Fogorvos
No Comments

Mi az a fognyaki kopás?

Bár a fogzománc testünk legkeményebb szövete, sajnos nem kikezdhetetlen. Különösen, ha életmódunkkal akarva-akaratlanul is mindent megteszünk érte, hogy sérüljön.

Ezért a fognyaki kopás sajnos gyakori fogászati probléma a középkorú és idősebb korosztály körében.

 

 Fognyaknak a fog koronájának és gyökerének találkozását nevezzük. Fognyaki kopásról akkor beszélünk, ha fogínybetegség vagy a korral járó élettani folyamatok hatására a fogínyünk visszahúzódik a fognyakra, és az itt található vékonyabb a fogzománc külső kémiai vagy mechanikai hatások következtében lekopik, illetve a fognyakon kisebb-nagyobb bemélyedés alakul ki.

 

A fognyaki kopás nem keverendő össze a fogszuvasodással, bár tüneteiben hasonló lehet, mivel éppúgy kísérheti hideg-meleg érzékenység.

Ám ez esetben a szuvasodásra jellemző barna vagy fekete elszíneződés helyett a gyökért fedő cementben egyre mélyülő barázda, illetve ék alakú bemélyedés alakul ki.

 

A fognyaki kopás tünetei

A zománc alatti dentint vékony csatornák (tubulusok) szövik át, melyek az idegekkel teli fogbélhez vezetnek. Ezért amikor a dentin a zománc és a cement hiányában szabaddá válik fognyaki érzékenység kíséri, és hőre (hideg vagy forró italok, ételek fogyasztásakor), valamint kémiai ingerre (savas, cukros ételek, italok fogyasztásakor) hirtelen, intenzív, ám gyorsan múló fájdalom lép fel.

Korai szakaszában a fognyaki kopás lehet tünetmentes is, és a kopás meglétére csak fogorvosi vizsgálat derít rá fényt.

 

Mitől alakulhat ki a fognyaki kopás?

 Anatómiai okokból kifolyólag a fognyak nagyon hajlamos a kopásra, ezen belül is különösen a premolárisok és a szemfogak.

 

Saverózió

A zománc kopását gyakran váltja ki a savak pusztító ereje által okozott fogerózió.

A savas italok és ételek, valamint a belső savak csökkentik a száj pH-értékét, és a zománc felpuhulását, elvékonyodását eredményezhetik. Minderre a sárguló, áttetsző, elvékonyodó fogak mellett a hidegre és melegre, illetve savas ételekre, italokra való érzékenység hívhatja fel a figyelmet.

 Ennek elkerülése érdekében érdemes kerülni a szénsavas és savas italok (pl. üdítők, ásványvíz, kávé) és ecetes, citrusos ételek fogyasztását.

De ide tartozik a reflux vagy bulimia által a szájüregbe kerülő gyomorsav maró hatása is.

 

Fogmosási technika

Fognyaki kopáshoz vezethet a nem megfelelően használt fogkefe által okozott mechanikai sérülés is. A durva fogmosási technika és a kemény sörtéjű fogkefe kiválthatja, illetve fokozhatja a tüneteket.

Ennek megelőzése érdekében fontos a helyes fogmosási technika elsajátítása, melyben dentálhigiénikus kollégáink szívesen segítenek.

 

Bruxizmus

A fognyaki kopás kialakulásában az éjszakai fogcsikorgatás (bruxizmus) is szerepet játszhat.

Az éjszakai fogcsikorgatás nagyon veszélyes nemcsak fogainkra és fogpótlásainkra, de fogínyünkre is, mivel ilyenkor öntudatlan állapotban a normál rágóerőnél sokkal nagyobb erővel csiszoljuk le fogainkat.

A fogszorítás és csikorgatás következtében a fogzománc eltűnik, a fogak kopásnak indulnak, a fognyakaknál pedig kialakulnak az ék alakú barázdák.

Az éjszakai fogcsikorgatás tüneti kezelésében segíthet az ún. harapásemelő sín is, mely képes elnyelni a fogak összeszorításából származó erőket.

 

Túlterhelés

 A fognyaki kopás oka lehet még a fogak túlterhelése, illetve a rosszul érintkező fogak miatti zománckopás is.

Ezen okok megállapítása és kezelése érdekében mindenképp keressük fel fogorvosunkat.

 

A fognyaki kopás kezelése

 A fognyaki kopás kezelése a kopás súlyosságának és kiváltó okának függvénye.

Enyhébb esetben elegendő lehet a helyes fogmosási technika elsajátítása is, szükség esetén speciális, érzékeny fogakra javasolt fogkrém használatával.

Előrehaladottabb esetben fognyaki töméssel is kezelhető a probléma.

A fognyaki tömés nem hagyományos fogtömés, hanem egy olyan fedőtömés, amely nem igényel fúrást, itt a fognyakat vonjuk be vékony tömőanyagréteggel, mely segít a fogérzékenység megszüntetésében is.

Előrehaladottabb állapotban vagy jelentős fogínyvisszahúzódás esetén, illetve, ha az érintett fog a mosolyzónában helyezkedik el, akár fogászati héj, fogkorona vagy ínyplasztikai beavatkozás is megoldást jelenthet.

 

 

Szeretettel várjuk rendelőnkben egy állapotfelmérésen!

Forduljon hozzánk bizalommal, jelentkezzen be hozzánk egy állapotfelmérésre, konzultációra!

☎ +36 70 904 4082
➴ 2030, Érd Angyalka u. 1/A.
📧 erdfogaszat@oralcentrum.hu
➣ https://oralcentrum.hu/kapcsolat/

30 máj, 2022

Kozmetika a fogászatban

Mire képesek a fogászati héjak?   Mik azok a fogászati héjak, és milyen esetben alkalmazzuk őket?   Ha valami keménybe harapunk, fogunkból könnyen lepattanhat egy darab. Ehhez elég egy eltévedt… Tovább
02 dec, 2021

Mikor egészséges a szájflóránk?

Ha baktériummentes, gondolnánk, holott ez távol áll az igazságtól. Az egészséges szájüregben is kb 300 különböző típusú baktérium található, megfelelő egyensúlyban ők alkotják a normál, egészséges szájflórát. Probléma csak akkor… Tovább
29 jan, 2021

Miért félünk a fogorvostól?

Valószínűleg sokan emlékszünk az iskolafogászat borzalmaira, melynek köszönhetően évtizedekkel később is összeszoruló gyomorral ülünk be a fogorvosi székbe. Már ha beülünk egyáltalán. Mert sokan vannak, akiknél a félelem mindent felülír,… Tovább
22 júl, 2021

Hogyan ne válassz fogorvost?

Ha még mi sem találtuk meg az igazit, és már a sokadik fogorvosban csalódtunk és számos rendelővel szereztünk rossz tapasztalatot, akkor adunk néhány szempontot, milyen hibákat ne kövessünk el újra,… Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük