Fogfájás
No Comments

„Rejtélyes fogfájások” nyomában

Vannak esetek, amikor az sem dönthető el, hogy melyik a fog okozza a panaszainkat, vagy egyáltalán fog eredetű-e a fájdalom, vagy máshonnan ered a kisugárzó fájdalom.

Rendelőnkben szakorvosaink alapos fizikai és precíz képalkotó vizsgálatokkal diagnosztizálják a fájdalom forrását, és szakszerű kezelésben részesítik a panaszos fogat.

 

Ha fogfájás kisugárzó

Az egyik legkellemetlenebb fogászati panasz, amikor a fogfájás az egész állkapocsra, fülre, fejre kisugárzik, és gyakran azt sem tudjuk, melyik fogból ered.

A kisugárzó fájdalom, valamint a nem múló, lüktető fogfájás, – különösen, ha éjszaka (is) jelentkezik- egyaránt fogbél gyulladásra utal, melyet leggyakrabban előrehaladott fogszuvasodás okoz.

Kezelési mód: gyökérkezelés

Okozhat kisugárzó fájdalmat az impaktált bölcsességfog is, azaz amikor a bölcsességfog helyhiány vagy egyéb ok miatt a kibújásban akadályoztatva van és elakad. Az elő nem tört bölcsességfogak elfekszenek a csontban, és fájdalmas ínygyulladást, zsibbadást, fülfájást, arcduzzanatot okozhatnak.

Kezelési mód: a bölcsességfog eltávolítása

 

Ha a fog tompán fáj

Ha a fogunk tompán fáj, azt okozhatja túlterhelés is. A túlterhelést kiválthatja foghiány, vagy egy panaszt okozó fog tudatos vagy önkéntelen kímélése – ilyenkor a hiányzó fog szerepét a szomszédos fogak veszik át.

A túlterhelésnek kitett fog azonban idővel fognyaki kopás vagy fogbélgyulladás áldozata lehet.

A túlterhelés egyik gyakori oka az éjszakai fogcsikorgatás, fogszorítás (bruxizmus).

A normális rágás folyamán a fogak csak a másodperc töredékéig érintkeznek egymással, ám az éjszakai szorítás, fogcsikorgatás alkalmával hosszú ideig hatalmas terhelésnek vannak kitéve, és a rágófogak felületére négyzetcentiméterenként akár 40 kg-os nyomás is nehezedhet. Ezt sem a fogak, sem azok tartószövetei nem tudják tolerálni, és fájdalommal, töréssel, kopással, fogínyproblémákkal reagálnak.

A bruxizmust éppúgy kiválthatja stressz, mint a fogsor mechanikai problémája, pl. hiányzó vagy rosszul illeszkedő fogak, illetve szabálytalan harapás.

Kezelési mód: a kiváltó okok megszüntetése (stressz, rosszul illeszkedő fogak, rossz pótlások stb.)

Tünetei kezelésképp pedig éjszakai harapásemelő sín, mely képes ellensúlyozni, elnyelni ezeket az óriási erőket és megóvni a fogakat.

 

Ha az állkapcsunk (is) fáj

Elhelyezkedése és kisugárzó jellege miatt az állkapocs-ízületi vagy rágóízületi fájdalom is gyakran fogfájásként érzékelhető.

A temporomandibularis ízület, vagyis állkapocs-ízület arcunk két oldalán köti össze az állcsontot a koponyával. Ez az ízület felelős a száj nyitásáért és csukásáért, egyúttal a rágásért is.

Állkapocs-ízületi panaszokat, gyulladást számos tényező okozhat az éjszakai fogcsikorgatástól a kiegyensúlyozatlan harapásig.

A tünetek az enyhétől a súlyosig terjedhetnek, beleértve az állkapocs fájdalmát, nyakfájást, fejfájást, szájzárat, kattogó állkapcsot, fülzúgást.

A fájdalom lehet felfelé sugárzó, ami a fej, a fül, illetve a szemek területén válthat ki tüneteket, azonban, ha lefelé sugárzik, épp az alsó rágófogak területén okozhat fájdalmat.

Az állkapocs ízület állandó feszültsége, az ízületi panaszok mellett más problémát is okozhat; túlterheli a fogakat, fogpótlásokat, implantátumokat is, károsan hat a fogak tartószerkezetére és koptatja a fogfelszínt is.

Kezelési mód: a kiváltó ok függvényében fogszabályozás, fogpótlás, éjszakai harapásemelő sín

 

Ha a fogínyünk fáj

A tompa fájdalom a szájban, gyulladt, duzzadt, kivörösödött és vérző íny, fogínybetegségre utal.  A kezeletlen fogínygyulladás azonban tovább terjedhet a fog tartószöveteire és a csontozatra is, mely a fogfájás mellett idővel a fogak mozgathatóságához, majd elvesztéséhez vezethet. Ez esetben már fogágybetegségről beszélünk.

A fogágybetegség kialakulásának oka általában az elégtelen szájhigiénia (pl. fogkő), de kiválthatja dohányzás, gyógyszerek, valamint genetikai tényezők is.

A fogínygyulladás időben megkezdett kezeléssel és gondos fogápolással, rendszeres fogkőleszedéssel megállítható, és elkerülhető a későbbi fogágybetegség!

Kezelési mód: gondos szájhigiénia, fogkőleszedés, parodontológiai kezelések

Szeretettel várjuk rendelőnkben egy állapotfelmérésen!

Jelentkezzen be rendelőnkbe!

————————————————————————-

Forduljon hozzánk bizalommal, jelentkezzen be hozzánk egy állapotfelmérésre, konzultációra!

+36 70 904 4082

2030, Érd Angyalka u. 1/A.

21 júl, 2021

Fogfájás: Álomnyaralásból rémálom?

Nincs bosszantóbb dolog, mint mikor az egész évben tervezgetett nyaralásunkat keseríti meg egy banális fogfájás. A bosszúság persze eltörpül a fájdalom mellett, amikor lüktető foggal, feldagadt arccal próbáljuk átadni magát… Tovább
07 okt, 2021

Miről árulkodik a fogfájás? 2. rész

Fogfájás: Fájdalom fogtömés, gyökérkezelés, fogpótlás után Biztos ismerős az a felszabadító megkönnyebbülés, ami a fogorvosi rendelőből kilépve önt el bennünket, hogy végre túl vagyunk a kezelésen és végre minden rendben.… Tovább
23 szept, 2021

Miről árulkodik a fogfájás? 1. rész

Fogfájás: hidegre, melegre érzékeny fogak Kevés kellemetlenebb fájdalom van, mint a kínzó fogfájás - mégis ez az egyik leggyakoribb panasz, amivel a páciensek felkeresnek minket. Holott ez az élmény sok… Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük