Fogfájás
No Comments

Fogfájás: Fájdalom fogtömés, gyökérkezelés, fogpótlás után

Biztos ismerős az a felszabadító megkönnyebbülés, ami a fogorvosi rendelőből kilépve önt el bennünket, hogy végre túl vagyunk a kezelésen és végre minden rendben.

Egészen addig, amíg az érzéstelenítés elmúltával, vagy néhány órával később, ismét kopogtat a fájdalom a frissen kezelt fogban.

Ne essünk kétségbe, a kezelés utáni fájdalom vagy érzékenység az esetek többségében teljesen normális, pár nap alatt múló jelenség! Elmondjuk, hogy mikor nem.

 

Ha tömés után fáj a fog

A fogtömést vagy fogtömés cserét követő pár napos érzékenység vagy fájdalom teljesen normális reakció – amennyiben a fájdalom nem fokozódik és nem folyamatos.

A fog számára a fogtömés egyfajta trauma, és időre van szüksége a regenerációhoz, mely akár napokig, hetekig is eltarthat, majd szép lassan, fokozatosan megnyugszik.

Mindez persze a kezelt szuvasodás mértékétől és egyéni érzékenységtől is függ, de nem kell megijednünk, ha a kezelés után a frissen tömött fog hidegre, melegre, rágásra, esetleg nyomásra átmeneti érzékenységet mutat.

Ha viszont a fájdalom fokozódik, tartóssá válik, éjszaka is jelentkezik, sőt a fájdalomcsillapítókra sem reagál, mielőbb menjünk vissza a fogorvosunkhoz!

 

Ha gyökérkezelés után fáj a fog

A gyökérkezelés után is előfordulhat fájdalom és érzékenység. A páciensek részéről gyakran felmerülő kérdés, hogy mitől fáj a fog, hiszen már nincs benne ideg.

Tudnunk kell, hogy ilyenkor nem maga a fog fáj, hisz abból valóban eltávolítottuk az ideget, és a kitisztított, gyökértöméssel lezárt fogban a gyulladást már nem táplálja semmi. Viszont a fogat körülvevő szövetek még gyulladásban lehetnek, ennek megszűnéséhez időre van szükség.

Ilyenkor a fájdalom napról napra csökken, és amíg teljesen megszűnik, szükség esetén pár szem fájdalomcsillapítóval kezelhető.

Ritkán, bonyolult anatómiai helyzetű, több csatornás (kis-és nagyőrlő) fogak esetén előfordulhat, hogy nem sikerül megtalálni és feltárni minden gyökércsatornát.

Ilyen esetben a fogban rejtve maradt gyulladt idegtartalom továbbra is fájdalmat okoz, amivel érdemes mielőbb újra fogorvoshoz fordulni.

 

Ha a fog ráharapásra érzékeny – fogfájás

Közvetlenül a fogtömés után előfordulhat, hogy ráharapásra érzékeny marad a fog, ha egy ponton a szükségesnél magasabb maradt a tömés, vagy túlságosan közel van az idegkamrához.

A frissen gyökérkezelt fogak esetében is jelentkezhet átmeneti ráharapási érzékenység, ez természetes reakció, mely általában napokon belül elmúlik.

Ugyanakkor rágásra és ráharapásra érzékenység, fájdalom oka lehet az is, hogy a fog már nem él (észrevétlenül elhalt vagy gyökérkezelt) és a gyökércsúcs körül, illetve a fogak tartószöveteiben gyulladás van.

Ilyen esetben mielőbb érdemes felkeresni fogorvosunkat, aki elvégzi a fog gyökérkezelését, illetve a régi gyökérkezelés cseréjét. Komolyabb elváltozás esetén kisebb szájsebészeti beavatkozásra is szükség lehet.

 

Fogfájás: Ha a fog a korona alatt érzékeny

Amennyiben fogunk nem gyökérkezelt, és korona kerül rá, a fog előkészítése, lecsiszolása, illetve a korona felragasztása után néhány napig tapasztalhatunk érzékenységet a fogban. Ez az ún. „csiszolási trauma”, melyet a csiszolás során megnyíló idegcsatornák átmeneti érzékenysége okoz, és idővel általában regenerálódik, a fájdalom pedig magától elmúlik.

Amennyiben a fájdalom nem enyhül, vagy rosszabbodik, mindenképp keressük fel a fogorvosunkat, mert a fogunk valószínűleg gyökérkezelésre szorul.

Ha egy régebbi korona alatt kezd érzékeny lenni a fog, az a még élő fog esetén jelezhet fogszuvasodást, vagy ha gyökértömött  a fog, akkor gyökércsúcs körüli gyulladást.

Ilyen esetben röntgenfelvétel alapján megállapítható, hogy milyen állapotban van a fog, illetve a gyökere, ez dönti el a további kezelést.

Szeretettel várjuk rendelőnkben egy állapotfelmérésen!

Jelentkezzen be rendelőnkbe!

————————————————————————-

Forduljon hozzánk bizalommal, jelentkezzen be hozzánk egy állapotfelmérésre, konzultációra!

+36 70 904 4082

2030, Érd Angyalka u. 1/A.

23 szept, 2021

Miről árulkodik a fogfájás? 1. rész

Fogfájás: hidegre, melegre érzékeny fogak Kevés kellemetlenebb fájdalom van, mint a kínzó fogfájás - mégis ez az egyik leggyakoribb panasz, amivel a páciensek felkeresnek minket. Holott ez az élmény sok… Tovább
21 júl, 2021

Fogfájás: Álomnyaralásból rémálom?

Nincs bosszantóbb dolog, mint mikor az egész évben tervezgetett nyaralásunkat keseríti meg egy banális fogfájás. A bosszúság persze eltörpül a fájdalom mellett, amikor lüktető foggal, feldagadt arccal próbáljuk átadni magát… Tovább
15 okt, 2021

Miről árulkodik a fogfájás? 3. rész

„Rejtélyes fogfájások” nyomában Vannak esetek, amikor az sem dönthető el, hogy melyik a fog okozza a panaszainkat, vagy egyáltalán fog eredetű-e a fájdalom, vagy máshonnan ered a kisugárzó fájdalom. Rendelőnkben… Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük