Fogorvos
No Comments

A fogászati granuloma gyakorlatilag egy a foggyökér csúcsa körül képződött gennyzacskó, mely gyakran tünetmentesen fejlődik tovább egyre nagyobb méretű cisztává, anélkül, hogy bármilyen tünetet vagy panaszt okozna.

 

 

A fogászati ​​granuloma abban az esetben jön létre, amikor a fogszuvasodás már olyan mértékű, hogy a fertőzés eléri az idegekkel teli fogbelet (pulpa), és annak elhalását okozza.

 

A fogászati granulóma okai

A granulóma a szervezet immunválaszként kialakuló gyulladásos reakciója, amely során a baktériumokkal teli gyulladásos sejtek összetapadnak és gócokat alkotnak a környező szövetekben. Amikor a foggyökér fertőzött, immunrendszerünk védekezni kezd, a gyulladásos sejtek összegyűlnek a foggyökér körül, és megpróbálják korlátozni a fertőzés terjedését, valamint elszigetelni azt a környező szövetektől.

Több gyökerű fogak esetén a gyökércsúcs körüli gyulladásos szövetek idővel kiterjedhetnek más gyökerekre, illetve a környező szövetekre, sőt a csontra is.

 

 

A granulóma tünetei

 

A granuloma csak elhalt, nem élő fognál jelentkezik. Az elhalt fog hidegre nem lehet érzékeny, melegre jelezhet fokozottabb fájdalommal.

A granuloma területén a granulációs szövet folyamatosan növekszik és a gyulladásos folyamat következtében elhalt sejteket pótolja. Amíg a granuloma nem ér el bizonyos méretet, előfordulhat, hogy teljesen tünetmentes és létezése nem érzékelhető a páciens számára.

Ahogy egyre növekszik, annál több kellemetlenséget okozhat, például fogfájást vagy duzzanatot.

 

A panaszmentes granuloma fogászati kontroll vagy góckutatás során intraorális röntgennel vagy 3D CBCT-vel könnyen diagnosztizálható .

A granuloma méretének növekedésével a fog melletti íny fájdalmassá, vörössé válhat, megduzzadhat, amit akár gennyesedés is kísérhet. Jelentkezhet fogfájás, melegre vagy ráharapásra való fogérzékenység is.

Krónikus tünetmentes lefolyás esetén a granulóma – elhatárolódva a környező szövetektől – folyadékkal teli cisztává alakulhat át, mely gócként funkcionálhat és kiterjedhet a szomszédos fogakra is.

 

 

Meggyógyulhat-e magától egy fogászati ​​granulóma?

 

A  fogászati ​​granulómák  nem képesek spontán gyógyulni vagy felszívódni, mivel az őket létrehozó fogszuvadásos folyamat krónikus gyulladásos reakciót vált ki.

A kezeletlen fogászati ​​granuloma esetén azonban olyan szövődményeket vonhat maga után, mint a fog elvesztése, a gyulladás átterjedése a környező lágyszövetekre, illetve az állcsontra, mely annak felszívódását okozhatja.

 

Fogászati ​​granulóma kezelése és megelőzése

 

Általánosságban elmondható, hogy a granulóma kialakulása a fogszuvasodás kezelésével és a sérült tömések cseréjével megelőzhető.

A félévente végzett fogászati kontroll és panoráma röntgen még időben fényt deríthet az elhalt fogra vagy az esetleges granulómára, mielőtt az növekedni kezd.

A már kialakult granulóma esetén a kezelés célja a fertőzés megszüntetése, melyhez szükség lehet gyökérkezelésre, már gyökérkezelt fog esetén a gyökértömés cseréjére, esetleg gyökércsúcs rezekcióra, illetve kiegészítő antibiotikumos kezelésre.

 

Szeretettel várjuk rendelőnkben egy állapotfelmérésen!

Forduljon hozzánk bizalommal, jelentkezzen be hozzánk egy állapotfelmérésre, konzultációra!

☎ +36 70 904 4082
➴ 2030, Érd Angyalka u. 1/A.
📧 erdfogaszat@oralcentrum.hu
➣ https://oralcentrum.hu/kapcsolat/

25 febr, 2022

Mikor kell cserélni a régi töméseinket?

Nemcsak akkor, ha megfájdul a tömött fogunk! Természetesen a fájdalom és a fogérzékenység olyan figyelmeztető jel, ami mielőbbi beavatkozásra hívja fel a figyelmet. Vagyis nem érdemes halogatnunk a fogorvost, ha… Tovább
22 júl, 2021

Hogyan ne válassz fogorvost?

Ha még mi sem találtuk meg az igazit, és már a sokadik fogorvosban csalódtunk és számos rendelővel szereztünk rossz tapasztalatot, akkor adunk néhány szempontot, milyen hibákat ne kövessünk el újra,… Tovább
02 dec, 2021

Mikor egészséges a szájflóránk?

Ha baktériummentes, gondolnánk, holott ez távol áll az igazságtól. Az egészséges szájüregben is kb 300 különböző típusú baktérium található, megfelelő egyensúlyban ők alkotják a normál, egészséges szájflórát. Probléma csak akkor… Tovább
24 okt, 2023

4 fogpótlási lehetőség hiányzó fogak esetén

Az elveszett fogak pótlásának több módja is van, melynek kiválasztása számos tényező függvénye a hiányzó fogak számától, a csontkínálaton át egészen az anyagi lehetőségeinkig. Amennyiben több lehetőség is rendelkezésünkre áll, érdemes… Tovább
30 dec, 2023

Miről ismerhető fel az elhalt fog?

A fogak kemény anatómiai szervek, amelyek saját vérellátást igényelnek. Ha az őket ellátó ereket fizikai trauma vagy fertőzés éri, a belső részüket alkotó lágyszövetek sérülése a fogak halálához vezethet.     Hogyan… Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük