Implantátum
No Comments

A fogászati implantáció napjainkra rutinbeavatkozássá vált, mely helyi érzéstelenítésben gyorsan, biztonságosan és fájdalommentesen elvégezhető.

Azonban a beavatkozás utáni gyorsabb gyógyulás és a nemkívánatos szövődmények elkerülése érdekében érdemes néhány tanácsot betartanunk.

 

 

A gyógyulás fogbeültetés után

 

Az implantáció utáni sebgyógyulás több szakaszra osztható.

Az első 2 hétben az íny, a lágyrészek hámosodása, záródása történik, majd – hasonlóan a foghúzáshoz – az implantátum körüli üregben kialakult vérrög elindítja az új csontszövet képződését, ezért ezt a területet az első néhány hétben kímélnünk kell.

A vérrög szervülése és az új csontszövet kialakulása hetek alatt megy végbe.

Az implantátum a beültetés után 2-3 héttel a legsérülékenyebb, amikor a mechanikai (primer) stabilitás már csökken, ugyanakkor a biológiai stabilitás még nem épült ki.

Nagyjából 3 hónap múlva azonban már kimutatható a friss csontháló, és 3-6 hónap alatt befejeződik a csontosodás.

 

Az alsó állcsont esetében gyorsabb a csontosodási folyamat, itt 3-4 hónappal érdemes kalkulálni, míg a felső állcsont csontállománya lazább szerkezetű, ezért hosszabb a gyógyulási időt, átlagosan 4-6 hónapot igényel.

 

Még nagyobb türelmet és hosszabb időt igényel, ha nem megfelelő csontmennyiség (vagy minőség) esetén az implantációhoz csontpótlás vagy (felső állcsont esetében arcüregemelés) is szükséges.

Amennyiben a fogbeültetés és a csontpótlás egy időben zajlik, az legalább 3-4 hónappal hosszabbíthatja meg a gyógyulási időt.

Nagyobb csontdefektus esetén a csontpótlás általában megelőzi az implantációt. Ilyenkor átlagosan 6 hónap türelmi idő is következhet, míg a csontpótló anyag beépül, és csak ezután ültethetők be az implantátumok.

 

 

Mire számíthatunk fogbeültetés után?

 

Egy vagy több fogászati ​​implantátum beültetésekor viszonylag egyszerű és fájdalommentes beavatkozással számolhatunk, különösen, hogy ma már lehetőség van az egyik leginnovatívabb és legkevésbé invazív implantációs technológiára – a navigációs fogbeültetésre is, melynek segítségével gyakran még az íny felvágása is elkerülhető.

 

Azonban egyes esetekben a posztoperatív időszak együtt járhat némi kényelmetlenséggel, amely nagymértékben függ a behelyezett implantátumok számától, a páciens anatómiai adottságaitól (állkapocs csontozata) fizikai állapotától, immunrendszerétől stb.

 

 

Arcduzzanat fogbeültetés után

 

A műtét utáni első 12 órában a műtött terület általában kívül és belül egyaránt megduzzad, de ez a szervezet teljesen normális reakciója. Az arc dagadása általában 48 órával később éri el maximumát, és a harmadik naptól kezdve fokozatos javulására számíthatunk.

A lágyszövetek közötti vérömleny kialakulása következtében az érintett területen előfordulhat az arcbőr felszíni, lilás elszíneződése is, ami pár nap alatt szintén visszahúzódik.

 

A duzzanat mértéke attól függően, hogy hány implantátumot helyeztek be, illetve végeztek-e csontpótlást változhat, de általában egy hét elteltével már nincs semmilyen nyoma.

 

Mivel a beavatkozással az ínyen is metszést ejtettek és egy kisebb csontseb keletkezett, az első 1-2 napban érezhetünk enyhébb sajgást, kisebb fájdalmat, de ez fájdalomcsillapítóval jól kezelhető.

A varratszedésre általában 7-10 nap után kerül sor, ahol már semmilyen fájdalomra nem kell számítanunk.

 

A fogászati ​​implantátum műtét utáni gondozása

 

Az implantációs beavatkozásra lehetőség szerint kísérővel érkezzünk, mivel a műtét után a helyi érzéstelenítő tompító hatása nem tanácsos autót vezetnünk.

A fogbeültetés után előírt antibiotikum segítségével csökkenthetjük a beavatkozás utáni, gyulladásos szövődmények előfordulását.

 

Az esetleges fájdalom az orvos által felírt vagy vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók segítségével hatékonyan elmulasztható, de ezekre 1-2 nap után általában már nincs szükség.

 

Mennyi ideig kell pihenni a fogbeültetés után?

 

A pihenőidő alapvetően attól függ, hogy hány darab ​​implantátumot helyeztek be, illetve mennyire volt összetett a beavatkozás, pl. szükség volt-e csontpótlásra.

 

 

Hagyományos implantáció esetén általában 2-3 nap gyógyulási, pihenési idővel érdemes kalkulálnunk. Amennyiben a fogbeültetés csontpótlással vagy arcüregemeléssel is együtt járt, ennél több pihenésre lehet szükség.

 

Munkavégzés fogbeültetés után

 

Fizikai munkavégzés esetén mindenképp érdemes 2-3 szabadnappal számolni. A szellemi munkavégzésnek többnyire nincs akadálya a műtétet követően, ám az arcduzzanat miatt 1-2 napig tanácsos otthonról dolgozni.

Ezt követően visszatérhetünk a megszokott életünkhöz, de az első héten kerüljük az intenzív mozgást, sportolást, fizikai megerőltetést.

Navigációs implantáció esetében a regenerációs időszak jóval rövidebb lehet.

 

Az első héten azonban kerüljük az edzést, a szaunát vagy az intenzív fizikai erőfeszítéseket!

 

Vérzés fogbeültetés után

 

Enyhe vérzés az implantátum beültetése után teljesen normális, amely általában elmulasztható úgy, hogy kb 30 percig steril gézlapra harapunk. (Ez bármely gyógyszertárban beszerezhető.)

 

Jegelés

 

A gyulladás, a duzzanat és a fájdalom csökkentése érdekében a legjobb, ha az első 3 napban jégzselés vagy hideg borogatást alkalmazunk az arcunk külső felszínén.

Ennek érdekében a rendelő elhagyását követően mielőbb kezdjük meg az érintett terület jegelését. Fontos, hogy a jeget (jégzselé, jégakku, mirelit borsó stb.) mindig csavarjuk egy vékony kendőbe, és egyszerre maximum 10 percig hűtsük az arcunkat, majd tartsunk 20-30 perc szünetet.

 

Étkezés fogbeültetés után

 

A műtét után mindenképp várjunk az étkezéssel, amíg elmúlik az érzéstelenítés okozta zsibbadás.

A fogbeültetés napján, valamint az azt követő napokban érdemes hígabb, lágy és szobahőmérsékletű ételeket fogyasztani (joghurtok, levesek, pudingok, krumplipüré, főzelékek, párolt zöldségek, hal, darált hús stb.) Kerüljük a forró és fűszeres, csípős ételeket és italokat, valamint a szívószállal való ivást.

Szintén hagyjuk ki pár napig az étrendből a kemény, ropogós, ragadós, illetve apró magvas ételeket is (chipsek, karamella, müzli, szezámmag, bogyós gyümölcsök stb. stb.)

Ügyeljünk arra is, hogy kellően hidratáltak maradjunk, ezért fogyasszunk kellő mennyiségű vizet!

 

A műtét után legalább 72 óráig tilos a dohányzás és az alkoholfogyasztás.

 

Fogmosás fogbeültetés után

 

A beavatkozás után 24 óráig ne öblögessünk és ne mossunk fogat, mert a seb helyén- a gyógyulás érdekében- kialakult vérrög kieshet, vagy a seb ismét vérezni kezdhet.

Másnaptól finoman öblögethetünk fertőtlenítő hatású szájöblítővel.

A műtött terület körül csak óvatosan használjuk a fogkefét. A sebet közvetlenül ne dörzsöljük a varratszedésig, lehetőleg csak 10 nappal a beavatkozást követően.

 

Varratszedés után az érintett terület már puha fogkefével, gyengéden tisztítható. Ügyeljünk rá, hogy se nyelvvel, se kézzel ne piszkáljuk az implantátumot, hogy ne zavarjuk meg a csontosodási folyamatot!

Amennyiben gyógyulócsavarok kerültek behelyezésre, azokat is nagyon alaposan tisztítsuk meg, hogy a gyógyulási idő alatt kifogástalan szájhigiéniai állapotot tarthassunk fenn.

 

Ne felejtsük el, hogy a sikeres implantáció egyik alapfeltétele a tökéletes szájhigiénia!

 

 

Alvás fogbeültetés után

 

Az első néhány éjszaka lehetőleg ne aludjunk azon az arcfelünkön, amelyet műtöttek. Az első éjjel tanácsos megemelt fejjel aludni, ami megkönnyíti a véráramlást és csökkenti a gyulladást az érintett területen.

Ahhoz, hogy egyenes testtartásban maradhassunk, sokat segít, ha két párnát használunk.

 

 

A varratszedést követően 3-6 havonta történik kontroll, amikor ellenőrizzük az implantátum, a fogíny és a csont állapotát, valamint a páciens egyéni szájhigiéniáját.

Ezáltal időben megkezdhető az esetlegesen szükséges kezelés, és megelőzhető az implantátum kilökődése.

 

Szeretettel várjuk rendelőnkben egy állapotfelmérésen!

Forduljon hozzánk bizalommal, jelentkezzen be hozzánk egy állapotfelmérésre, konzultációra!

☎ +36 70 904 4082
➴ 2030, Érd Angyalka u. 1/A.
📧 erdfogaszat@oralcentrum.hu
➣ https://oralcentrum.hu/kapcsolat/

29 febr, 2024

Meddig tarthat egy implantátum?

A periimplantitis, azaz az implantátum körüli gyulladás nagyon hasonlít a fogínygyulladáshoz, de a saját fogak helyett a korábban beültetett, már becsontosodott implantátum körül alakul ki. Mivel a betegség hosszú távon… Tovább
27 febr, 2024

Mikor jöhet szóba az azonnali implantáció?

Míg a hagyományos implantológiai technikánál a foghúzás és az implantátum beültetése között 4-6 hónapot kell várnunk a húzás helyének begyógyulásáig, az azonnali implantáció esetében a foghúzás és a fogbeültetés egy… Tovább
28 jún, 2023

Milyen előnyökkel jár a digitális implantáció?

A fogbeültetés a ma elérhető legkorszerűbb és legeredményesebb fogpótlási eljárás, amely lehetővé teszi az elveszett fogak helyreállítását. A hagyományos implantációs technológia időnként kihívással járhat, különösen bonyolult anatómiájú páciensek esetében, amikor a műtéti… Tovább
19 aug, 2021

A fogászati implantátum legnagyobb előnyei

Amikor elveszítjük fogunkat, fontos, hogy mielőbb gondoskodjunk a pótlásáról, hisz a tartós foghiányt nemcsak mosolyunk bánja, egészségünkre nézve is számos negatív következménye van. Ma már számos fogpótlási lehetőség közül választhatunk,… Tovább
23 szept, 2022

Híd vagy implantátum?

Melyik a jobb megoldás foghiány esetén?   Miután fájó szívvel búcsút kell vennünk egy fogunktól, több fogpótlási lehetőség áll előttünk: választhatunk hidat vagy fogászati implantátumot. A választás nem mindig egyszerű,… Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük