Fogorvos
No Comments

Közeleg a karácsony, így egyre több a családi összejövetel, a barátokkal való lazítás az üzleti vacsorák vagy munkahelyi partyk.

Emiatt gyakori, hogy a szükségesnél többet eszünk, iszunk vagy éppen dohányozunk. A napi rutinból is könnyű kiesni, így el-elmaradhat az alapos fogápolás. Blogunkban elmondjuk, mire figyeljünk fokozottan az ünnepek alatt!

 

Ragadós, édes édességek

Az ünnepek alatt minden csupa cukor a mézeskalácstól a Mikuláscsomagig, azonban az sem mindegy, hogy milyen! A szaloncukrok, karamellák, kandírozott gyümölcsök, nugátok és egyéb ragacsos édességek hosszabb ideig tapadnak meg a fogakon, és a nyál se tudja lemosni őket.

Az étkezés után átmenetileg megemelkedő szájüregi pH, a folyamatos nassolásnál végig magas marad, értékét, kiszolgáltatva a fogakat a fogszuvasodást okozó baktériumoknak.

 

Alkoholos italok

Az ünnepek alatti alkoholfogyasztás nemcsak a májunkat, hanem a mosolyunkat is próbára teszi; veszélyeztetve fogaink és az ínyünk egészségét.

Az alkoholtartalmú italokban található savak gátolják a jótékony szájüregi baktériumok szaporodását, erősen savas kémhatásuk (különösen szintén savas üdítővel vagy gyümölcslével keverve) gyengíti a fogzománcot, így a így megnő a fogérzékenység és fogszuvasodás kockázata.

Emellett az alkohol vízhajtó hatású, ami csökkenti a nyáltermelést, így a száj védelmi rendszere is gyengül.

A szájszárazság egyik azonnali következménye a rossz lehelet, a másik, hogy a csökkent nyáltermelés növeli a plakk lerakódás, fogínygyulladás és a fogszuvasodás kockázatát.

Ezért alkoholfogyasztás esetén érdemes minden pohár ital mellé egy pohár szénsavmentes ásványvizet is elfogyasztani, valamint cukormentes rágógumival fokozni a nyáltermelést.

Bizonyos alkoholos italokban (pl. sangria, vörösbor, forralt bor) található sötét pigmentek tartósan elszínezhetik a fogakat, melyeket aztán csak fogfehérítéssel  tudunk eltávolítani.

 

Dohányzás

Karácsonykor a baráti összejövetelek és partik alkalmával sokan hajlamosak többet dohányozni, ami sajnos komoly károkat okozhat a fogaknak és az ínynek. A dohányzás  során keletkező kátrány és nikotin elszínezi a fogakat, sárgás vagy barnás réteget hagyva maga után, ami nemcsak esztétikailag zavaró, hanem a fogzománc károsodásához is hozzájárul. A dohányzás gyengíti az íny vérellátását, ami lassítja a szövetek regenerálódását, és növeli az ínygyulladás, valamint a fogágybetegségek kockázatát. Emellett a cigaretta füstjében lévő vegyi anyagok csökkentik a száj természetes védekezőképességét, így a baktériumok szaporodása könnyebbé válik, ami rossz lehelethez és szuvasodáshoz vezethet.

 

Tippek az egészséges fogakért az ünnepek alatt:

Ne feledkezzünk el a fogmosásról!

A karácsonyi időszak az évnek az a szakasza, amikor a legjobban oda kell figyelnünk a szájüreg egészségére.  Még ha fel is borult a szokásos rutinunk, szigorúan tartsuk be a napi kétszeri fogmosást. Különösen este, lefekvés előtt legyünk alaposak, mert éjszaka csökken a nyálelválasztás, és a megnövekvő szájüregi pH nagyon káros a fogak egészségére.

A közhiedelemmel ellenben azonban közvetlenül étkezés vagy savas italok fogyasztása után ne mossunk azonnal fogat, várjunk 30-40 percet, amíg a szájüreg megemelkedő pH-értéke visszaáll a normál egyensúlyi állapotába.

A savasabb közegben átmenetileg felpuhuló fogzománc ugyanis nagyon sérülékeny a fogkefe sörtéivel szemben.

Addig tanácsos vízzel öblögetni, vagy bekapni egy cukormentes rágót, mely fokozza a nyáltermelést, hozzájárulva a fogzománc védelméhez.

 

Felejtsük el a nassolást!

Tény, hogy az ünnepi desszerteknek nehéz ellenállni, de ha már fogyasztjuk őket, akkor lehetőleg egyszerre, közvetlenül a főétkezés után, ne pedig kis adagokban, folyamatosan nassolva.

 

Hidratáljunk!

A víz segít eltávolítani az ételmaradékokat, mérsékelve a plakk lerakódás, fogszuvasodás és az ínybetegségek kockázatát. Emellett fokozza a nyáltermelést, amely semlegesíti a szájban lévő savakat és védi a fogzománcot.

 

Együnk sajtot!

A sajt az az ünnepi asztalnál is remek választás, ha a fogaink egészségére is gondolunk. Segít kiegyensúlyozni a száj pH-értékét, semlegesítve a fogzománcot károsító savakat. Emellett serkenti a nyáltermelést, ami természetes módon tisztítja a szájüreget, csökkenti a baktériumok elszaporodását, és megelőzi a fogszuvasodás kialakulását. A sajtban található kalcium és foszfát erősíti a fogakat is és hozzájárul a fogzománc remineralizálódásához.

 

Ha szeretné ellenőriztetni fogai egészségét, forduljon hozzánk bizalommal! Szeretettel várjuk rendelőnkben egy állapotfelmérésen!

☎ +36 70 904 4082
➴ 2030, Érd Angyalka u. 1/A.
📧 erdfogaszat@oralcentrum.hu
➣ https://oralcentrum.hu/kapcsolat/

02 dec, 2021

Mikor egészséges a szájflóránk?

Ha baktériummentes, gondolnánk, holott ez távol áll az igazságtól. Az egészséges szájüregben is kb 300 különböző típusú baktérium található, megfelelő egyensúlyban ők alkotják a normál, egészséges szájflórát. Probléma csak akkor… Tovább
30 nov, 2022

A szájszárazság hatása fogainkra

Ki gondolná, hogy a nyálmirigyek akár 2 liter nyálat is termelhetnek naponta? Ez nem véletlen, nyálunk több fronton is komoly szerepet tölt a szervezet egészséges működésének megőrzésében. Ezért is fontos,… Tovább
24 okt, 2023

4 fogpótlási lehetőség hiányzó fogak esetén

Az elveszett fogak pótlásának több módja is van, melynek kiválasztása számos tényező függvénye a hiányzó fogak számától, a csontkínálaton át egészen az anyagi lehetőségeinkig. Amennyiben több lehetőség is rendelkezésünkre áll, érdemes… Tovább
31 márc, 2023

Mikor van szükség fogászati góckutatásra?

Ha hónapok óta hullik a hajunk, ismeretlen eredetű ízületei fájdalmak, emésztési panaszok vagy bőrtünetek kínoznak minket, érdemes részt vennünk egy fogászati góckutatáson. Egy beteg fogból fájdalom és egyéb helyi tünetek… Tovább
30 jún, 2023

5 jel, hogy a szájhigiéniánk nem megfelelő

A megfelelő szájápolási rutin kulcsfontosságú a fogak és az íny egészségének megőrzéséhez. Mutatjuk, mik azok a jelek, melyek alapján valószínűleg változtatnunk kell fogápolási szokásainkon.   1. Fogszuvasodás A megfelelő szájhigiénia hiányának… Tovább
25 jan, 2024

Örökölhető-e a rossz fog?

„Sajnos az apám rossz fogait örököltem.” védekezünk sokan, pedig fogaink egészségéért nem csupán génjeink felelősek, hanem elsősorban mi magunk. Ha tisztában vagyunk a szüleinktől örökölt rizikófaktorokkal, gondos szájápolással és rendszeres… Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük