Közeleg a karácsony, így egyre több a családi összejövetel, a barátokkal való lazítás az üzleti vacsorák vagy munkahelyi partyk.
Emiatt gyakori, hogy a szükségesnél többet eszünk, iszunk vagy éppen dohányozunk. A napi rutinból is könnyű kiesni, így el-elmaradhat az alapos fogápolás. Blogunkban elmondjuk, mire figyeljünk fokozottan az ünnepek alatt!
Ragadós, édes édességek
Az ünnepek alatt minden csupa cukor a mézeskalácstól a Mikuláscsomagig, azonban az sem mindegy, hogy milyen! A szaloncukrok, karamellák, kandírozott gyümölcsök, nugátok és egyéb ragacsos édességek hosszabb ideig tapadnak meg a fogakon, és a nyál se tudja lemosni őket.
Az étkezés után átmenetileg megemelkedő szájüregi pH, a folyamatos nassolásnál végig magas marad, értékét, kiszolgáltatva a fogakat a fogszuvasodást okozó baktériumoknak.
Alkoholos italok
Az ünnepek alatti alkoholfogyasztás nemcsak a májunkat, hanem a mosolyunkat is próbára teszi; veszélyeztetve fogaink és az ínyünk egészségét.
Az alkoholtartalmú italokban található savak gátolják a jótékony szájüregi baktériumok szaporodását, erősen savas kémhatásuk (különösen szintén savas üdítővel vagy gyümölcslével keverve) gyengíti a fogzománcot, így a így megnő a fogérzékenység és fogszuvasodás kockázata.
Emellett az alkohol vízhajtó hatású, ami csökkenti a nyáltermelést, így a száj védelmi rendszere is gyengül.
A szájszárazság egyik azonnali következménye a rossz lehelet, a másik, hogy a csökkent nyáltermelés növeli a plakk lerakódás, fogínygyulladás és a fogszuvasodás kockázatát.
Ezért alkoholfogyasztás esetén érdemes minden pohár ital mellé egy pohár szénsavmentes ásványvizet is elfogyasztani, valamint cukormentes rágógumival fokozni a nyáltermelést.
Bizonyos alkoholos italokban (pl. sangria, vörösbor, forralt bor) található sötét pigmentek tartósan elszínezhetik a fogakat, melyeket aztán csak fogfehérítéssel tudunk eltávolítani.
Dohányzás
Karácsonykor a baráti összejövetelek és partik alkalmával sokan hajlamosak többet dohányozni, ami sajnos komoly károkat okozhat a fogaknak és az ínynek. A dohányzás során keletkező kátrány és nikotin elszínezi a fogakat, sárgás vagy barnás réteget hagyva maga után, ami nemcsak esztétikailag zavaró, hanem a fogzománc károsodásához is hozzájárul. A dohányzás gyengíti az íny vérellátását, ami lassítja a szövetek regenerálódását, és növeli az ínygyulladás, valamint a fogágybetegségek kockázatát. Emellett a cigaretta füstjében lévő vegyi anyagok csökkentik a száj természetes védekezőképességét, így a baktériumok szaporodása könnyebbé válik, ami rossz lehelethez és szuvasodáshoz vezethet.
Tippek az egészséges fogakért az ünnepek alatt:
Ne feledkezzünk el a fogmosásról!
A karácsonyi időszak az évnek az a szakasza, amikor a legjobban oda kell figyelnünk a szájüreg egészségére. Még ha fel is borult a szokásos rutinunk, szigorúan tartsuk be a napi kétszeri fogmosást. Különösen este, lefekvés előtt legyünk alaposak, mert éjszaka csökken a nyálelválasztás, és a megnövekvő szájüregi pH nagyon káros a fogak egészségére.
A közhiedelemmel ellenben azonban közvetlenül étkezés vagy savas italok fogyasztása után ne mossunk azonnal fogat, várjunk 30-40 percet, amíg a szájüreg megemelkedő pH-értéke visszaáll a normál egyensúlyi állapotába.
A savasabb közegben átmenetileg felpuhuló fogzománc ugyanis nagyon sérülékeny a fogkefe sörtéivel szemben.
Addig tanácsos vízzel öblögetni, vagy bekapni egy cukormentes rágót, mely fokozza a nyáltermelést, hozzájárulva a fogzománc védelméhez.
Felejtsük el a nassolást!
Tény, hogy az ünnepi desszerteknek nehéz ellenállni, de ha már fogyasztjuk őket, akkor lehetőleg egyszerre, közvetlenül a főétkezés után, ne pedig kis adagokban, folyamatosan nassolva.
Hidratáljunk!
A víz segít eltávolítani az ételmaradékokat, mérsékelve a plakk lerakódás, fogszuvasodás és az ínybetegségek kockázatát. Emellett fokozza a nyáltermelést, amely semlegesíti a szájban lévő savakat és védi a fogzománcot.
Együnk sajtot!
A sajt az az ünnepi asztalnál is remek választás, ha a fogaink egészségére is gondolunk. Segít kiegyensúlyozni a száj pH-értékét, semlegesítve a fogzománcot károsító savakat. Emellett serkenti a nyáltermelést, ami természetes módon tisztítja a szájüreget, csökkenti a baktériumok elszaporodását, és megelőzi a fogszuvasodás kialakulását. A sajtban található kalcium és foszfát erősíti a fogakat is és hozzájárul a fogzománc remineralizálódásához.
Ha szeretné ellenőriztetni fogai egészségét, forduljon hozzánk bizalommal! Szeretettel várjuk rendelőnkben egy állapotfelmérésen!
☎ +36 70 904 4082
➴ 2030, Érd Angyalka u. 1/A.
📧 erdfogaszat@oralcentrum.hu
➣ https://oralcentrum.hu/kapcsolat/