Bölcsességfog
No Comments

Van olyan szakember, aki azonnal húzná a bölcsességfogat, mert felesleges, és előbb-utóbb  meggyűlik vele a bajunk, míg más csak akkor, amikor gondot okoz.

 

Miért nincs már szükségünk a bölcsességfogakra?

A bölcsességfogak az evolúció maradványai, melyekre ősinknek még szüksége volt a gyökerek, diófélék, nyers és durva húsok megrágásához, ám napjaink feldolgozott ételeihez már feleslegessé vált.

 

Mikor kell kivenni a bölcsességfogat?

A fogak fejlődése, kibújása pontos menetrend szerint történik, a sor a metszőfogakkal indul, és a bölcsességfogak zárják átlagosan 17-25 éves korunk körül.

Azonban az emberek jelentős részénél a bölcsességfogak egyáltalán nem bújnak elő, vagy – a szerencsésebbek esetében- eleve ki sem alakulnak. Sajnos gyakoribb, hogy a fogak ugyan előbújnának, de nincs elég helyük, vagy rossz irányba nőnek és összetolják, károsítják az előttük lévő fogakat; fájdalmat, nyálkahártya irritációt, krónikus gyulladást vagy ínytasakokat okozva. Egy nem megfelelően kinőtt bölcsességfog feladatát se képes ellátni, emellett nehezen tisztítható, könnyen szuvasodásnak indul, vagy éppen a szomszédos fogat kezdi ki.

Ilyen esetben szükséges a bölcsességfog mielőbbi eltávolítása.

Gyakori eset, hogy a fogszabályozó kezelés megkezdésekor javasoljuk a bölcsességfog eltávolítást az optimális eredmény elérése érdekében.

 

Mikor keressük fel fogorvosunkat?

Fájdalom esetén mielőbb. De ne halogassuk fogorvosunk felkeresését, akkor se, ha olyan tüneteink vannak a bölcsességfogak területén, mint a fogínygyulladás, vérzés, arcduzzanat, kellemetlen szájszag és/vagy íz-érzés, rágáskor fellépő fájdalom, szájzár, megduzzadt nyirokcsomók.

Ilyen esetben egy röntgenfelvétel és egy fogászati állapotfelmérésre gyorsan megmutatja, hogy bölcsességfogunknak milyen beavatkozásra van szüksége.

Mivel az elő nem tört bölcsességfog még tünetek nélkül is okozhat problémát, panaszmentesség esetén is érdemes ellenőriztetnünk egy fogászati vizsgálaton.

 

 

Mire számíthatunk a bölcsességfogeltávolítás során?

Sok fogorvos javasolja, hogy akkor is vetessük ki a bölcsességfogakat, ha azok nem okoznak problémát, mert előbb-utóbb fognak, és később már körülményesebb az eltávolításuk.

Ha röntgenfelvétel alapján megállapítható, hogy nem lesz elegendő helyük az előtöréshez, akkor érdemes a gyökerek teljes kifejlődése előtt, 18-20 éves kor körül eltávolítani őket. A szétágazó gyökerekkel rendelkező bölcsességfog kivétele már bonyolultabb foghúzást, illetve szájsebészeti műtétet és lassabb sebgyógyulást eredményez.

Azt, hogy a bölcsességfog eltávolítása mennyire nehéz, az elhelyezkedése határozza meg.

Egy normál irányban, teljes egészében kinőtt bölcsességfog azonos egy sima foghúzással. Komplikáltabb a helyzet, ha a fog nem, vagy csak részben tört elő, ilyenkor szájsebésznek kell felnyitni az adott  területet.

 

Önnek is problémát okoz a bölcsességfoga? Vagy szeretné tudni, hogy szüksége van-e beavatkozásra?

Jelentkezzen be rendelőnkbe!

————————————————————————-

Forduljon hozzánk bizalommal, jelentkezzen be hozzánk egy állapotfelmérésre, konzultációra!

+36 70 904 4082

2030, Érd Angyalka u. 1/A.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük