Fogak elszíneződése Fogfehérítés
No Comments

Ön is azok közé tartozik, aki szívesebben mosolyog csukott szájjal a fotókon? Az elszürkült, besárgult, foltos fogak nemcsak a fényképeken lehetnek zavarók, de a hétköznapi életben is. Egy régen gyökérkezelt fog éppúgy állhat az elszíneződött fog hátterében, mint kedvenc ételünk és italunk. Blogunkból megtudhatjuk, pontosan mely tényezők okoznak fog elszíneződést, valamint hogyan kezelhetjük őket!

 

A fogak elszíneződésének 3 oka lehet:

  • Külső
  • Belső
  • Életkorral járó

A külső elszíneződés mindig a fogzománcot érinti, és leginkább étkezési szokásaink befolyásolják, hisz ezek a felületi elszíneződések többnyire a különböző színező hatású italokból, ételekből származnak. Külső foltokat okozhat a dohányzás is.

A külső elszíneződések esetében a házi praktikák többnyire hatástalanok (rosszabb esetben a zománcban is kárt tehetnek), ám professzionális fogfehérítéssel viszonylag könnyen visszakaphatjuk hófehér fogainkat.

A fogfehérítés történhet otthon vagy rendelői körülményke között, ám fontos, hogy megbízható anyagokkal végezzük, és a fogzománccal szemben is kíméletes legyen.

A fogfehérítés után érdemes odafigyelni a szájhigiénére és az elfogyasztott ételekre, italokra is.

A foltot okozó italok közé tartozik a vörösbor, a kávé, a kóla és a tea.

Ételek közül a szójaszósz, curry, paradicsomszósz, ketchup, a bogyós gyümölcsök, balzsamecet és a cékla veszélyesek.

A savas ételek, szénsavas italok és a citrusfélék úgy tesznek kárt fogainkban, hogy lebontják a zománcot, alatta pedig láthatóvá válik a sárgás színű dentin.

Belső elszíneződés akkor lép fel, amikor a dentin – a fog belső része – színeződik el. Erre példa lehet a fog traumája, amely belső vérzést és elszíneződést eredményez, vagy egy korábbi gyökérkezelés.

Mivel az elhalt fogban megszűnik a keringés és az anyagcsere, a fog törékenyebbé válik és a színe is megváltozik; szürkés, barnás árnyalatúvá válik.

De akár bizonyos gyökértömőanyagok is okozhatnak elszíneződést, ahogy egyes gyógyszerek vagy a túlzott flouridbevitel.

Bár a belső eredetű elszíneződéseket nehezebb eltűntetni, de nem megoldhatatlan feladat.

Az esztétikai fogászat számtalan megoldást kínál a belső fogfehérítéstől kezdve a direkt héjakon át a porcelán héjakig vagy fémmentes cirkónium koronáig.

Az életkor okozta elszíneződés részben belső, részben külső okból történik.

Az idő előrehaladtával ugyanis a fogzománc elvékonyodik, miközben az alatta lévő dentin egyre láthatóbbá, sárgábbá válik. Ehhez járul hozzá a sok színező hatású étel és ital, melyet az évek során elfogyasztunk. Egyenes út a foltokhoz.

 

Biztonságos fogfehérítés

Rendelőnkben a ClearWhite Oxygen® fogfehérítő módszert alkalmazzuk, mely az aktív oxigén és egy speciális LED lámpa segítségével tisztítja meg és teszi fehérebbé a fogak felszínét.

A módszer kíméletes és biztonságos (peroxidmentes), mégis hatékonyan és nagyon látványos.

Mindössze 45 perc alatt azonnali eredményt kínál, akár 6-7 árnyalattal fehérebb fogakkal!

Szükség esetén a fogfehérítés egy idő után megismételhető.

Szeretettel várjuk rendelőnkben egy állapotfelmérésen!

Jelentkezzen be rendelőnkbe!

————————————————————————-

Forduljon hozzánk bizalommal, jelentkezzen be hozzánk egy állapotfelmérésre, konzultációra!

+36 70 904 4082

2030, Érd Angyalka u. 1/A.

23 márc, 2021

6 tévhit a fogfehérítéssel kapcsolatban

Manapság az ápolt, fehér fogak ugyanúgy hozzátartoznak a jó megjelenéshez, mint rendezett frizura vagy körmök. Ennek köszönhetően a fogfehérítés egyre népszerűbb eljárás, amellyel kapcsolatban azonban még mindig sok tévhit kering.… Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük