Fogorvos
No Comments

A rendszeres fogászati szűréssel többnyire megelőzhetők a fájdalom miatt átvirrasztott éjszakák vagy a tipikusan hétvégére eső váratlan fogászati vészhelyzetek.

Persze bármikor előfordulhatnak balesetek, amelyekre nem készülhetünk fel előre, a sportolás vagy szabadidőd tevékenység közben kiütött vagy letört fogak, evés közben leeső fogpótlások, kimozduló tömések.

Blogunkban elmondjuk, mikor tanácsos mielőbb felkeresnünk egy fogorvost!

 

Nem múló fogfájás esetén

 

Fogbélgyulladás

 

Erős, lüktető, nem múló fogfájás esetén érdemes mielőbb fogorvoshoz mennünk.

Ilyen esetben a panaszok hátterében valószínűleg fogbélgyulladás (pulpitis) áll, melyet leggyakrabban előrehaladott fogszuvasodás okoz, amely már eléri a fog belső, idegekkel teli részét (a pulpát) is.

De kialakulhat a gyulladás a fogat ért trauma (baleset, túlterhelés vagy fogcsiszolás) miatt is.

A fogbélgyulladás tipikus tünete a nem múló, intenzív fájdalom, mely gyakran éjszaka is fennáll és gyakran fájdalomcsillapítóra sem reagál. A fájdalom kisugározhat az állkapocsra, fülre, fejre is, sokszor meg se tudjuk állapítani, melyik fogból ered.

 

A fogbélgyulladás kezelési módja gyökérkezelés, magától meggyógyulni sajnos nem fog.

Bár, ha kitartók vagyunk, a fájdalom ugyan pár nap múlva csökkenhet vagy akár el is tűnhet, ahogy a fog elhal, ám ezzel a gyulladás nem szűnik meg, és beavatkozás nélkül tovább terjedhet a környező szövetekre, csontra is.

 

 

Arcduzzanat esetén

 

A feldagadt arc általában a fogbélgyulladás következménye, amely már áttörte a gyökércsúcsot és a környező szöveteket is elérte.

A gyulladásban lévő fogban beindul a gennyképződés és a váladék a fog belsejéből próbál utat törni magának. Az arc duzzanatát gyakran erős fájdalom (csonthártyagyulladás) és láz is kíséri. Mindez mielőbbi fogorvosi ellátást – általában gyökérkezelést- igényel. (Gyökérkezelt fog esetében pedig a fog ismételt gyökérkezelését, esetleg a gyökércsúcs rezekcióját).

 

A fogak baleseti sérülései

 

Kiütött, kiesett fog

 

A helyéről kiesett fog azonnali ellátásra szorul, és szerencsés esetben a fog meg is menthető! Ehhez azonban gyorsan és szakszerűen kell eljárnunk. A fogat lehetőleg a helyén lévő üregben tartva, vagy nedves közegben (tejben, fiziológiás sóoldatban) szállítva, lehetőleg egy órán belül keressünk fel egy fogorvost. Szigorúan tilos a fogat tisztogatni, vagy a gyökerénél megfogni!

 

Letört vagy megrepedt (metsző) fog

 

A letört fog sok esetben menthető és a hiányzó rész visszaragasztható. Ennek érdekében keressük meg a letört fogdarabot, óvatosan öblítsük le és, hogy ki ne száradjon vizes gézbe/zsebkendőbe csavarva vigyük el a fogorvosnak.

 

Leesett korona

 

Amennyiben leesne a koronánk, nem kell megijedni, a fogpótlás általában minden gond nélkül visszaragasztható. Ehhez azonban mielőbb fel kell keresnünk a fogorvost, mert ilyenkor a fogszuvasodás, valamint – ha a fog nem gyökérkezelt- az idegelhalás veszélye is fennáll.

A koronák alatti fogak általában gyökérkezeltek, ilyen esetben a fogérzékenységgel, fájdalommal sem kell számolnunk, fontos fájdalomra nem, hogy a fog csonkját védjük a sérülésektől.

Ha a fog mégsem gyökérkezelt a szabaddá vált fogcsonkot érdemes óvatosan bekenni valamilyen érzékenységcsökkentő fogkrémmel.

A koronák  általában átmenetileg visszahelyezhetők a helyükre, amíg eljutunk a fogorvosig, ez különösen akkor fontos, ha a fogpótlás a mosolyzónában található. Ilyenkor a megtisztított koronát drogériákban is kapható protézisragasztóval vissza tudjuk helyezni. Éjszakára azonban érdemes kivenni, nehogy lenyeljük.

 

Kiesett tömés

 

Ha tömésünk vagy fogbetétünk kiesik, mielőbb keressünk fel egy fogorvost a sikeres helyreállítás érdekében. A hagyományos amalgám vagy esztétikus kompozit fogtömést nem kell megtartanunk, mert ezekből minden esetben újat kell készíteni. De ha porcelánból vagy egyéb anyagból készült készült betéttel (inlay-el vagy onlay-el) rendelkezünk, mindenképp vigyük magunkkal a rendelőbe, mert ez esetben van lehetőség a visszaragasztására.

Addig is, amíg eljutunk a fogorvoshoz, alaposan mossunk fogat, és fokozottan ügyeljünk a szájhigiéniára, hogy megvédjük a baktériumoktól és a fogszuvasodás kockázatától. A nagyobb üreg átmeneti betömésére és az érzékenység kezelésére pedig a gyógyszertárban kaphatunk ún. ideiglenes fogtömést.

 

Szeretettel várjuk rendelőnkben egy állapotfelmérésen!

Forduljon hozzánk bizalommal, jelentkezzen be hozzánk egy állapotfelmérésre, konzultációra!

☎ +36 70 904 4082
➴ 2030, Érd Angyalka u. 1/A.
📧 erdfogaszat@oralcentrum.hu
➣ https://oralcentrum.hu/kapcsolat/

 

30 nov, 2022

A szájszárazság hatása fogainkra

Ki gondolná, hogy a nyálmirigyek akár 2 liter nyálat is termelhetnek naponta? Ez nem véletlen, nyálunk több fronton is komoly szerepet tölt a szervezet egészséges működésének megőrzésében. Ezért is fontos,… Tovább
31 márc, 2022

A felnőttkori fogvesztés 6 leggyakoribb oka

1. Fogínysorvadás Az időskori fogvesztés leggyakoribb oka nem a fogszuvasodás, hanem a fogínysorvadás és a fogágybetegség. Ilyenkor a kezeletlen fogínygyulladás terjed tovább a fogágy további szöveteire baktériumokkal teli tasakokat alakítva… Tovább
13 dec, 2021

Cukorba mártott ünnepek 2.

A „kísértések havában” se kell hátat fordítanunk minden csábításnak, elég, ha kicsit jobban odafigyelünk a fogápolásra. És persze az se mindegy, mibe harapunk bele- ha nem szeretnénk a fogászati ügyeleten… Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük