Fogorvos
No Comments

Ha baktériummentes, gondolnánk, holott ez távol áll az igazságtól.

Az egészséges szájüregben is kb 300 különböző típusú baktérium található, megfelelő egyensúlyban ők alkotják a normál, egészséges szájflórát. Probléma csak akkor van, ha ezen mikroorganizmusok egyensúlya megbomlik és a szájüreg védetlenné válik a kórokozó baktériumokkal szemben.

 

Amikor megszületünk, a szájflóránk még teljesen mentes a különböző mikroorganizmusoktól, ezek fokozatosan telepednek meg benne.

Nem minden baktérium kórokozó. Vannak, amelyeknek épp az a feladatuk, hogy elpusztítsák a közéjük kerülő ártalmas baktériumokat, emiatt fontos szerepük van az immunrendszer egészséges működésében.

A szájflóra megfelelő egyensúlya esetén a betegségeket (pl. fogínygyulladást, fogszuvasodást) okozó kártékony baktériumok nem tudnak elszaporodni.

 

Milyen az egészséges szájflóra?

  • az íny színe világos rózsaszín
  • az ínyen nincsenek vörös duzzanatok
  • az íny feszesen tapad a fogakra
  • az íny soha nem vérzik (fogmosáskor sem)

 

Mi billentheti ki a szájflórát egészséges állapotából?

A szájüregünk mikroflórája sosem állandó, a jó és rossz baktériumok arányát számtalan dolog befolyásolja: az elfogyasztott ételek és italok kémhatása, dohányzás, nyálunk összetétele, immunrendszerünk állapota, szájhigiénia stb.

A cukros és feldolgozott ételek, finomított szénhidrátok, a szénsavas italok (még a cukormentes fajták is!) és a dohányzás mind megváltoztathatják ezt a szájkörnyezetet, megkönnyítve a „rossz” baktériumok elszaporodását.

De akár egy nagyobb fogászati ​beavatkozás is megzavarhatja a normál száj mikrobiológiáját, akárcsak a műfogsor vagy a fogszabályozó készülék.

 

Hogyan lehet megőrizni a szájflóra egyensúlyát?

A megfelelő szájhigiénia alapja, hogy legalább naponta kétszer, reggel és este mossunk fogat, használjunk fogselymet és fogköztisztító kefét is. Ez megakadályozza a lepedék lerakódását, a baktériumok elszaporodását, valamint a fogkőképződést és segít megőrizni az egészséges szájflórát.

Fontos, hogy a fogmosás ne közvetlenül étkezés után történjen. Az ételek és italok (különösen a savasabbak, mint a tea, kávé vagy a szénsavas üdítők) felborítják és átmenetileg megemelik a szájüreg pH-egyensúlyát, és felpuhítják, sérülékenyebbé teszik a fogzománcot.

Épp ezért, étkezés után érdemes 30-40 percet várnunk a fogmosással, amíg a szájüreg pH-értéke visszaáll a normál egyensúlyi állapotába.

Addig is segíthet a tiszta vízzel való öblögetés, vagy a cukormentes rágó, mely fokozza a nyáltermelést és csökkenti a savtartalmat, hozzájárulva a fogzománc védelméhez.

Érdemes odafigyelni a táplálkozásra is; cukros üdítők helyett fogyasszunk szénsavmentes ásványvizet, a feldolgozott ételek és szénhidrátok helyett pedig iktassunk be minél több zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát.

 

Használjunk-e szájvizet?

Bár a drogériákban és a patikákban számtalan különböző szájvíz között válogathatunk, a fogorvosok többsége mégsem javasolja a mindennapi használatot.

Mivel a szájvizek többsége antibakteriális hatású, könnyen felboríthatják a szájflóra kényes egyensúlyt, megsemmisítve a hasznos baktériumokat is.

Épp ezért szájöblítőket inkább csak fogorvosi és szájsebészeti beavatkozások után, vagy fogínygyulladás és afta esetén fertőtlenítés és gyulladáscsökkentés céljából használjunk, legfeljebb 1-2 hétig, hogy mielőbb visszaálljon a szájflóra természetes egyensúlya.

 

Szeretettel várjuk rendelőnkben egy állapotfelmérésen!

Forduljon hozzánk bizalommal, jelentkezzen be hozzánk egy állapotfelmérésre, konzultációra!

☎ +36 70 904 4082
➴ 2030, Érd Angyalka u. 1/A.
📧 erdfogaszat@oralcentrum.hu
➣ https://oralcentrum.hu/kapcsolat/

31 márc, 2022

A felnőttkori fogvesztés 6 leggyakoribb oka

1. Fogínysorvadás Az időskori fogvesztés leggyakoribb oka nem a fogszuvasodás, hanem a fogínysorvadás és a fogágybetegség. Ilyenkor a kezeletlen fogínygyulladás terjed tovább a fogágy további szöveteire baktériumokkal teli tasakokat alakítva… Tovább
13 dec, 2021

Cukorba mártott ünnepek 2.

A „kísértések havában” se kell hátat fordítanunk minden csábításnak, elég, ha kicsit jobban odafigyelünk a fogápolásra. És persze az se mindegy, mibe harapunk bele- ha nem szeretnénk a fogászati ügyeleten… Tovább
29 jan, 2021

Miért félünk a fogorvostól?

Valószínűleg sokan emlékszünk az iskolafogászat borzalmaira, melynek köszönhetően évtizedekkel később is összeszoruló gyomorral ülünk be a fogorvosi székbe. Már ha beülünk egyáltalán. Mert sokan vannak, akiknél a félelem mindent felülír,… Tovább
25 febr, 2022

Mikor kell cserélni a régi töméseinket?

Nemcsak akkor, ha megfájdul a tömött fogunk! Természetesen a fájdalom és a fogérzékenység olyan figyelmeztető jel, ami mielőbbi beavatkozásra hívja fel a figyelmet. Vagyis nem érdemes halogatnunk a fogorvost, ha… Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük