Gyökérkezelés Uncategorized
No Comments

Amikor az érzéstelenítő elmúltával aggódva tapogatjuk a sajgó fogunkat, tudnunk kell, hogy a frissen gyökérkezelt fogaknál a fájdalom és érzékenység néhány napig még teljesen normális reakció.

Természetesen a gyökérkezelt fogaknál is akadhatnak komplikációk, a nem múló fájdalomnak több oka is lehet. Blogunkból kiderül, mik ezek!

 

Mivel sokan nem értik, hogy mitől fájhat a fog, ha már nincs benne ideg, fontos tisztázni, hogy ilyenkor nem maga a fog fáj, hisz abból már valóban eltávolították az ideget, hanem a fogat körülvevő szövetek vannak még gyulladásban.

A fogérzékenység és fájdalom ilyenkor napról napra csökken, majd teljesen megszűnik.

Van, akinél ez hosszabb, másoknál rövidebb időt vesz igénybe.

Nem vagyunk egyformák, így az immunrendszerünk sem egyformán reagál a kórokozókra, sőt az immunreakció különböző időpontokban még ugyanannál a betegnél is eltérő lehet.

Azonban elhúzódó, vagy fokozódó fájdalom esetén fontos tisztázni a kiváltó okokat, melyek az alábbiak lehetnek:

 

Fertőzés a csontban

Előfordulhat, hogy a gyökérkezelés hibátlan, ám ha a fog, illetve a gyökércsúcs környéke erősen gyulladt volt, és a baktériumok bejutottak a gyökér körüli csontba, akkor a gyógyulás is elhúzódó lehet. Ilyen esetben fogunk napokig, hetekig időszakos vagy tompa fájdalommal, érzékenységgel reagálhat a melegre, nyomásra, harapásra, míg immunrendszerünk le nem győzi a gyulladást. A gyógyulás felgyorsítása érdekében a fogorvos antibiotikum-kúrát szokott javasolni.

 

Fertőzött gyökércsatorna

A sikeres kezelés kulcsa a teljes gyökércsatornarendszer kitisztítása és fertőtlenítése, a sérült pulpaszövet, a baktériumok, toxinok, szövettörmelékek eltávolítása.

Ám gyökérkezelés közben és után is előfordulhat, hogy a fog megfertőződik, például a nyálból a gyökércsatornába kerülő baktériumok miatt. Ilyenkor a fog nyomásra érzékeny marad.

Ezt küszöböli ki az ún. kofferdám izolálás, ahol egy kisméretű gumilepedő segítségével elhatároljuk a fogat a környezetétől. Ez segít megakadályozni, hogy a nyálból további baktériumok kerüljenek a gyökércsatornába, másrészt száraz körülményeket biztosít a gyökértöméshez, és elősegíti a kezelés sterilitását.

A fertőzött gyökércsatorna többszöri áttisztítással, esetleg antibiotikummal általában jól kezelhető.

 

Túl rövid gyökértömés

Amennyiben a gyökértömés széltében és hosszában nem tölti ki a gyökércsatornát (azaz nem falálló) a köztes helyeken elszaporodhatnak a baktériumok. Bár lehetséges, hogy ez eleinte semmi panaszt nem okoz, azonban orvosilag nem elfogadható és fogászati góc lehet.

 

Túltömött gyökércsatorna

Időnként előfordulhat, hogy a gyökércsatornát a fogorvos túltölti fogászati töltőanyaggal, amitől az anyag egy része kiszivárog a gyökércsúcsból a környező szövetekbe. Hogy ez okoz-e fájdalmat, az attól függ, hogy pontosan milyen töltőanyagot használnak, mennyi távozik és hová kerül.

 

Túl magas tömés vagy korona

Ha a fedő tömés vagy korona akár csak minimálisan is magasabb a kelleténél,  akkor a frissen gyökérkezelt fog környező fogakhoz képest túl nagy erővel ütközik az ellenkező fogba, ami gyökérkezelés után fájdalmat okozhat. Ha ráadásul éjszakai fogcsikorgatással is küzdünk, akkor a reggeli tompa fogfájásnak is ez lehet az egyik lehetséges oka.

Ilyen esetben szerencsére a megoldás egyszerű: a fogorvosnak be kell állítania a tömést vagy visszacsiszolni a koronát, hogy a harapás tökéletes legyen.

 

Rejtett csatorna

A kis és nagyőrlő fogaknak több csatornája van, a 3-4 csatornával rendelkező nagyőrlők esetében pedig gyakori, hogy ezek nehezen megtalálhatóak, és rejtve maradnak, esetleg a görbe gyökerek miatt nehezen elérhetők.

Ha éles fájdalmat tapasztalunk hideg, meleg ingerekre a gyökérkezelt fogban, akkor elképzelhető, hogy egy észrevétlen fogideg vagy feltáratlan csatorna maradt a fogban és a baktériumok fertőzést okoznak.

 

Egyik probléma sem oldódik meg magától, ezért a gyökérkezelés utáni tartós fájdalom esetén mindenképp érdemes felkeresnünk egy fogorvost.

Rendelőnkben számos korszerű eszköz támogatja az eredményes gyökérkezelést: 3 D CT felvételek, gépi tágítóeszközök, elektronikus bemérő műszerek és lupe (mikroszkópos szemüveg). Így a beavatkozás tökéletesen fájdalommentes, precízebb, gyorsabb és hosszútávon is sikeres lehet.

 

Szeretettel várjuk rendelőnkben egy állapotfelmérésen!

Forduljon hozzánk bizalommal, jelentkezzen be hozzánk egy állapotfelmérésre, konzultációra!

☎ +36 70 904 4082
➴ 2030, Érd Angyalka u. 1/A.
📧 erdfogaszat@oralcentrum.hu
➣ https://oralcentrum.hu/kapcsolat/

29 aug, 2022

Készítsük fel a fogakat is a tanévre!

Miért van szükség barázdazárásra?   A felmérések szerint, mire gyermekeink elérik az iskolás kort, már minden negyedik gyerkőc rendelkezik legalább egy lyukas foggal. Szülőként nagyon sokat tehetünk azért, hogy gyermekünk… Tovább
15 febr, 2022

Fogunk utolsó esélye

Minden, amit a gyökérkezelésről tudni érdemes   A gyökérkezelés az utolsó lehetőség a fog megmentésére, szerencsére a mai modern eszközöknek köszönhetően a kezelés teljesen fájdalommentes és az esetek 80-90%-ában sikerrel… Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük