcban a szükséges ásványi sókat.

Ezáltal védi a fogakat a saverózió okozta károsodásoktól, illetve helyreállítja a meglévő károsodásokat, remineralizálva a fogakat.

 

Ha nem termelődik megfelelő mennyiségű nyál, a szájüregi pH savas irányba tolódik el, ami kedvező közeget teremt a plakk, a fogkő és az ínygyulladás kialakulásának, valamint a fogszuvasodást okozó baktériumok elszaporodásának.

 

 

A szájszárazság egyéb veszélyei

A szájszárazság (xerostomia) nagyon sok problémát generálhat, nehezíti a nyelést, a rágást, az emésztését, sok esetben a beszédet is. Velejárója lehet a kellemetlen lehelet, a szaporodó szájüregi gyulladások, a visszatérő szájpenész, a fogerózió okozta fogérzékenység, illetve a már említett fogszuvasodás és fogínygyulladás .

 

Ezek a szájszárazság tünetei

 

  • Száraz vagy ragacsos érzés a szájüregben
  • Kiszáradt ajkak, torok, nyelv
  • Besűrűsödött nyál
  • Rossz lehelet
  • Rágási, beszéd- és nyelési nehézségek
  • Száraz vagy torokfájás és rekedtség
  • Száraz vagy barázdált nyelv
  • Megváltozott ízérzékelés
  • Problémák a fogsor viselésével
  • Sebek a szájüregben

 

 

Mi okozhat szájszárazságot?

A szájszárazságot számos dolog kiválthat, ha túl kevés a folyadékbevitelünk, ha túl sok kávét vagy alkoholt fogyasztunk, vagy dohányzunk.

A gátolt orrlégzés is okozhat szájszárazságot; amikor felső-légúti betegség, orrsövényferdülés, megduzzadt mandulák vagy eldugult orr miatt nyitott szájjal alszunk, reggel ébredhetünk összetapadt nyelvvel, különösen, hogy az éjszakai órákban a nyáltermelés csökken.

Több betegség is csökkentheti a nyáltermelést, mint a cukorbetegség, magas vérnyomás, reflux, gluténérzékenység, ahogy egyes gyógyszerek szedése vagy orrcseppek orrspray-k tartós használata is. Stressz, depresszió, szorongás vagy hormonváltozás (klimax vagy terhesség) is vezethet szájszárazsághoz.

 

 

Hogyan kezelhető a szájszárazság?

A szájszárazság kezelése általában a kiváltó okok kiderítésével és kezelésével rendezhető, vagy enyhíthető.

Sok esetben segíthet a megnövelt folyadékbevitel, a cukormentes rágógumi fogyasztása, enyhítheti a tüneteket az aloe vera, illetve a semlegesebb ízű olajjal (pl. kókuszolaj, olívaolaj) való öblögetés is. Emellett léteznek bizonyos nyálpótló gyógyszerek is.

Emellett ügyelnünk kell az alapos fogtisztításra, szájhigiéniára, az étkezés kapcsán a saverózió minimalizálására. És természetesen elengedhetetlen a rendszeres fogorvosi kontroll is.

 

Szeretettel várjuk rendelőnkben egy állapotfelmérésen!

Forduljon hozzánk bizalommal, jelentkezzen be hozzánk egy állapotfelmérésre, konzultációra!

☎ +36 70 904 4082
➴ 2030, Érd Angyalka u. 1/A.
📧 erdfogaszat@oralcentrum.hu
➣ https://oralcentrum.hu/kapcsolat/

28 okt, 2022

A fogvesztés 6 oka

Fogaink egészsége általában szorosan összefügg általános egészségünkkel és közérzetünkkel, így elvesztésük életünk számos területére kihat. A fogak elvesztése nemcsak az állkapocscsont recessziójához, emésztési zavarokhoz, alultápláltsághoz vezethet, de súlyos önértékelési problémákat… Tovább
25 febr, 2022

Mikor kell cserélni a régi töméseinket?

Nemcsak akkor, ha megfájdul a tömött fogunk! Természetesen a fájdalom és a fogérzékenység olyan figyelmeztető jel, ami mielőbbi beavatkozásra hívja fel a figyelmet. Vagyis nem érdemes halogatnunk a fogorvost, ha… Tovább
26 okt, 2022

A 3 legijesztőbb fogászati kezelés

Ha az alábbi kezelésekről hallunk, általában hideg borzongás fut végig a gerincünkön, netán rögtön társul is hozzájuk valamely rémtörténet, amit ismerősöktől hallottunk.  Pedig szakértő kezek közt, egy modern, jól felszerelt… Tovább
13 dec, 2021

Cukorba mártott ünnepek 2.

A „kísértések havában” se kell hátat fordítanunk minden csábításnak, elég, ha kicsit jobban odafigyelünk a fogápolásra. És persze az se mindegy, mibe harapunk bele- ha nem szeretnénk a fogászati ügyeleten… Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük