Cirkónium korona
No Comments

Koronára akkor van szükség, amikor egyetlen fogat kell pótolni/helyreállítani. A koronák – implantátummal kombinálva- pótolják a hiányzó fogat, illetve sérült fogak esetén visszaadják azok eredeti alakját és méretét, megóvva őket a további károsodástól.

 

Mikor van szükség koronára?

  

  • Amikor a fogszuvasodás már olyan mértékű, hogy a fog koronája töméssel vagy fogbetéttel nem állítható helyre, akkor a koronával való fogpótlás jöhet szóba.
  • Egy fog elvesztése esetén, amikor nem szeretnénk a szomszédos fogakat lecsiszoltatni és fogászati híddal pótolni, akkor a fogbeültetés az és a műgyökérre (implantátumra) készített korona a legideálisabb megoldás.
  • Sérült, letört vagy gyökérkezeléstől kiszáradt fog esetén a korona gondoskodik a fog megerősítéséről, védelméről és tartósságáról is.
  • Alkalmazható korona esztétikai okokból, pl. diastema (rés a fogak között), zománchibás vagy gyökérkezeléstől elszürkült fogak esetén
  • Bruxizmus (éjszakai fogcsikorgatás) miatt letöredezett, elkopott fogak esetében

 

Milyen típusú koronák léteznek?

A korona készülhet a saját meglévő fogra, illetve foghiány esetén beültetett implantátumra is. Ez estben az implantátum a gyógyulási és becsontosodási szakasz után műgyökérként funkcionál, erre kerül rá a korona.

 

Milyen anyagból készülhet a korona?

A leginkább elterjedt és legkevésbé költséges koronatípus a fémkerámia korona, amelynél egy vékony, ám erős fémvázra kerül a porcelán leplezés. Ez a koronatípus elég strapabíró ahhoz, hogy bármely fog esetében alkalmazható legyen, ideális megoldás a hátsó rágófogak megerősítéséhez, pótlásához.

A préskerámia korona tisztán préselt porcelánból készül, nem tartalmaz fémet, így magas fényáteresztő képességű, ezáltal jóval természetesebb, esztétikusabb.

Ám mivel kevésbé strapabíró csak a frontfogak esetén alkalmazható és az ára is magasabb.

A préskerámia korona optimális megoldás kozmetikai hibák, pl. foghézag vagy gyökérkezelt, elszíneződött fogak esetén.

 

A cirkon korona (cirkónium-dioxid korona) különösen ellenálló, nagy hajlítószilárdságú és keménységű, mégis fémmentes anyagból készül CAD/CAM technológiával, laboratóriumi körülmények között, ezáltal egyesíti a fémkerámia és préskerámia korona előnyeit.

Mivel nem tartalmaz fémet, magas fényáteresztő képességének köszönhetően képes visszaadni a természetes fogak színét és formáját, élethű és tökéletesen esztétikus megoldást nyújtva bármely fog pótlása esetén.

 

A cirkon korona a fog és az íny szempontjából a legegészségesebb választás, egyrészt, mert anyaga antiallergén és biokompatibilis, másrészt, mert elkészítési technológiája lehetővé teszi a tökéletesen pontos ínyszéli zárást, megőrizve a fogíny egészségét.

Egyetlen hátránya az ára, a technológiájával járó magas költségek következtében ez a legdrágább fogpótlási megoldás.

 

Szeretettel várjuk rendelőnkben egy állapotfelmérésen!

Forduljon hozzánk bizalommal, jelentkezzen be hozzánk egy állapotfelmérésre, konzultációra!

☎ +36 70 904 4082
➴ 2030, Érd Angyalka u. 1/A.
📧 erdfogaszat@oralcentrum.hu
➣ https://oralcentrum.hu/kapcsolat/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük