Fogfájás
No Comments

Fogfájás: hidegre, melegre érzékeny fogak

Kevés kellemetlenebb fájdalom van, mint a kínzó fogfájás – mégis ez az egyik leggyakoribb panasz, amivel a páciensek felkeresnek minket. Holott ez az élmény sok esetben megelőzhető, mivel fogunk általában már a fájdalom előtt jelez, hogy valami nincs vele rendben.

 

Ha a fog hidegre érzékeny – fogfájás

Ha a hideg ételek, italok fogyasztása alkalmával a fogunkba nyilalló fájdalom intenzív, de csak pár másodpercig tart, akkor fájdalmat valószínűleg a fogunkról visszahúzódott fogíny, illetve fogerózió okozza.

Az ínyrecesszió, azaz a visszahúzódott fogíny a kor előre haladtával valamilyen szinten természetes jelenség, ám okozhatja genetika, túl erős fogmosási technika, rossz harapás, elhanyagolt szájhigiénia, valamint nőknél hormonális okok is (pl. menopauza).

Mivel az íny alól előtűnő foggyökeret nem borítja zománc, fokozottan érzékeny a hőhatásokra- ez az első jel, ami felhívhatja a problémára a figyelmet.

A kezelési mód: speciális, érzékeny fogakra való fogkrém, komolyabb esetben pedig fogínyplaszikai műtét.

A hidegérzékenységet kiválthatja a fogerózió vagy saverózió nevű jelenség is, mely elsősorban a savas ételek és italok fogyasztása miatt alakul ki. Ilyenkor a szájüreg pH-értéke tartósan magas marad, és a fogzománcból értékes ásványi anyagok oldódnak ki. A

fogzománc elvékonyodik és a fog puhább, belső része, az ún. dentin szabaddá válik. A dentinben kis csatornák (tubulusok) ezrei futnak keresztül az idegekkel teli fogbél felé, a külső ingerek (mint egy hideg fagylalt) pedig stimulálhatják a fogban levő idegeket, amely jellemzően rövid, éles fájdalommal jár.

Az elhanyagolt saverózió a fogzománc fokozatos elvesztését eredményezi, amely már nem visszafordítható folyamat, emellett egyre intenzívebb fájdalmat okozhat.

A kezelési mód: megfelelő étkezés, speciális, érzékeny fogakra való fogkrém, súlyosabb esetben pedig korona, gyökérkezelés

A fognyaki kopás mögött helytelen fogzáródás, a fogak túlterhelése, túl erős fogmosás, illetve éjszakai fogcsikorgatás egyaránt állat, és szintén okozhat – többek közt –  hidegérzékenységet.

Ilyenkor a túlterhelés, fogszorítás vagy káros mechanikai hatás miatt a fogak zománcrétege meggyengül és kitöredezik.

Ezt idővel ék alakú, fognyaki kopás és fognyaki érzékenység is jelzi hőhatásokra, illetve édes, savanyú vagy erősen fűszeres ételek/italok fogyasztásakor.

Kezelési mód: speciális, érzékeny fogakra való fogkrém, vagy fognyaki tömés vagy súlyos esetben fogkorona.

Átmeneti hidegérzékenység előfordul közvetlenül fogtömés, fogfehérítés, vagy fogkőleszedés után is, de ez pár napon belül elmúlik.

Azonban a hideg étel, ital elfogyasztása utáni tartós, nem azonnal múló fájdalom már jelezhet kezdődő, vagy mélyebb szuvasodást, vagy akár fogbélgyulladást is.

Ilyenkor minél előbb keressük fel a fogorvosunkat, aki töméssel vagy gyökérkezeléssel látja el a problémás fogat.

 

Ha a fog melegre érzékeny – fogfájás

A kizárólag meleg étel, ital fogyasztása után fellépő fogfájás mögött valószínűleg a fogbél gyulladása, elhalása áll.

Ilyenkor a fájdalmat a gyökércsatornában lévő baktériumok gáztermelése okozza, mivel a gáz a meleg hatására kitágul, és feszítő érzést okoz.

A fogbélelhalás kialakulhat mély szuvasodás, trauma vagy mély tömés miatt.

Kezelési mód: gyökérkezelés

A már gyökérkezelt fogaknál is felléphet melegérzékenység, ha a gyökértömés nem megfelelő, és a gyökércsatornában maradtak még baktériumok, vagy feltáratlan gyökércsatornák.

Kezelési mód: A fogból el kell távolítani a gyökértömést, majd újabb kezelések alkalmával megtalálni a probléma forrását és új gyökértömést készíteni a fogba.

Szeretettel várjuk rendelőnkben egy állapotfelmérésen!

Jelentkezzen be rendelőnkbe!

————————————————————————-

Forduljon hozzánk bizalommal, jelentkezzen be hozzánk egy állapotfelmérésre, konzultációra!

+36 70 904 4082

2030, Érd Angyalka u. 1/A.

21 júl, 2021

Fogfájás: Álomnyaralásból rémálom?

Nincs bosszantóbb dolog, mint mikor az egész évben tervezgetett nyaralásunkat keseríti meg egy banális fogfájás. A bosszúság persze eltörpül a fájdalom mellett, amikor lüktető foggal, feldagadt arccal próbáljuk átadni magát… Tovább
07 okt, 2021

Miről árulkodik a fogfájás? 2. rész

Fogfájás: Fájdalom fogtömés, gyökérkezelés, fogpótlás után Biztos ismerős az a felszabadító megkönnyebbülés, ami a fogorvosi rendelőből kilépve önt el bennünket, hogy végre túl vagyunk a kezelésen és végre minden rendben.… Tovább
15 okt, 2021

Miről árulkodik a fogfájás? 3. rész

„Rejtélyes fogfájások” nyomában Vannak esetek, amikor az sem dönthető el, hogy melyik a fog okozza a panaszainkat, vagy egyáltalán fog eredetű-e a fájdalom, vagy máshonnan ered a kisugárzó fájdalom. Rendelőnkben… Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük