Gyökérkezelés
No Comments

Minden, amit a gyökérkezelésről tudni érdemes

 

A gyökérkezelés az utolsó lehetőség a fog megmentésére, szerencsére a mai modern eszközöknek köszönhetően a kezelés teljesen fájdalommentes és az esetek 80-90%-ában sikerrel jár!

 

Mikor van szükség gyökérkezelésre?

A fogak gyökérkezelése  több ok miatt válhat szükségessé. A leggyakoribb ok az előrehaladott fogszuvasodás , amikor már olyan mélyre terjed, hogy a baktériumok elérik a fogidegeket és kialakul a fájdalmas fogbélgyulladás (pulpitis).

De kiválthat fogbélgyulladást valamely trauma (pl. fogcsiszolás, fogrepedés, túlterhelés, baleset) is.

Az is előfordulhat, hogy a fogbél elhalása teljesen tünetmentesen játszódik le, legfeljebb a fog elszíneződése vagy törékenyebbé válása hívja fel rá a figyelmet.

Akut fogbélgyulladás és elhalt fog esetén egyaránt szükség van gyökérkezelésre .

A kezelés helyi érzéstelenítés mellett, korszerű, speciális gépi műszerekkel végezve teljesen fájdalommentes, és az esetek döntő többségében eredményes.

 

A fogbélgyulladás tünetei

 • Hidegre, melegre, édesre, savanyúra fellépő hirtelen, tartós fájdalom
 • Tartós, lüktető, intenzív fogfájás (jellemzően este és éjszaka)
 • Elszíneződött fog
 • Ráharapásra, rágásra érzékeny fog 
 • Duzzadt, gyulladt fogíny (esetleg genny ürülése)
 • Arcduzzanat
 • Röntgenen látható elváltozás

 

 Miért van szükség gyökérkezelésre?

Mert a fennálló gyulladás a foggyökéren keresztül tovább terjedhet a környező állcsontokba. Ez akár egy ciszta kialakulásához, illetve fogunk elvesztéséhez is vezethet.

 

Mi a gyökérkezelés menete?

A fog anatómiai felépítését tekintve a fog belsejében helyezkedik el a fogideg (pulpa). Általában ahány gyökere van a fognak, ugyanannyi idegcsatornája is van (ritka esetekben lehet több mellékcsatorna is).

Az első lépésként megkeressük és feltárjuk a foggyökér teljes csatornarendszerét, eltávolítjuk a benne található ereket és idegeket. Ezután speciális műszerekkel kitisztítjuk, fertőtlenítjük a gyökércsatornát és tömhető méretűre tágítjuk. Ezután előkészítjük a fogat a gyökértöméshez vagy elhelyezzük benne egy ideiglenes, gyógyszeres tömést. A fogat néhány napig/hétig hagyjuk gyógyulni, majd a következő alkalommal, amennyiben a fog panaszmentes, és a gyulladás teljesen felszívódott, elkészítjük a végleges gyökértömést. Fontos, hogy a gyökércsatornákat hermetikusan zárjuk le, és a tömés csúcsig érő és falálló legyen, azaz teljesen kitöltse a gyökércsatornát.  A nem tökéletes zárás esetében a fogban előbb-utóbb megjelenhetnek a baktériumok. Legvégül fedőtöméssel vagy koronával  látjuk el a fogat.

 

A korszerű gyökérkezelések kivitelezésében ma már számos speciális eszköz támogatja a fogorvos munkáját: 3 D CT felvételek, gépi tágítóeszközök, elektronikus bemérő műszerek és lupe (mikroszkópos szemüveg).

Ennek köszönhetően a gyökérkezelés

 • tökéletesen fájdalommentes,
 • pontosabb, hatékonyabb
 • tartós sikert kínál
 • jelentősen csökkenti a fogorvosi székben töltött időt

 

Fájhat-e a fog gyökérkezelés után?

 A gyökérkezelés utáni fájdalom és enyhe ráharapási érzékenység néhány napig teljesen normális jelenség, ilyenkor szükség esetén nyugodtan vegyünk be fájdalomcsillapítót.

Ebben az esetben már nem is maga a fog fáj, hisz abból már eltávolították az ideget, hanem a fogat körülvevő szövetek vannak még gyulladásban.

A kitisztított, gyökértöméssel lezárt fogban a gyulladást már nem táplálja semmi, már csak a korábbi gyulladásnak ki kell tisztulnia. Normális esetben a fájdalom napról napra csökken, majd teljesen megszűnik. Amennyiben a fájdalom néhány nap eltelte után sem csökken, vagy esetleg fokozódna, úgy mindenképpen érdemes újra felkeresni a fogorvosunkat.

Bonyolult anatómiai helyzetű fogak esetén időnként előfordulhat, hogy nem sikerül megtalálni és feltárni minden gyökércsatornát, és a fogban maradhat gyulladt idegtartalom okozza a fájdalmat. Ebben az esetben érdemes mielőbb újra fogorvoshoz fordulni, mert újbóli gyökérkezelésre van szükség.

 

Szeretettel várjuk rendelőnkben egy állapotfelmérésen!

Forduljon hozzánk bizalommal, jelentkezzen be hozzánk egy állapotfelmérésre, konzultációra!

☎ +36 70 904 4082
➴ 2030, Érd Angyalka u. 1/A.
📧 erdfogaszat@oralcentrum.hu
➣ https://oralcentrum.hu/kapcsolat/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük