Oral centrum

MI IS AZ A CBCT?

Az utóbbi évtizedek technikai fejlődése és az egyre pontosabb diagnózis és kezelési terv felállításának szükségessége olyan képalkotó eljárások széles körű alkalmazását hívták életre a fogászaton és szájsebészeten belül, mint a CT felvételek. Ezeket elsősorban a maxillo-facialis sebészet (arc-, állcsontsebészet) kezdte el használni, majd az enosselis implantátumok elterjedésével a fogászat egyéb ágai, elsősorban a dentoalveolaris sebészet is egyre nagyobb számú CT felvételt készített.

A ’90-es években bemutatásra került egy teljesen új CT felvételi eljárás, amit kifejezetten a fej-nyak területén dolgozók, vagyis elsősorban a fogászat egyes szakdiszciplináit művelők igényeihez igazodva alakítottak ki. A cone beam CT (CBCT) a hagyományos CT felvételi eljárásokhoz képest lényegesen alacsonyabb sugárdózissal képes dolgozni. A felvétel elkészítése is egyszerűbbé vált, hiszen a készülékek méretét is sikerül a fogorvosi rendelők által nyújtott lehetőségekhez méretezni. A szoftveres támogatását pedig felhasználóbaráttá alakították, bevezetve egy új szelet dimenziót, ami a korábbi készülékek hagyományosan három síkú szeletelési módjaihoz képest nagyon nagy információtöbblettel rendelkezik.

A hagyományos CT felhasználhatóságának határait vezették a fejlesztőket a CBCT megalkotásához. A legfontosabb különbség, hogy a CBCT, ahogy az a nevéből is következik, kúp alakú sugárnyalábbal dolgozik. Ezt egy síkpanel detektor (Flat Panel Detector, FPD) vagy egy töltéskapcsolt egység (Charge-Coupled Device, CCD) érzékel erősítést követően. Ennek köszönhetően lényegesen alacsonyabb sugárdózissal dolgozik, mint a hagyományos, legyezőszerű sugárnyalábbal dolgozó készülékek. A felvétel elkészítését követően a készülék képes az egészségügyben általánosan használt formátum (Digital Imaging and Communication in Medicine, DICOM) előállítására és tárolására is.

Cbct