Implantátum
No Comments

Melyik a jobb megoldás foghiány esetén?

 

Miután fájó szívvel búcsút kell vennünk egy fogunktól, több fogpótlási lehetőség áll előttünk: választhatunk hidat vagy fogászati implantátumot. A választás nem mindig egyszerű, a fogazati státusztól az anyagi lehetőségeinkig számos tényező befolyásolhatja.

Amennyiben mindkét lehetőség adott, érdemes számba vennünk a két eljárás előnyeit és hátrányait, mielőtt meghozzuk a végső döntést.

 

Ne halogassuk a fogpótlást!

Bármelyik eljárást is válasszuk, fontos, hogy ne halogassuk a fogpótlást, mert a tartós foghiánynak  számos nem kívánt következménye van a fogínysorvadástól az állkapocsízületi panaszokig.

Ha fogászati implantátumot tervezünk, különösen fontos, hogy időben (a foghúzástól számított 6 hónapon belül!) pótoljuk az elvesztett fogat. A beültetés feltétele ugyanis a megfelelő mennyiségű és minőségű állkapocscsontozat, ám terhelés hiányában a foghiány helyén a csont fokozatos felszívódásnak indul. Így a sokáig halogatott fogbeültetés fizikailag és anyagilag is jelentősen nagyobb megterhelést jelenthet, mert a fogpótlás esetleg csak csontpótlással, ill. arcüregemeléssel kombinálva kivitelezhető.

 

 

 

Mi a különbség a híd és az implantátum között?

 A fogászati híd egy hagyományos fogpótlási eljárás; a három (vagy több) tagú pótlás ilyenkor a szomszédos fogakra csatlakozik, melyek pillérként tartják a hídelemet. Ezért a fogászati híd abban az esetben kivitelezhető, ha elegendő pillérfog áll rendelkezésre, emiatt pl. sorvégi foghiánynál nem alkalmazható.

Ezzel szemben a fogászati implantátum egy olyan biokompatibilis anyagból (általában titánból) készülő „műgyökér”, melyet műtéti beavatkozás során az állkapocsba ültetnek, és a becsontosodás után kerül rá a fogpótlás (korona). Vagyis az implantátum önmagában is megoldást nyújt a fog pótlására.

 

A fogászati híd előnyei

 A híd egyik nagy előnye, hogy visszaállítja a teljes értékű esztétikai és rágófunkciót, és az implantátumhoz képest gyorsan, 1-2 héten belül elkészül, ezáltal rövid időn belül visszakaphatjuk régi mosolyunkat. A híd másik előnye, hogy kevésbé költséges, mint a fogászati implantátum.

A fogászati hidak hagyományosan fém vázzal és porcelán leplezéssel készülnek, amely esztétikussá, tartóssá és jól terhelhetővé teszi őket.

Igény esetén- különösen, ha a foghiány a mosolyzónában van – választhatunk fémmentes cirkónium-oxid hidat is, melynek anyaga tökéletesen átengedi a fényt, ezért még természetesebb és élethűbb eredményt biztosít.

 

A fogászati híd hátrányai

 

A híd legnagyobb hátránya, hogy a hiányzó fog melletti ép fogakat le kell csiszolni, ami a fogbeültetéssel elkerülhető. A csiszolás során a fog anyagának 40-60% is végleg elveszhet, és gyakran van szükség a fog gyökérkezelésére is.

Szintén a híd elleni érv a nehezebb tisztíthatóság, ami nagyobb kockázatot jelent a fogínygyulladásra.

A hidak emellett időnként cserére szorulnak: a fémkerámia hidak átlagosan 10 évig, a fémmentes hidak 15 évig tartanak.

 

Az implantátum előnyei

 

Az implantátum legnagyobb előnye, hogy segítségével elkerülhető a szomszédos fogak lecsiszolása.

A fogászati implantátumok másik nagy előnye, hogy anatómiailag hasonlóan működnek, mint az eredeti fogak, ezáltal a rágóerőt a csontra közvetítik, a folyamatos terhelés pedig megakadályozza a csont sorvadását, amely a híd esetében is fennáll.

A foghúzást követő csontfelszívódás egy életkortól független, természetes élettani folyamat, és az implantáció az egyetlen olyan fogpótlási eljárás, amellyel ez elkerülhető.

 

A fogimplantátumok nagyon hasonlóan funkcionálnak, és érzetre is olyanok, akár az eredeti fogak, ezáltal kényelmesebbek, és biztosítják a korábbi harapási erőt.

 

Nem utolsósorban esztétikusabbak, élethűbbek is, mint a hagyományos fogpótlások.

Egy jól elkészített fémmentes cirkónium korona színben és formailag is tökéletesen illeszkedik a foghiány helyére, így senki nem fogja tudni, hogy melyik fog az implantátum- csak a fogorvosunk.

 

A fogászati implantátumok élettartama igen hosszú lehet, gondos szájhigiéniával akár élethosszig tartanak.

 

Az implantátum hátrányai

Az implantátum egyik hátránya, hogy kisebb műtéti beavatkozást igényel.

Rendelőnkben az egyik legmodernebb implantációs technológiát– a SMART Guide navigációs fogbeültetést végezzük, melynek segítségével a műtéti beavatkozás szinte minimális, gyakran még az íny felvágása is elkerülhető! A 3D technológiával vezérelt számítógépes-sablon segítségével nemcsak a műtéti kockázat, de a gyógyulási idő is jelentősen lecsökken, ahogy a műtétet követő kellemetlenségek is.

Azzal is számolnunk kell, hogy a fogbeültetést követően ideális esetben is minimum 2-3 hónap a gyógyulási (becsontosodási) idő, ha pedig csontpótlásra szükség van, akkor akár fél- egy évet is igénybe vehet, mire elkészül a végleges fogpótlás.

Természetesen az is tény, hogy a fogbeültetés jóval drágább beavatkozás.

 

Szeretettel várjuk rendelőnkben egy állapotfelmérésen!

Forduljon hozzánk bizalommal, jelentkezzen be hozzánk egy állapotfelmérésre, konzultációra!

☎ +36 70 904 4082
➴ 2030, Érd Angyalka u. 1/A.
📧 erdfogaszat@oralcentrum.hu
➣ https://oralcentrum.hu/kapcsolat/

27 febr, 2024

Mikor jöhet szóba az azonnali implantáció?

Míg a hagyományos implantológiai technikánál a foghúzás és az implantátum beültetése között 4-6 hónapot kell várnunk a húzás helyének begyógyulásáig, az azonnali implantáció esetében a foghúzás és a fogbeültetés egy… Tovább
29 febr, 2024

Meddig tarthat egy implantátum?

A periimplantitis, azaz az implantátum körüli gyulladás nagyon hasonlít a fogínygyulladáshoz, de a saját fogak helyett a korábban beültetett, már becsontosodott implantátum körül alakul ki. Mivel a betegség hosszú távon… Tovább
19 aug, 2021

A fogászati implantátum legnagyobb előnyei

Amikor elveszítjük fogunkat, fontos, hogy mielőbb gondoskodjunk a pótlásáról, hisz a tartós foghiányt nemcsak mosolyunk bánja, egészségünkre nézve is számos negatív következménye van. Ma már számos fogpótlási lehetőség közül választhatunk,… Tovább
23 máj, 2024

Hasznos tanácsok fogbeültetés után

A fogászati implantáció napjainkra rutinbeavatkozássá vált, mely helyi érzéstelenítésben gyorsan, biztonságosan és fájdalommentesen elvégezhető. Azonban a beavatkozás utáni gyorsabb gyógyulás és a nemkívánatos szövődmények elkerülése érdekében érdemes néhány tanácsot betartanunk.… Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük