Fogorvos
No Comments

Fogászati vagy esztétikai okok miatt régi koronáink időnként cserére szorulnak. A fogászati technológia fejlődésének köszönhetően ma már korszerűbb, esztétikusabb fogpótlások közül is választhatunk.

 

Régi korona vagy híd cseréje több ok miatt válhat szükségessé.

Esztétikai okokból, például, ha

  • A korona vagy híd külső kerámia borítása kopott, repedezett
  • Az ínyszél mentén szürke szegély alakul ki (ez a mosolyzónában nem esztétikus)

 

Egészségügyi okokból, ha

  • A korona mellett a fogíny gyulladt, vérzik vagy visszahúzódott
  • A fogpótlás nem zár, az íny és a korona széle között rés van
  • A korona széle belenyomódik a fogínybe és folyamatos ínygyulladást okoz
  • A korona mozog
  • A korona alatt fáj vagy érzékeny a fog (ez esetben valószínűleg a fogat is kezelni kell)
  • A fém korona miatt allergiás tünetek lépnek fel

 

Mi a baj a régi koronákkal, hidakkal?

 

A régi koronák, hidak körül gyakran alakul ki fogínygyulladás vagy fogágybetegség. Ennek egyik oka, hogy a fogpótlások tisztítása körülményesebb, ezért jóval alaposabb szájhigiéniát igényelnének speciális fogtisztító eszközökkel. A másik lehetséges ok pedig a fogpótlás nem megfelelő előkészítése, technikai kivitelezése.

A hagyományos fémkerámia koronák és hidak előkészítési technikája, csiszolási módja nem tette lehetővé a pontos illeszkedést, ezáltal nem tudta tökéletesen biztosítani a fogíny védelmét. Ha a korona fémes széle az ínybe nyomódik, nem lehet megfelelően tisztítani, ezért idővel fogínygyulladást, fogínyvisszahúzódást okoz. Emellett esztétikailag is hátrányos, mivel a fogíny elvékonyodásával  előtűnik a fémes (szürkés-lilás) ínyszél.

A nem megfelelően illeszkedő korona esetében a parodontológiai kezelése sem lesz eredményes, mert a rosszul záró pótlás fenntartja a gyulladást. Ilyen esetben a pótlás cseréje szükséges, ami készülhet hagyományos fém-kerámiából, vagy a modernebb és esztétikusabb fémmentes cirkóniumból.

A fogkorona levétele gyakran fémallergia miatt válik szükségessé, ilyen esetben fémmentes cirkónium koronára érdemes cserélni régi koronánkat.

 

Mi az a vállas csiszolás és miért előnyös?

 

A fog és az íny egészégét a korona előkészítési technológiája is befolyásolhatja.

Az ún. vállas preparálás egy modernebb, a fog és az íny egészségét védő csiszolási módszer, mely a korona szélénél precíz, pontos zárást biztosít, így nincs elálló koronaszél, a fogíny védett és egészséges marad.

Ezen technológia segítségével elkerülhető az esztétikailag hátrányos szürke ínyszél és fémszegély megjelenése, és biztosítható a korona tökéletes tisztíthatósága, csökken az alászuvasodás kockázata.

A vállas csiszolási módszer egyaránt alkalmazható hagyományos fémkerámia és fémmentes porcelán vagy cirkónium koronákra is.

 

Milyen anyagból legyen az új korona?

 

Ha a régi koronánk sok éve, esetleg évtizede készült, akkor anyaga valószínűleg az akkoriban elterjedt fémre égetett porcelán korona.

Azóta a fogtechnika fejlődésével már korszerűbb, tartósabb és esztétikusabb anyagok is elterjedtek, mint a fémmentes cirkónium-oxid korona, melynek előnyeiről itt olvashatunk.

 

Természetesen arra is van lehetőség, hogy új koronánk is fémkerámia legyen.

 

Fáj-e a fogkorona levétele?

 

A fogkorona levétel helyi érzéstelenítésben zajlik, és semmilyen fájdalommal, kellemetlenséggel nem jár.

A korona eltávolítása során a fogorvos átvágja a régi koronát, majd leemeli a fogról. Ezt követően megvizsgálja az alatta lévő fogcsonk állapotát, hogy szükség van-e valamilyen kezelésre, beavatkozásra. Ha minden rendben van, jöhet a fogcsonk megtisztítása, átcsiszolása, majd a lenyomatvétel a fogtechnikus számára.

 

Mi az az ideiglenes fogpótlás?

 

Természetesen a koronacsere idejére sem szeretnénk fog nélkül maradni, emellett a lecsiszolt, zománc nélkül érzékennyé vált fogcsonkot is védenünk kell a káros külső hatásoktól. Ezt a célt tölti be az ideiglenes korona, amelyet lenyomat alapján a fogorvos helyben készít el fogszínű, speciális műanyagból, és mind esztétikailag, mind funkcionálisan képes betölteni szerepét, addig amíg a végleges korona elkészül.

Az ideiglenes korona ideiglenes ragasztócementtel rögzítjük a fogakra, így az bármikor könnyedén eltávolítható.

 

Szeretettel várjuk rendelőnkben egy állapotfelmérésen!

Forduljon hozzánk bizalommal, jelentkezzen be hozzánk egy állapotfelmérésre, konzultációra!

☎ +36 70 904 4082
➴ 2030, Érd Angyalka u. 1/A.
📧 erdfogaszat@oralcentrum.hu
➣ https://oralcentrum.hu/kapcsolat/

21 jún, 2022

Egészséges mosoly idős korban is 1.

Az idő múlása változást okoz testünkben, amely bizony fogainkat is érinti; egyes fogászati betegségek- pl. a fogágybetegség, fogszuvasodás- kockázata megnő. Az öregedő fogak az élet természetes velejárói, de ez nem… Tovább
13 dec, 2021

Cukorba mártott ünnepek 2.

A „kísértések havában” se kell hátat fordítanunk minden csábításnak, elég, ha kicsit jobban odafigyelünk a fogápolásra. És persze az se mindegy, mibe harapunk bele- ha nem szeretnénk a fogászati ügyeleten… Tovább
02 dec, 2021

Mikor egészséges a szájflóránk?

Ha baktériummentes, gondolnánk, holott ez távol áll az igazságtól. Az egészséges szájüregben is kb 300 különböző típusú baktérium található, megfelelő egyensúlyban ők alkotják a normál, egészséges szájflórát. Probléma csak akkor… Tovább
22 júl, 2021

Hogyan ne válassz fogorvost?

Ha még mi sem találtuk meg az igazit, és már a sokadik fogorvosban csalódtunk és számos rendelővel szereztünk rossz tapasztalatot, akkor adunk néhány szempontot, milyen hibákat ne kövessünk el újra,… Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük