Fogfájás
No Comments

Nincs bosszantóbb dolog, mint mikor az egész évben tervezgetett nyaralásunkat keseríti meg egy banális fogfájás. A bosszúság persze eltörpül a fájdalom mellett, amikor lüktető foggal, feldagadt arccal próbáljuk átadni magát a napfény és a strand örömeinek. Amíg fel nem adjuk, rászánva magunkat egy helyi fogorvos felkeresésére.

Bár a fogászati kontrollt évente kétszer ajánlott elvégeztetni, azért arra is érdemes odafigyelni, hogy ez ne közvetlenül a nyaralás előtt történjen. Próbatöméssel, be nem fejezett gyökérkezeléssel, ideiglenes koronával ugyanis kockázatos útnak indulni – különösen külföldre.

 

Mielőtt repülőre szállnánk

Amennyiben repülővel utazunk, előtte mindenképp hasznos felkeresni a fogorvosunkat, több okból is!

A repüléssel járó nyomásváltozás hatására mind a gyökérkezelt, mind az élő fogainkban heves fájdalom alakulhat ki. Egy a fogidegekhez közel eső, mély szuvasodás, be nem fejezett gyökérkezelés egyaránt rosszul reagálhat a változó légnyomásra.

Tudnunk kell azt is, hogy foghúzás vagy szájsebészeti műtét után a seb helyén széteső véralvadék, illetve az utóvérzés kockázata miatt1-2 hétig tilos repülőre ülni.

Épp ezért nagyobb fogászati beavatkozásokat mindenképp ütemezzünk inkább néhány héttel az utazás előtti időpontra, de még egy egyszerű fogtömés után is érdemes 1-2 napot várni a repüléssel.

 

Fogfájós búvárkodás

A búvárkodás vagy snorkelingezés során – a repüléshez hasonlóan- szintén számolnunk kell a nyomásváltozással járó fogfájással.

A kutatások szerint a búvárok 40 %-a tapasztal valamilyen fogászati jellegű problémát a fogfájástól az állkapocs fájdalomig, mely a folyamatos állkapocs szorításnak tudható be.

Amennyiben fogszabályzót viselünk, számoljunk vele, hogy a búvárpipa kellemetlenül nyomhatja a bracketteket frontfogaknál, amikor ráharapunk. Ha épp aktiválás után vagyunk, a fájdalom még intenzívebb lehet. Így ha nem is adjuk fel, legyen kéznél a fogszabályzó viasz, vagy pipa helyett használjunk búvár maszkot.

 

Allergia és fogfájás

A nyári pollenszezon a sok kínzó tünetet mellett fogainkat is érintheti.

Ilyenkor ugyanis az arcüreg nyálkahártyája megduzzad, ami nyomást fejthet ki a felső őrlő fogakra, ahogy az orrüregben felgyülemlett váladék is.

 

Fogfájás: érzékeny fogak

A fagyizás közben fogunkba hasító fájdalom nem(csak) azért gyakoribb nyáron, mert jellemzően akkor eszünk fagylaltot. A fogerózió okozta fogérzékenységet az erősen savas ételek és italok okozzák; nyáron pedig több savas gyümölcsöt (meggy, citrusfélék) és szénsavas italt (üdítők, ásványvíz, bor, sör), ecetes salátát fogyasztunk.

Ezek az ételek és italok megemelik a szájüreg pH-értékét és kikezdik, elvékonyítják a fogzománcot, amelyből értékes ásványi anyagok oldódnak ki. Ugyanakkor a zománc alatti dentin szabaddá válik, és ez okozza az egyre fokozódó fogérzékenységet hidegre, melegre, édes vagy savas ízekre.

Az érzékeny fogak kezelésére több megoldás is kínálkozik: kezdeti stádiumban segíthetnek a speciális szenzitív fogkrémek vagy a flouridos lakkozás, esetleg a fognyaki tömés(ek). Komolyabb, előrehaladott esetben pedig fémmentes porcelán héj , illetve cirkónium korona enyhítheti a tüneteket

 

Kisebb-nagyobb fogbalesetek

A nyári vakáció velejárója, hogy – elsősorban a gyerekek körében- megszaporodnak a fogbalesetek is, melyek leggyakrabban a felső metszőfogakat érintik.

A még tejfogakkal rendelkező kisebb gyerekeknél a leggyakoribb sérülés a törés vagy a fog kimozdulása.

Ilyenkor nem szabad legyintenünk, hogy „úgyis nő helyette másik”, hiszen a maradó fogcsírát is védelmeznünk kell, ezért keressünk fel egy gyermekfogászatot, ahol szakszerűen ellátják a sérült fogat!

Nagyon fontos, hogy az elmozdult, vagy ínybe nyomódott fogat soha ne próbáljuk meg a helyére nyomni, ezt bízzuk szakemberre!

A nagyobb gyerekek maradó fogainak sérülése esetén, még akkor is van esély a fog megmentésére, ha a fog letörik, kimozdul, vagy kiesik.

Ügyeljünk rá, hogy mielőbb, lehetőleg 20-60 percen belül érjünk be a fogorvoshoz, és a magunkkal szállított fogat se hagyjuk kiszáradni!

Legjobb, ha a fogat a szánkban (lenyelés nélkül), steril gyógyszertári fiziológiás sóoldatban vagy tejben szállítjuk, mely fogbarát pH-értékkel rendelkezik.

Ezzel szemben nem szabad a fogat lemosni, alkohollal „fertőtleníteni”, szárazon zsebkendőbe, vagy dobozba tenni, valamint a foggyökeret kézzel megfogni.

Szerencsés esetben a kiesett fog akár gyökérkezelés nélkül is visszahelyezhető a fogágyba, míg a részlegesen elmozdult fogat sínezéssel, illetve fogszabályozási eszközökkel hozhatjuk rendbe. A korona sérülései, törései kompozit töméssel vagy gyógykoronával láthatóak el.

 

Szeretettel várjuk rendelőnkben egy állapotfelmérésen!

Jelentkezzen be rendelőnkbe!

————————————————————————-

Forduljon hozzánk bizalommal, jelentkezzen be hozzánk egy állapotfelmérésre, konzultációra!

+36 70 904 4082

2030, Érd Angyalka u. 1/A.

15 okt, 2021

Miről árulkodik a fogfájás? 3. rész

„Rejtélyes fogfájások” nyomában Vannak esetek, amikor az sem dönthető el, hogy melyik a fog okozza a panaszainkat, vagy egyáltalán fog eredetű-e a fájdalom, vagy máshonnan ered a kisugárzó fájdalom. Rendelőnkben… Tovább
23 szept, 2021

Miről árulkodik a fogfájás? 1. rész

Fogfájás: hidegre, melegre érzékeny fogak Kevés kellemetlenebb fájdalom van, mint a kínzó fogfájás - mégis ez az egyik leggyakoribb panasz, amivel a páciensek felkeresnek minket. Holott ez az élmény sok… Tovább
07 okt, 2021

Miről árulkodik a fogfájás? 2. rész

Fogfájás: Fájdalom fogtömés, gyökérkezelés, fogpótlás után Biztos ismerős az a felszabadító megkönnyebbülés, ami a fogorvosi rendelőből kilépve önt el bennünket, hogy végre túl vagyunk a kezelésen és végre minden rendben.… Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük