Fogorvos
No Comments

Nem kellemes érzés egy jóízű étkezés közben fogtömésre harapni, de ha van tömött fogunk ez bármikor előfordulhat.

 

Az első pillanat a meglepetése: mi ez az idegen anyag a szánkban? A második az ijedtség: most mi lesz? Ez az a pont, amikor a töméssel együtt étvágyunk is elszáll.

Csak semmi pánik! Elmondjuk, mi a teendő, ha kiesik a tömés!

 

Mennyi a fogtömések élettartama?

 

A tömések sajnos nem örökéletűek, idővel elhasználódnak.

Míg az amalgám tömések akár évtizedekig is funkcionálhattak a fogban, a modern kompozit tömések ennél gyakrabban, átlagosan 5-10 évente cserére szorulhatnak.

Az inlay/onlay fogbetétek élettartama megfelelő kivitelezés és kontroll esetén jóval meghaladja a hagyományos tömések élettartamát, és – anyaguktól függően-akár 10-20 évig sem szorulnak cserére.

 

Mitől eshet ki a tömés?

 

Ha egy fogtömés kiesett, annak számos oka lehet, lássuk melyek ezek!

  • Meglazul: ez inkább a régebbi tömésekre jellemző, amelyek anyaguknál fogva idővel zsugorodnak, illetve a fog és a tömés közti kémiai kötés elenged.
  • Túl erősen rágunk, vagy éjszaka csikorgatjuk a fogainkat
  • Alászuvasodik: a fog és a tömés találkozásánál található mikro-résekből el tud elindulni a szuvasodás, különösen ha a tömés nem zár rendesen)
  • Megsérül
  • Ha a tömésből vagy a zománcból lepattan egy apró darab, a tömés széle már nem illeszkedik pontosan, eláll és meglazul

 

Mi a teendő, ha kiesett a tömés?

 

A tömések döntő többsége étkezés közben esik ki a rágás során fellépő erőhatások következtében. Ha úgy érezzük, hogy idegen anyag került a szánkba, ügyeljünk rá, hogy véletlenül se nyeljük le!

Ha a tömés kiesett, mindenképp mielőbb kérjünk időpontot a fogorvosunktól!

Az amalgám vagy esztétikus (kompozit) fogtömést nem érdemes megtartani, mert ezek már nem helyezhetők vissza a fogba. Ilyen esetben mindenképp új tömést kapunk. Mély szuvasodás esetén gyökérkezelésre is szükség lehet

Ezzel szemben, ha arany vagy porcelán fogbetétünk van (onlay, inlay), akkor mindenképp vigyük magunkkal a fogorvoshoz, mert ez a töméstípus szerencsés esetben visszaragasztható.

 

Amíg eljutunk a fogorvoshoz

 

Nagyon fontos, hogy amíg eljutunk a fogorvoshoz fokozottan ügyeljünk a szájhigiéniára, tartsuk tisztán az adott területet, valamint kerüljük a rágást az érintett oldalon. A fogérzékenység elkerülése érdekében a gyógyszertárban vásárolhatunk ún. ideiglenes fogtömést, ami egyúttal az ételmaradékoktól és baktériumoktól is megvédi a tömés helyén kialakult üreget.

 

Ha megfájdulna a fog

 

Ha a fog hideg-meleg ingerre átmeneti, gyorsan múló fájdalommal reagál, akkor valószínűleg csak a szabaddá vált dentincsatornák okoznak fogérzékenységet, melyet a fent említett ideglenes töméssel megszüntethetünk.

Ám a nem szűnő, kisugárzó fogfájás oka már valószínűleg fogbélgyulladás (pulpitis), amelyet gyökérkezeléssel kezelni kell.

Addig is fájdalom enyhítésére érdemes vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót bevenni, és mielőbb felkeresni egy fogorvost, vagy szükség esetén sürgősségi ellátást.

 

Szeretettel várjuk rendelőnkben egy állapotfelmérésen!

Forduljon hozzánk bizalommal, jelentkezzen be hozzánk egy állapotfelmérésre, konzultációra!

☎ +36 70 904 4082
➴ 2030, Érd Angyalka u. 1/A.
📧 erdfogaszat@oralcentrum.hu
➣ https://oralcentrum.hu/kapcsolat/

26 ápr, 2023

Fogsérülések – mi a teendő?

A jó idő és a kedvenc szabadtéri tevékenységek hozzák magukkal a fogbaleseteket is- különösen a gyerekek körében. Lássuk, melyek a leggyakoribb fogbalesetek, és mi a teendő a tejfogak sérülései esetén!… Tovább
31 aug, 2023

Fogászati granulóma: tünetek, okok és kezelés

A fogászati granuloma gyakorlatilag egy a foggyökér csúcsa körül képződött gennyzacskó, mely gyakran tünetmentesen fejlődik tovább egyre nagyobb méretű cisztává, anélkül, hogy bármilyen tünetet vagy panaszt okozna.     A… Tovább
13 dec, 2021

Cukorba mártott ünnepek 2.

A „kísértések havában” se kell hátat fordítanunk minden csábításnak, elég, ha kicsit jobban odafigyelünk a fogápolásra. És persze az se mindegy, mibe harapunk bele- ha nem szeretnénk a fogászati ügyeleten… Tovább
21 jún, 2022

Egészséges mosoly idős korban is 1.

Az idő múlása változást okoz testünkben, amely bizony fogainkat is érinti; egyes fogászati betegségek- pl. a fogágybetegség, fogszuvasodás- kockázata megnő. Az öregedő fogak az élet természetes velejárói, de ez nem… Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük