Fogorvos
No Comments

Az idő múlása változást okoz testünkben, amely bizony fogainkat is érinti; egyes fogászati betegségek- pl. a fogágybetegség, fogszuvasodás- kockázata megnő.

Az öregedő fogak az élet természetes velejárói, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy idősebb korban le kell mondanunk az egészséges mosolyról.

 

 

Színváltozás

 

Az idő múlásával tapasztalhatjuk, hogy fogaink színe megváltozik: fénytelenné, sárgábbá válik. Ennek egyik oka, hogy az elfogyasztott ételek és italok jó része ( vörösbor, kávé, tea, kóla, paradicsomos szószok, curry, szójaszósz, cékla) fogelszínező hatású, és csak professzionális fogfehérítéssel távolítható el.

Másrészt a kor előre haladtával elvékonyodó, elkopó fogzománc mögül egyre inkább előtűnik az alatta található dentin sárgás színe.

 

Mivel a folyamat az öregedés természetes velejárója, megelőzni sajnos nem lehet, legfeljebb kozmetikai szinten – professzionális rendelői fogfehérítéssel – kezelni az elváltozásokat.

 

Fogínyvisszahúzódás

 

A fogínyvisszahúzódás (ínyrecesszió) nagyobb eséllyel alakul ki idősebb korban, mivel az íny ilyenkor már veszít feszességéből és zsugorodni kezd.

A fogínyvisszahúzódás első szembetűnő jele a fogak „megnyúlása”. Természetesen nem a fogak nőnek meg, csupán a felületükből több látható, mint eddig.

A másik kellemetlen tünet a fognyaki érzékenység. Mivel a fognyakat nem fedi zománc, ha a gyökérfelület szabaddá válik és már nem védi tovább az íny, akkor a külső ingerekre (a hideg és meleg ételekre, italokra) rövid ideig tartó, intenzív fájdalommal reagál.

Az ínyrecessziót kísérheti fogínygyulladás is, duzzadt, vörös, érzékeny fogínnyel, esetleg rossz lehelettel.

 

 

A megelőzés érdekében fontos odafigyelnünk az alapos szájhigiéniára, mivel a fogkő jelentősen emeli az ínyproblémák és az ínyrecesszió kockázatát.

Az évekig tartó fogcsikorgatás, fogszorítás szintén előidézhet ínyrecessziót.

A visszahúzódott fogíny kezelésére különböző ínyplasztikai beavatkozások léteznek, melyek lehetővé teszik az ínyvisszahúzódás miatt szabaddá vált foggyökerek újbóli fedését.

 

 

 

Fogkopás, fognyaki kopás

 

Akárcsak testünk többi része, az életkor előrehaladtával fogaink is elhasználódnak: a mindennapos rágás, valamint a különböző kémiai ingerek (pl. savas italok, ételek) hatására a fogzománc is kopik, repedezik, letöredezik.

A kopás mértéke jelentősen súlyosabb lehet abban az esetben, rendellenes harapással, túlterheléssel, vagy éjszakai fogcsikorgatással, fogszorítással küzdünk.

 

A visszahúzódott fogínnyel együtt járó fognyaki kopás is gyakori probléma a középkorú és idősebb korosztály körében.

Ha a fogzománc külső (kémiai vagy mechanikai) hatások következtében a fognyaknál lekopik, és a gyökért fedő cementben kisebb-nagyobb bemélyedés alakul ki, fogunk nemcsak esztétikailag sérül, de érzékenyebbé is válik a hőingerekre (hideg és meleg italok, ételek), és az étkezések során megemelkedő savhatásokra (fogerózió).

Fognyaki kopást több dolog is kiválthat a túl agresszív, dörzsölő fogmosási technika, a rossz fogpótlások, túlterhelt fogak, illetve az éjszakai fogcsikorgatás, fogszorítás (bruxizmus) is.

 

A fognyaki kopás kezelésére fognyaki (kompozit) tömést alkalmazunk, mely elzárja a fogbelet az őt érő kémia és fizikai ingerektől, megszüntetve a fogérzékenységet.

 

Szeretettel várjuk rendelőnkben egy állapotfelmérésen!

Forduljon hozzánk bizalommal, jelentkezzen be hozzánk egy állapotfelmérésre, konzultációra!

☎ +36 70 904 4082
➴ 2030, Érd Angyalka u. 1/A.
📧 erdfogaszat@oralcentrum.hu
➣ https://oralcentrum.hu/kapcsolat/

 

22 júl, 2021

Hogyan ne válassz fogorvost?

Ha még mi sem találtuk meg az igazit, és már a sokadik fogorvosban csalódtunk és számos rendelővel szereztünk rossz tapasztalatot, akkor adunk néhány szempontot, milyen hibákat ne kövessünk el újra,… Tovább
31 márc, 2022

A felnőttkori fogvesztés 6 leggyakoribb oka

1. Fogínysorvadás Az időskori fogvesztés leggyakoribb oka nem a fogszuvasodás, hanem a fogínysorvadás és a fogágybetegség. Ilyenkor a kezeletlen fogínygyulladás terjed tovább a fogágy további szöveteire baktériumokkal teli tasakokat alakítva… Tovább
25 febr, 2022

Mikor kell cserélni a régi töméseinket?

Nemcsak akkor, ha megfájdul a tömött fogunk! Természetesen a fájdalom és a fogérzékenység olyan figyelmeztető jel, ami mielőbbi beavatkozásra hívja fel a figyelmet. Vagyis nem érdemes halogatnunk a fogorvost, ha… Tovább
30 máj, 2022

Kozmetika a fogászatban

Mire képesek a fogászati héjak?   Mik azok a fogászati héjak, és milyen esetben alkalmazzuk őket?   Ha valami keménybe harapunk, fogunkból könnyen lepattanhat egy darab. Ehhez elég egy eltévedt… Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük