Fogorvos
No Comments

Állandó kialvatlanság, merev nyak és tarkó, gyakori fejfájás, arcfájdalmak, fülzúgás, szédülés… Rejtélyes tünetek, melyekkel már számtalan orvost megjártunk-eredménytelenül.

Ha a fenti tüneteket mi is tapasztaljuk, akkor elképzelhető, hogy panaszaink mögött állkapocsízületi probléma áll.

 

Miért különleges az állkapocsízület?

 

A temporomandibuláris ízület (TMI) az állkapcsot köti össze mindkét oldalon a koponyájával és a csontok felszínét védve egyfajta lengéscsillapítóként működik.

Erre nagy szükség van, mivel az állkapocsízület testünk egyik legbonyolultabb ízülete, amely nemcsak forgó, de csúszó mozgást is biztosít, ezzel téve lehetővé a száj szélesre nyitását és az állkapocs oldalirányú elmozgatását, csúsztatását, amely a rágáshoz elengedhetetlen.

A temporomandibuláris ízület minden alkalommal működésbe lép, amikor nyelünk, beszélünk vagy rágunk- ezáltal testünk leginkább igénybe vett ízülete, amely igen sérülékeny.

 

Az állkapocsízületi problémák – szaknyelven TMI rendellenességek- nem csupán az állkapocs ízületeit és a porcokat, de a környező (rágó)izmokat és szalagokat is érintik, melyek a túlterhelésre intenzív fájdalommal és gyulladással reagálhatnak.

 

Mi okozza az állkapocsízületi problémákat?

 

Kiváltó okuk lehet valamely trauma, az ízületi porc kopása, elmozdult ízület, helytelen harapás, rossz fogzáródás és a fogak nem megfelelő érintkezése (fogszabályozás hiánya, új, fogak kopása stb.), ízületi gyulladás vagy kopás, éjszakai fogcsikorgatás.

Előfordul, hogy egy nagyobb vagy elhúzódó fogászati-szájsebészeti beavatkozás, esetleg nem megfelelő fogszabályozás terheli meg az ízületeket, melynek következtében megváltozik a rágás és a harapás, és az asszimmetria miatt ízületi panaszok alakulnak ki.

De akár egy érzékeny fog, rosszul illeszkedő tömés vagy fogpótlás is lehet a háttérben.

Ilyenkor a fájdalom elkerülése érdekében ösztönösen is kíméljük a panaszos oldalt, de a féloldalas, nem kiegyensúlyozott terhelés épphogy fokozza a problémát és a tüneteket.

 

A hason, illetve oldalt fekvő alvási pozíció hatására is kialakulhatnak állkapocs-ízületi panaszok. Az arcunk alá helyezett kéz vagy kispárna hatására az állkapocs oldalirányban eltolódik. Ha pl. jobb oldalunkon alszunk, az állkapocs ellenkező irányba tolódik. A következmény: a hátsó nyaki izmok tónusának erősödése és fejfájás, nyomásra érzékeny triggerpontok alakulnak ki.

 

A TMI rendellenességek tünetei

 

A TMI rendellenességek az alábbi tünetekkel járhatnak együtt:

 • Nem megfelelően érintkező fogak
 • Fognyaki kopás, fogak kopása
 • Gyakori fejfájás
 • Fájdalom a fül előtt, illetve a környékén
 • Szédülés
 • Állkapocs merevsége, szájnyitási korlátozottság
 • Rágási nehézségek
 • Fülzúgás, fülcsengés, füldugulás
 • Fájdalom vagy nyomás a szem mögött
 • Látható különbség a lábak hosszában
 • Merev, feszülő nyak-és vállizmok
 • Arcfájdalmak
 • Kattogás, vagy fájdalom az állkapocs nyitásakor- zárásakor
 • Alvászavarok, koncentrációs zavarok
 • Állkapocsba vagy halántékba kisugárzó fájdalom
 • Változás a felső és alsó fogak egymáshoz illeszkedésében

 

A fenti tünetek sok esetben maguktól is rendeződnek, ám előfordulhat, hogy krónikussá válnak.

Míg az izmok viszonylag gyorsan regenerálódnak, a porc szinte teljesen képtelen a regenerációra.

A nem megfelelő terheléstől az ízületi anyag fokozatosan kopik, vékonyodik, majd átszakad- és számos, egyre súlyosabb, fájdalmasabb tünetet okoz.

 

Ebből az ördögi körből egyedül az jelent kiutat, ha mielőbb szakemberhez fordulunk, aki megfelelő kezeléssel (fogszabályozás, helyes fogzáródás beállítása stb.) helyreállítja a rágóízület egyensúlyát.

Az állkapocs ízületi problémák megszüntetésére ún. harapásemelő sínt is alkalmazunk. Ez az éjszaka viselt, fogakra pattintható műanyagsín segít abban, hogy az állkapocs ízületet nyugalmi pozícióba helyezzük, megszüntetve a fájdalmat, az éjszakai fogcsikorgatást, és a fogak rágófelszínének további kopását.

 

Szeretettel várjuk rendelőnkben egy állapotfelmérésen!

Forduljon hozzánk bizalommal, jelentkezzen be hozzánk egy állapotfelmérésre, konzultációra!

☎ +36 70 904 4082
➴ 2030, Érd Angyalka u. 1/A.
📧 erdfogaszat@oralcentrum.hu
➣ https://oralcentrum.hu/kapcsolat/

17 ápr, 2023

4 tévhit a fogfehérítéssel kapcsolatban

A fogszín egy velünk született tulajdonság, ha szerencsések vagyunk fehér, ha kevésbé, akkor sárgásabb fogakat örököltünk. Persze az örökölt hófehér fog sem garancia az élethosszig tartó varázslatos mosolyra, mivel a… Tovább
28 aug, 2022

Ha kiesett a tömés…

Nem kellemes érzés egy jóízű étkezés közben fogtömésre harapni, de ha van tömött fogunk ez bármikor előfordulhat.   Az első pillanat a meglepetése: mi ez az idegen anyag a szánkban?… Tovább
02 dec, 2021

Mikor egészséges a szájflóránk?

Ha baktériummentes, gondolnánk, holott ez távol áll az igazságtól. Az egészséges szájüregben is kb 300 különböző típusú baktérium található, megfelelő egyensúlyban ők alkotják a normál, egészséges szájflórát. Probléma csak akkor… Tovább
31 aug, 2023

Fogászati granulóma: tünetek, okok és kezelés

A fogászati granuloma gyakorlatilag egy a foggyökér csúcsa körül képződött gennyzacskó, mely gyakran tünetmentesen fejlődik tovább egyre nagyobb méretű cisztává, anélkül, hogy bármilyen tünetet vagy panaszt okozna.     A… Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük