Tudta, hogy az eróziós fogkopás a harmadik leggyakoribb fogászati betegség a fogszuvasodás és a fogínybetegségek mögött? A nyári hónapokban a sok savasabb gyümölcsnek, hideg fagylaltoknak és szénsavas italoknak köszönhetően sajnos még sűrűbben okoz panaszokat.
Mi okozza a fogeróziót?
Bár a fogzománc testünk legkeményebb és legellenállóbb szövete, bizonyos erős mechanikai hatások (túl erős fogmosás, éjszakai fogcsikorgatás) vagy helytelen táplálkozási szokások következtében elkophat.
Étkezés után a szájüreg normál pH-értéke (7,2), a táplálékot lebontó savképző baktériumoknak köszönhetően átmenetileg megemelkedik, és savassá válik. Ennek mértéke függ az elfogyasztott étel minőségétől és étkezési szokásainktól.
Mondanunk se kell, hogy a cukrok, keményítő tartalmú ételek, finomított szénhidrátok veszélyesebbek), és a nassolás a lehető legrosszabb, amit fogainkkal tehetünk, hisz ilyenkor fogaink tartósan savas közegbe kerülnek, és a nyál sem képes elvégezni tisztító feladatát.
A savas kémhatású ételek és italok hatására a száj pH-ja könnyen 5,5-ig csökken, és ennél a határértéknél a fogzománcból mész és egyéb ásványi anyagok oldódnak ki, a fogzománc felpuhul, és az alatta lévő dentinnel együtt védetlenné válik.
Amennyiben a szájüreg pH-értéke tartósan vagy gyakran kerül át savas tartományba, a fogzománc nem képes remineralizálódni, és elindul a fogerózió.
Bár a fogzománc nagyon kemény anyag, nincsenek élő sejtjei, és ha fizikai vagy kémiai károsodás éri, nem képes önmagát regenerálni, vagyis a fogeróziót visszafordítani nem, legfeljebb megállítani lehet.
Milyen tünetek utalhatnak a fogerózióra?
A külső jelek- eleinte- nem látványosak: a fogzománc elvékonyodik, áttetszővé, sárgává válik, a fogfelszínen kopások, repedések, a rágófelszín pedig apró barázdák tűnhetnek fel.
De amire biztosan felkapjuk a fejünket, az a fogunkba hasító fájdalom hideg, forró, édes, fűszeres vagy savas ételek és italok fogyasztásakor. A fogérzékenység csak az első lépés, a szabaddá vált dentin könnyen utat nyithat a fogszuvasodásnak is. Előrehaladott esetben a fogbél csatornák is megnyílhatnak szükségessé téve a gyökérkezelést.
A saverózió nemcsak a nyarunkat és mindennapjainkat keserítheti meg, ha nem kezeltetjük időben, a fogzománc fokozatos elvesztése miatti fájdalom már csak komolyabb fogászati beavatkozással (pl. fognyaki töméssel, héjjal, koronával, gyökérkezeléssel) korigálható.
Fogeróziós diéta
Az saveróziót leginkább a szénsavas italok fogyasztása váltja ki (akkor is ha azok cukormentesek!). Ezt követik a citrusfélék, a kávé, a tea, valamint a borok (főleg a fehérbor).
Sajnos a savanyúbb gyümölcsök, savanyúságok, ecetes salátaöntetek, gyümölcslevek szintén veszélyt jelentenek fogainkra nézve, így ha már vannak tüneteink, ezeknek az ételeknek, italoknak a fogyasztását érdemes minimálisra csökkenteni. Ha pedig elfogyasztjuk őket utána igyunk vizet vagy öblítsük át a szánkat.
Tippek a fogerózió, saverózió megelőzésére
A savas italokat érdemes szívószállal fogyasztani, hogy minél kevesebb ideig érintkezzenek fogainkkal. Ugyanezen elv alapján kerüljük a nassolást, a rizikós italok hosszas kortyolgatását. Így a szájüreg pH-értéke hamarabb vissza tud állni a savasból a normál tartományba.
Étkezés után 20-30 ne mossunk fogat, mivel ilyenkor az átmenetileg megemelkedő pH-érték miatt a fogzománc felpuhul és a fogkefe sörtéi is könnyen kárt tehetnek benne.
Fogmosás helyett kapjunk be egy cukormentes rágót, mely fokozza a nyáltermelést és segít csökkenteni annak pH-értékét.
Az alapos rágás, valamint a rostban gazdag ételek kevésbé okoznak savasodást a szájban, valamint a sajtok is segítenek közömbösíteni a savas ételek káros hatásait.
Rendszeres fogorvosi ellenőrzéssel még idejében felderíthetők, és megfelelő kezeléssel csökkenthetők a saverózió korai tünetei!
Önnek is érzékenyek a fogai?
Szeretettel várjuk rendelőnkben egy állapotfelmérésen!
Jelentkezzen be rendelőnkbe!
————————————————————————-
Forduljon hozzánk bizalommal, jelentkezzen be hozzánk egy állapotfelmérésre, konzultációra!
+36 70 904 4082
2030, Érd Angyalka u. 1/A.