Fogorvos
No Comments

Az öregedésről leginkább a ráncok és az ősz haj jut eszünkbe, pedig az idő múlása fogainkon is nyomot hagy. Lássuk hogy, és mit tehetünk ellene!

 

Fogszuvasodás

 

A fogszuvasodás kockázata idősebb korban sem csökken, bár a fogbél és a dentin csatornák elmeszesedése, illetve beszűkülése miatt a folyamat lelassul, és kevésbé érzékelhető.

Mivel a fogbél idegei is fokozatosan veszítenek érzékenységükből, így a fájdalmat gyakran már csak előrehaladott probléma esetén tapasztaljuk, amikor a fog már nem menthető.

 

A rendszeres fogászati kontroll segít abban, hogy az esetleges problémákra időben fény derüljön.

 

Az időskorban kialakuló fogszuvasodás nem feltétlenül kapcsolódik a rossz szájápolási szokásokhoz. A szuvasodás megjelenése gyakran függ össze egyes krónikus betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek szedésével.

Sok gyógyszer okoz mellékhatásként szájszárazságot, ami ideális környezetet teremt a kártékony baktériumok elszaporodásához.

 

 

Szájszárazság

 

A szájszárazságot a gyógyszereken kívül kiválthatja a változó korral járó hormonváltozás, de akár betegségek (pl. cukorbetegség) is.

A megfelelő nyáltermelés fontos szerepet játszik a szájüreg egészségének és pH-értékének fenntartásában, elegendő nyál hiányában a szájüreg pH-ja savas irányba tolódik el, és túlsúlyba kerülnek a káros baktériumok, melyek a fogzománcra és a fogínyre egyaránt veszélyt jelentenek.

Az elégtelen nyáltermelés nemcsak a beszédet, a rágást, az ízérzékelést és nyelést akadályozza, de fokozza a fog-és ínybetegségek kockázatát, és gyakran kellemetlen szájszaggal jár együtt.

 

 

Fogágybetegség

 

A fogágybetegség (paradontitis) a felnőttkori fogvesztés egyik vezető oka.

A fogágybetegség a fogíny és az állcsont fokozatos leépülésével, majd a fogak meglazulásával elvesztésével jár, és becslések szerint a 65 év feletti emberek 70%-át érinti.

A fogágybetegség kezdetben egyszerű fogínygyulladással indul, mely komolyabb tünetek híján évekig észrevétlen és kezeletlen maradhat.

Az íny és fogágy gyulladását a fogfelszínen lerakódó bakteriális lepedék (plakk vagy biofilm) okozza, melyek nem megfelelő szájhigiéné mellett fogkőhöz, fogínygyulladáshoz és baktériumokkal teli parodontális tasakokhoz vezet. A gyulladás pedig idővel átterjedhet a fogágy többi szövetére és a fogakat tartó csontokra is, és létrejön a súlyosabb fogágybetegség.

Ráadásul idősebb korban a fogíny az élettani folyamatok hatására zsugorodik, veszít rugalmasságából és egyre nehezebben látja el a fogakat tartó-megtámasztó szerepét.

A fogágybetegséget előidézheti kezeletlen betegség (pl. cukorbetegség), vagy hormonális tényező is; például a menopauza alatt a női szervezet hormonális változásai előidézhetik és fokozhatják a fogínysorvadás tüneteit.

 

Épp ezért nagyon fontos az ínybetegségek korai felismerése és kezelése, hiszen így megállítható a visszafordíthatatlan ínyszövet-, és csontállomány pusztulás, valamint fogaink elvesztése is.

A fogínybetegség gondos szájhigiéniával és rendszeres, fél évenkénti fogászati kontrollal és fogkőeltávolítással megelőzhető, valamint kezelhető!

 

Foghiány

 

A fogak elvesztése nem szükségszerű velejárója az öregedésnek.

Az életkor önmagában nem okoz a fogvesztést, azonban tény, hogy az idő múlásával a fogíny és a csontok gyengülnek, így fogékonyabbá válnak a betegségekre.

 

A foghiány nemcsak esztétikailag jelent hátrányt, bár a kiterjedt foghiány az egész arcot  beesetté teszi és elmélyíti a ráncokat is, ami miatt idősebbnek tűnhetünk a korunknál.

Azonban a tartós foghiány egészségünket is veszélyezteti: a szomszédos és szemközti fogak bedőlnek, illetve megnyúlnak a foghiány irányába. A hiányzó fog helyén nem éri terhelés az állcsontot, ezért fokozatos sorvadásnak indul. Mivel a hiányzó fogak szerepét a maradék fog pótolja, így azok túlterhelődnek.

Az egyenetlen terhelés következtében állkapocsízületi panaszok alakulhatnak ki, az elégtelen rágás miatt pedig gyomor-és emésztési problémákhoz vezethet.

 

Épp ezért nagyon fontos, hogy mielőbb pótoltassuk elvesztett fogainkat.

A fogpótlás legkorszerűbb és legkomfortosabb módja a fogászati implantátum beültetése, hiszen az implantátumokra készített fogpótlások anatómiailag megegyeznek a természetes fogakkal, visszaállítják a normál rágófunkciót, kényelmesek és természetesek.

Amennyiben valamely okból (anyagi okok, szegényes csontkínálat)  nincs lehetőség a fogbeültetésre, pótoltathatjuk elvesztett fogainkat fogászati híddal, rögzített vagy kivehető fogpótlással, vagy akár speciális implantátumokon rögzített fix fogsorral, ún. all-on-4 technológiával is.

 

 

Szájüregi gyulladások

 

A rosszul illeszkedő, helytelenül elkészített műfogsor, vagy a nem megfelelő szájhigiénia is okozhat gyulladásokat és fertőzéseket az ínyen, illetve a műfogsor alatti szövetekben.

Megelőzésként fontos, hogy műfogsor viselése esetén gondosan figyeljünk a szájápolásra, és a fogsor megfelelő eszközökkel történő tisztítására, fertőtlenítésére.

Amennyiben a fogpótlást kényelmetlennek találjuk, lötyög, tör vagy irritálja fogínyünket, mindenképp jelezzük fogorvosunknak!

 

Szeretettel várjuk rendelőnkben egy állapotfelmérésen!

Forduljon hozzánk bizalommal, jelentkezzen be hozzánk egy állapotfelmérésre, konzultációra!

☎ +36 70 904 4082
➴ 2030, Érd Angyalka u. 1/A.
📧 erdfogaszat@oralcentrum.hu
➣ https://oralcentrum.hu/kapcsolat/

26 okt, 2022

A 3 legijesztőbb fogászati kezelés

Ha az alábbi kezelésekről hallunk, általában hideg borzongás fut végig a gerincünkön, netán rögtön társul is hozzájuk valamely rémtörténet, amit ismerősöktől hallottunk.  Pedig szakértő kezek közt, egy modern, jól felszerelt… Tovább
29 jan, 2021

Miért félünk a fogorvostól?

Valószínűleg sokan emlékszünk az iskolafogászat borzalmaira, melynek köszönhetően évtizedekkel később is összeszoruló gyomorral ülünk be a fogorvosi székbe. Már ha beülünk egyáltalán. Mert sokan vannak, akiknél a félelem mindent felülír,… Tovább
31 márc, 2022

A felnőttkori fogvesztés 6 leggyakoribb oka

1. Fogínysorvadás Az időskori fogvesztés leggyakoribb oka nem a fogszuvasodás, hanem a fogínysorvadás és a fogágybetegség. Ilyenkor a kezeletlen fogínygyulladás terjed tovább a fogágy további szöveteire baktériumokkal teli tasakokat alakítva… Tovább
30 máj, 2022

Kozmetika a fogászatban

Mire képesek a fogászati héjak?   Mik azok a fogászati héjak, és milyen esetben alkalmazzuk őket?   Ha valami keménybe harapunk, fogunkból könnyen lepattanhat egy darab. Ehhez elég egy eltévedt… Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük