Fogorvos
No Comments

A „kísértések havában” se kell hátat fordítanunk minden csábításnak, elég, ha kicsit jobban odafigyelünk a fogápolásra. És persze az se mindegy, mibe harapunk bele- ha nem szeretnénk a fogászati ügyeleten kikötni.

 

A céges karácsonyi partyk vagy a szilveszteri bulik elképzelhetetlenek alkohol nélkül.

Sajnos az alkoholos italok nemcsak a májunkat fenyegetik, hanem a nyálképződést is akadályozzák , ezáltal szájszárazságot okoznak. A nyál egyik fő funkciója, hogy nedvesen tartsa a fogakat, és segítsen eltávolítani a lepedéket azok felületéről, valamint szabályozza a szájüreg pH-értékét.

Ezért, ha alkoholt fogyasztunk, mindenképp próbáljunk meg legalább bőséges vízfogyasztással hidratálni mellette.

A bor mellé fogyasztott sajt is segít semlegesíteni az alkoholban található savakat.

 A karácsonyi hal mellé kínált fehérborról tudnunk kell, hogy még a vörösbornál is savasabb, így nemcsak gyomorégést okozhat, de erősen gyengíti a fogzománcot, fogérzékenységet és elszíneződést okozva.

De ugyanezt teszi fogainkkal a tiszta szóda, a szénsavas ásványvíz, az üdítőitalok, vagy az erősen citromos limonádék.

Ezért ezeknek az italoknak a fogyasztása után érdemes mielőbb fogat mosni, vagy kiöblíteni a szánkat. Praktikus megoldás lehet a szívószál használata is, így a fogak nem, vagy jóval kevesebb ideig érintkeznek a színező hatású vagy túlságosan savas italokkal.

Óvatosan a bejglivel!

 A fogászati ügyelet biztosan nem tartozik azon helyek közé, amit szívesen felkeresnénk az ünnepek alatt, így fokozott óvatossággal harapjunk a diós bejglibe vagy a zserbóba, hisz bármelyikbe kerülhet dióhéj, ami könnyen a fogunk letöréséhez vezet.

Ne törjön bele a buliba a fogunk!

 A szilveszteri partyn sem érdemes elropogtatni italokhoz adott jégkockát, mert könnyen kárt tehet a fogzománcban, és természetesen fogadásból se használjuk a fogunkat sörnyitónak! Ezekbe a gyengébb szerkezetű, gyökérkezelt fogak nagyon könnyen beletörnek, de az ép fogakból is lepattanhat egy-egy darab.

 A fogunk nem kés!

 Ne használjuk a fogunkat olló vagy kés helyett ajándékcsomagolásnál, a ragasztószalag eltépésére vagy az ajándékok felbontásához.

Ezzel nemcsak a fogeróziót okozhat a frontfogakon, de könnyen megrepedhetnek vagy lepattanhat belőlük egy darab, emellett a koronáidat illetve porcelán héjaidat is veszélyezteti.

Tartsuk meg a fogászati rutinunkat!

A megszokott szájápolási rutin megőrzése akkor is fontos, ha rokonlátogatás okán végig úton vagyunk az ünnepek alatt, vagy egymást érik az éjszakába nyúló bulik. Tegyük be a táskába a fogkefét és fogselymet, mert ez ilyenkor is elmaradhatatlan.

 

Szeretettel várjuk rendelőnkben egy állapotfelmérésen!

Forduljon hozzánk bizalommal, jelentkezzen be hozzánk egy állapotfelmérésre, konzultációra!

☎ +36 70 904 4082
➴ 2030, Érd Angyalka u. 1/A.
📧 erdfogaszat@oralcentrum.hu
➣ https://oralcentrum.hu/kapcsolat/

22 júl, 2021

Hogyan ne válassz fogorvost?

Ha még mi sem találtuk meg az igazit, és már a sokadik fogorvosban csalódtunk és számos rendelővel szereztünk rossz tapasztalatot, akkor adunk néhány szempontot, milyen hibákat ne kövessünk el újra,… Tovább
02 dec, 2021

Mikor egészséges a szájflóránk?

Ha baktériummentes, gondolnánk, holott ez távol áll az igazságtól. Az egészséges szájüregben is kb 300 különböző típusú baktérium található, megfelelő egyensúlyban ők alkotják a normál, egészséges szájflórát. Probléma csak akkor… Tovább
29 jan, 2021

Miért félünk a fogorvostól?

Valószínűleg sokan emlékszünk az iskolafogászat borzalmaira, melynek köszönhetően évtizedekkel később is összeszoruló gyomorral ülünk be a fogorvosi székbe. Már ha beülünk egyáltalán. Mert sokan vannak, akiknél a félelem mindent felülír,… Tovább
25 febr, 2022

Mikor kell cserélni a régi töméseinket?

Nemcsak akkor, ha megfájdul a tömött fogunk! Természetesen a fájdalom és a fogérzékenység olyan figyelmeztető jel, ami mielőbbi beavatkozásra hívja fel a figyelmet. Vagyis nem érdemes halogatnunk a fogorvost, ha… Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük