Fogorvos
No Comments

Nem számít, hány évesek vagyunk, fogaink elvesztése hatalmas trauma.

Mert a foghiány nemcsak a fogakról szól.

Velük együtt veszítjük el a gondtalan, jóízű étkezést, a felszabadult nevetést, a zavartalan társas életet- és általában az önbizalmunkat is.

 

 

Idősebb korban általában könnyebben beletörődünk, ha el kell búcsúznunk fogainktól, úgy fogjuk fel, mintha ez a kor természetes velejárója lenne, holott ez egyáltalán nem igaz.

De fogainkat fiatalabb korban is elveszíthetjük, akár baleset, akár egy komolyabb fogágybetegség következtében.

 

A hiányzó fogakat valamilyen módon minél előbb pótolni kell, hisz a kiterjedt, vagy teljes foghiány jelentősen rontja az életminőségünket, és egész szervezetünk egészségére kihat.

A nagymértékű vagy teljes fogatlanság akadályozza az artikulációt, és beszédzavart okozhat. Fogak nélkül nem tudunk rágni és harapni, nem szívesen eszünk társaságban, és a szilárd ételekről is le kell mondanunk.

A foghiány arcszerkezetünkre is kihat: az állcsontok fokozatos sorvadásával arcunk beesetté válik, arányai megváltoznak, ráncaink elmélyülnek, ajkunk szinte eltűnik.

 

A fogak pótlására ma már többféle lehetőségünk is nyílik, melyek az egyéni anatómiai adottságainktól, a meglévő csontállománytól, illetve anyagi lehetőségeinktől függenek.

 

Milyen fogpótlási lehetőségek vannak kiterjedt vagy teljes foghiány esetén?

 

Részleges kivehető fogpótlás (protézis)

 

Amennyiben még maradtak megtartásra érdemes saját fogak, melyek pillérként használhatók, részlegesen kivehető fogpótlást készíthetünk- melyeket a megmaradt fogakhoz rögzítünk különböző rögzítéssel.

Ez lehet kapcsos kivehető fogpótlás, teleszkópos fogpótlás, csúsztatós fogpótlás vagy kombinált fogpótlás.

 

Ezeknek a fogpótlásoknak az előnye, hogy a pillérfogaknak köszönhetően sokkal stabilabban illeszkedik a szájban, mint a teljes kivehető fogpótlások, ám bizonyos esetben a rögzítőelemek (fémkapocs vagy drót) láthatóvá válnak, esetleg károsíthatják a maradék fogakat.

 

Teljes kivehető fogpótlás (protézis)

 

Teljes vagy kiterjedt fogatlanság esetén, amikor nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű és minőségű pillérfog már nem készíthető saját fogakra rögzített fogpótlás (foghíd), ezért a fogak pótlása speciális műanyagból készült teljes kivehető műfogsorral, azaz protézissel oldható meg.

Felső állcsont esetén a fogpótlást a nyálkahártya és a pótlás szájpadlás része között kialakuló vákuumhatás, az alsó állcsont esetében pedig a gravitáció tartja helyben.

 

A protézis előnyei: 

 • Gyorsan és egyszerűen elkészíthető
 • Elkészítése nem jár semmilyen kellemetlen beavatkozással, fájdalommal
 • Ára kedvező
 • Jelentősen javítja a rágóképességet
 • Helyreállítja vonásainkat, megszünteti a beesett arcot
 • Könnyen ki- és behelyezhető
 • Könnyen tisztítható

 

A protézis hátrányai:

 

A teljes kivehető protézis általában kevésbé komfortos, mint a rögzített fogpótlások, ezért viselésük több-kevesebb kompromisszumot követel.

Van, aki gyorsan meg tud barátkozni a hagyományos, kivehető műfogsorral, és gond nélkül használja, míg mások kellő türelem és szoktatási idő után sem tudják komfortosan viselni.

A csontozat és az anatómiai adottságok függvényében előfordul, hogy a kivehető fogsor kellő stabilizálása még műfogsorragasztóval sem megoldható, és számos problémát és diszkomfort érzést okozhat viselője számára: evés és beszéd közben megmozdulhat, irritálhatja és kisebesítheti a fogínyt, rágási-és hangképzési nehézségeket, illetve ízvesztést és hányingert okozhat stb.

Ilyenkor szoktuk javasolni az implantátumokkal rögzített kivehető fogpótlásokat.

 

 

4C szilikonos fogsor

 

A 4C új generációs szilikonos fogsor speciális, puhább, szilikonos anyagból készül, amely kényelmes, könnyű, emiatt sokkal könnyebben megszokható és egyaránt alkalmazható teljes vagy nagy mértékű foghiány esetén.

 

4C szilikonos fogsor előnyei

 

 • A pontos illeszkedésnek és kiváló tapadásnak köszönhetően nagyobb stabilitással bír
 • Sokkal jobb rágófunkciót eredményez
 • Esztétikusabb, élethűbb és természetesebb megjelenést biztosít
 • Vékony, hajlítható, rugalmas anyaga kényelmesebb
 • Leejtéskor sem törik el, kopásálló és tartós
 • Mivel nem tartalmaz fém kapcsokat, ezért kíméletes a többi foggal
 • Hipoallergén, így fémérzékenyek is viselhetik.
 • Nem színeződik el, nem veszi fel a szagokat.

 

Szeretettel várjuk rendelőnkben egy állapotfelmérésen!

Forduljon hozzánk bizalommal, jelentkezzen be hozzánk egy állapotfelmérésre, konzultációra!

☎ +36 70 904 4082
➴ 2030, Érd Angyalka u. 1/A.
📧 erdfogaszat@oralcentrum.hu
➣ https://oralcentrum.hu/kapcsolat/

29 jan, 2021

Miért félünk a fogorvostól?

Valószínűleg sokan emlékszünk az iskolafogászat borzalmaira, melynek köszönhetően évtizedekkel később is összeszoruló gyomorral ülünk be a fogorvosi székbe. Már ha beülünk egyáltalán. Mert sokan vannak, akiknél a félelem mindent felülír,… Tovább
25 febr, 2022

Mikor kell cserélni a régi töméseinket?

Nemcsak akkor, ha megfájdul a tömött fogunk! Természetesen a fájdalom és a fogérzékenység olyan figyelmeztető jel, ami mielőbbi beavatkozásra hívja fel a figyelmet. Vagyis nem érdemes halogatnunk a fogorvost, ha… Tovább
24 jún, 2022

Egészséges mosoly idős korban is! 2.

Az öregedésről leginkább a ráncok és az ősz haj jut eszünkbe, pedig az idő múlása fogainkon is nyomot hagy. Lássuk hogy, és mit tehetünk ellene!   Fogszuvasodás   A fogszuvasodás kockázata… Tovább
30 nov, 2022

A szájszárazság hatása fogainkra

Ki gondolná, hogy a nyálmirigyek akár 2 liter nyálat is termelhetnek naponta? Ez nem véletlen, nyálunk több fronton is komoly szerepet tölt a szervezet egészséges működésének megőrzésében. Ezért is fontos,… Tovább
28 okt, 2022

A fogvesztés 6 oka

Fogaink egészsége általában szorosan összefügg általános egészségünkkel és közérzetünkkel, így elvesztésük életünk számos területére kihat. A fogak elvesztése nemcsak az állkapocscsont recessziójához, emésztési zavarokhoz, alultápláltsághoz vezethet, de súlyos önértékelési problémákat… Tovább
31 márc, 2022

A felnőttkori fogvesztés 6 leggyakoribb oka

1. Fogínysorvadás Az időskori fogvesztés leggyakoribb oka nem a fogszuvasodás, hanem a fogínysorvadás és a fogágybetegség. Ilyenkor a kezeletlen fogínygyulladás terjed tovább a fogágy további szöveteire baktériumokkal teli tasakokat alakítva… Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük