Fogorvos
No Comments

Bár a tökéletes mosolyhoz általában a szabályos, egyvonalban lévő, hézagmentes fogsort társítjuk, gyakori, hogy a fogak között kis hézagokat vagy fekete háromszögeket fedezünk fel. Mitől jelennek meg, mi a gond velük, és mit tehetünk ellenük? Blogunkban erre kerestük a választ!

 

Amikor a frontfogak között található fekete háromszögekről beszélünk, akkor azokra a különböző méretű és formájú terekre gondolunk, melyeknek lehet veleszületett, genetikai vagy egészségügyi oka egyaránt.

A fekete háromszögek legtöbbször a fogágybetegség következményeként jelennek meg, az íny teljes vagy részleges visszahúzódása következtében, amikor a fertőző és gyulladásos folyamat tönkreteszi a fogakat körülvevő csontszerkezetet és lágyrészeket.

Amennyiben a fogak közötti rések nem a rossz szájhigiénia és a fogágybetegség miatt alakultak ki, inkább csak esztétikai problémát okoznak, bár így sem szerencsések, mivel könnyen közéjük ragadhatnak az ételmaradékok, hátrányosan befolyásolva a szájhigiéniát.

 

A fekete háromszögek lehetséges okai

Ínyrecesszió

Amikor a fogíny visszahúzódik, rés maradhat a fogak között. A korral járó természetes változások, az ínyszövet rugalmasságának elvesztése szintén hozzájárulhat a fekete háromszögek kialakulásához.

Fogínysorvadás

A fogágybetegséggel, illetve öregedéssel együtt járó csontvesztés növeli a rések méretét.

Genetika

A fogak természetes anatómiája, méretük, formájuk és elhelyezkedésük egyaránt eredményezhet kedvezőtlen réseket.

Fogkopás

A fogak túlzott kopása réseket eredményezhet közöttük.

Rosszul illeszkedő koronák vagy restaurációk

Ha egy korona vagy restauráció nem illeszkedik megfelelően, rések maradhatnak a kötési vonalon.

A fogak rossz elhelyezése

Időnként a nem megfelelően, vagy viszonylag idősebb korban kivitelezett fogszabályozó kezelés is látható réseket eredményezhet. Gyermek-és fiatal korban ez a jelenség általában nem fordul elő, mivel az íny rugalmassága és alkalmazkodóképessége sokkal nagyobb, mint a 40 év feletti felnőtteknél. Ám a felnőttkori fogtorlódás kezelésekor számolnunk kell vele, hogy a fogak sorba igazításakor az ínypapillák nem tudják teljesen kitölteni a helyet és rések maradhatnak a fogak között.

 

A fekete háromszögek kezelési lehetőségei

 

  • Fogínyrecesszió kezelése

A visszahúzódott fogíny kezelésére különböző ínyplasztikai beavatkozások léteznek, melyek lehetővé teszik az ínyvisszahúzódás miatt szabaddá vált foggyökerek újbóli fedését, valamint az ínyvonal helyreállítását.

 

  • Fogászati ​​héjak

A héjak alkalmazásával egyszerűen és kíméletesen, minimális foganyagveszteséggel javíthatjuk a fogak alakját, elhelyezkedését, eltüntetve a fekete háromszögeket.

 

 

  • Fogászati ​​rekonstrukció

Fogkopás vagy szabálytalan alakú fogak esetén egyszerű kompozit tömőanyaggal is esztétikusabb eredményt érhetünk el. Ha kifinomult technikával kompozitot adunk a fogak közötti területekre, némileg alakíthatjuk a fogak formáját, csökkentve a fogak közötti teret.

 

  • Fogszabályozás

Egyes esetekben a leghatékonyabban fogszabályozással korrigálható a fogak elrendezése és a szűk térköz. Erre gyakran az esztétikai mellett egészségügyi okokból is szükség lehet.

 

  • Koronák vagy fogpótlások cseréje

 

A régi, elöregedett vagy előnytelenül elkészített fogpótlások (koronák, hidak) cseréje is megoldhatja a problémát. A modern cirkónium koronák vagy hidak segítségével mind a fog, mind az íny szempontjából jóval esztétikusabb, természetesebb hatás érhető el.

 

 

Ha a fogaink közötti fekete háromszögek miatt nem elég magabiztos a mosolyunk, érdemes felkeresnünk egy fogorvost, aki felméri a konkrét problémát és javasolni fogja az a legmegfelelőbb kezelést.

 

Szeretettel várjuk rendelőnkben egy állapotfelmérésen!

Forduljon hozzánk bizalommal, jelentkezzen be hozzánk egy állapotfelmérésre, konzultációra!

☎ +36 70 904 4082
➴ 2030, Érd Angyalka u. 1/A.
📧 erdfogaszat@oralcentrum.hu
➣ https://oralcentrum.hu/kapcsolat/

31 márc, 2022

A felnőttkori fogvesztés 6 leggyakoribb oka

1. Fogínysorvadás Az időskori fogvesztés leggyakoribb oka nem a fogszuvasodás, hanem a fogínysorvadás és a fogágybetegség. Ilyenkor a kezeletlen fogínygyulladás terjed tovább a fogágy további szöveteire baktériumokkal teli tasakokat alakítva… Tovább
28 aug, 2022

Ha kiesett a tömés…

Nem kellemes érzés egy jóízű étkezés közben fogtömésre harapni, de ha van tömött fogunk ez bármikor előfordulhat.   Az első pillanat a meglepetése: mi ez az idegen anyag a szánkban?… Tovább
20 szept, 2022

Visszanő-e a „lehúzódott fogíny”?

Ínyrecesszióról akkor beszélünk, amikor az íny visszahúzódik a fognyakra, szabadon hagyva a foggyökeret. Ez esztétikailag sem kedvező látvány, de emellett sok kellemetlenséget is okozhat!   Ha a tükörbe nézve azt… Tovább
24 jún, 2022

Egészséges mosoly idős korban is! 2.

Az öregedésről leginkább a ráncok és az ősz haj jut eszünkbe, pedig az idő múlása fogainkon is nyomot hagy. Lássuk hogy, és mit tehetünk ellene!   Fogszuvasodás   A fogszuvasodás kockázata… Tovább
30 jún, 2023

5 jel, hogy a szájhigiéniánk nem megfelelő

A megfelelő szájápolási rutin kulcsfontosságú a fogak és az íny egészségének megőrzéséhez. Mutatjuk, mik azok a jelek, melyek alapján valószínűleg változtatnunk kell fogápolási szokásainkon.   1. Fogszuvasodás A megfelelő szájhigiénia hiányának… Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük