Fogorvos
No Comments

A felső metszőfogak közt tátongó rés sokak számára zavaró, és gyakran nem is csak esztétikai hátrányokat okoz. Blogunkban elmagyarázzuk, mitől alakul ki a fogászati ​​diasztéma, milyen kockázatokkal jár együtt, illetve milyen kezelési lehetőségek jöhetnek szóba.

 

Rés a fogak között, azaz a diasztéma

 

A fogászatban a ​​diasztéma a két fog közötti, aránytalanul nagy rést jelenti. Bár ez az elnevezés a köztudatban nem túl ismert, a jelenség könnyen azonosítható, különösen, ha látványos, mert a két felső metszőfogat érinti.

A diasztéma megjelenhet az oldalsó vagy hátsó fogak között is, az alsó és felső fogsorban egyaránt, ám leggyakrabban és legfeltűnőbben a felső fogív metszőfogainál alakul ki.

 

Bár az elváltozás nem jelent komoly kockázatot a szájüreg egészségére, attól függően, hogy hol jelenik meg, több lehet, mint a mosolyunkat rontó esztétikai probléma.

A fogak közé szoruló ételmaradék nem szép látvány, emellett fogínygyulladást is okozhat. A fogak közötti rés rágási, harapási problémákat, valamint beszédhibákat is előidézhet.

 

 

​​Diasztéma gyermekkorban

 

A tejfogak esetében gyakran megfigyelhető a fogak közötti rés, legfőképp a középső metszőfogaknál. A gyermekeknél általában nincs ok az aggodalomra, ez ilyenkor még a növekvő állkapocs és a fogak aránytalanságának köszönhető. Sőt a diasztéma ebben az időszakban pozitív jelként értelmezhető, hogy a maradó fogaknak lesz elegendő helyük az előtöréshez a megfelelő helyre rendeződéshez.

Ez az állapot a maradó szemfogak előbújásával automatikusan, magától rendeződik, és a rések eltűnnek.

 

 

Mi okozza a fogak közötti réseket?

 

A fogak közötti rés különböző okok miatt alakulhat ki:

 

 

Ajakféklenövés

Az ajakfék lenövése szintén eltávolodhatja egymástól a felső metszőfogakat.

 

Gyermekkori rossz szokások

Az olyan kisgyermekkori szokások, mint a cumizás, ujjszopás vagy nyelvlökéses nyelés nagyban hozzájárulhat a fogak egymástól való eltávolodásához.

 

Foghiány

Hiányzó fog vagy fogak esetén a szomszédos fogak elmozdulhatnak, és a fogak közti rések megnagyobbodhatnak. Csírahiány esetén ugyanígy kialakulhat diasztéma.

 

Fogágybetegség

A fogínysorvadás hátrányosan hat a fogágy szerkezetére, és szintén hozzájárulhat a fogak elmozdulásához és a diasztéma kialakulásához.

Előrehaladott fogágybetegség esetén ugyanis a fogakat tartó szövetek a csonttal együtt leépülnek, a fogak meglazulnak és elvándorolnak helyükről. Súlyos esetben a parodontózis fogvesztéssel is jár, amely tovább fokozza a problémát.

 

 

Genetika

Az állcsont és a fogak mérete örökletes adottság is lehet, így a fogak közötti rés is gyakran öröklődik a családon belül.

Gyakori probléma az állkapocs és a fogak mérete közötti aránytalanság, mely előfordulhat mondjuk az anyától örökölt keskenyebb állcsont és az apától örökölt nagyobb méretű fogak esetén. Ilyenkor a fogak nem tudnak megfelelően sorba rendeződni, rés marad közöttük.

 

Fogak méretbeli különbségei

Diasztéma alakulhat ki akkor is, ha a kismetszők aránytalanul kisebbek, mint a szomszédos nagymetszők.

 

 

A disztéma kezelési lehetőségei

A diasztéma kezelésére számos lehetőség kínálkozik, melyek során több dolgot is figyelembe kell venni, mint a páciens életkora, anatómiai adottságai, esetleges harapási rendellenességei, valamint a szájüreggel kapcsolatos szokásai (pl. ujjszopás, nyelvlökéses nyelés stb)

Ezen tényezők alapján a fogorvos meghatározhatja a diasztéma kiváltó okát, és megfelelő kezelést javasolhat.

Mivel a fogak közötti rés helye és mértéke jelentősen eltérhet egy-egy páciens esetén, eltüntetésük minden esetben egyedi, személyre szabott kezelést igényel.

Előfordulhat, hogy mosolyunk gyorsan, akár egy együléses fogorvosi beavatkozással is gyönyörűen korrigálható, más esetben a probléma megoldása komplex, kombinált kezelést igényel.

 

Diasztéma kezelése fogszabályozással

 

A fogszabályozás az egyik legjobb megoldás a diasztémák megszüntetésére, mivel lehetővé teszi a fogak közötti rések végleges eltüntetését, valamint a fogak harmóniájának és funkcionalitásának visszaadását.

 

Érdemes mielőbb elkezdeni a kezelést, mivel kisebb eltérések esetén gyermekkorban, a tejfogak, illetve a vegyes fogazat ideje alatt éjszakai, kivehető készülékkel is össze lehet zárni a fogak közti rést.

Később viszont, a maradó fogak idején, illetve felnőtt korban már csak rögzített készülékkel vagy kivehető, átlátszó sínes fogszabályozó készülékkel rendezhető a probléma.

 

Diasztéma kezelése porcelán vagy direkt héjjal

 

Egyre népszerűbb megoldás, hogy a fogak kozmetikai hibáit fogászati héjak segítségével szüntetjük meg. A porcelánból vagy kompozitból készült héjakkal gyönyörűen el tudjuk tüntetni a fogközöket és megújítani mosolyunkat.

A héjak segítségével rendkívül egyszerűen, mégis hatékonyan változtathatunk a fogak méretén, formáján, állásán, valamint színükön is. Az eredmény tökéletesen természetes, esztétikus és rendkívül látványos.

 

A porcelán és kerámiahéjak előnye, hogy nem szükséges hozzá a fogak teljes lecsiszolása, ezáltal nincs vagy csak minimális a foganyagveszteség.

 

A kompozit héjat a fogorvos a rendelőben egy speciálisan rétegzett tömőanyagból készíti el. Mivel a kompozit héj csiszolás nélkül készül, nem kell hozzá ép foganyagot feláldozni, valamint a későbbiekben bármikor alakítható, kiegészíthető. Előnye a kedvező ár, valamint, hogy hogy gyorsan, egy ülésben elkészül.

Hátránya, hogy anyagából adódóan a használat során kopik, felszíne mattá válik, ezért időnként további polírozást és helyreállítást igényel.

 

A porcelánhéj (kerámiahéj vagy héjkerámia) esztétikus préskerámiából készül, és a fogtechnikus lenyomat alapján készíti el.

Előnye, hogy tökéletes esztétikával utánozza a valódi fogzománcot, ezáltal sokkal tartósabb, ellenállóbb és élethűbb is, mint a kompozit változata.

A hátránya, hogy általában 0,3 – 1 mm vastag ép fogzománcot kell feláldozni az elkészítéséhez, noha a koronánál így is jelentősen kisebb foganyagveszteséggel jár, mivel csak a fog külső felszínét fedi be.

A kezelések teljesen fájdalommentesek, és a felhelyezést követően fogunk mind esztétikailag, mind funkcionálisan teljes értékű lehet!

 

 

Diasztéma kezelése koronával

 

A fémmentes cirkon koronákat akkor szoktuk javasolni a fogak közti rések zárására, ha az érintett frontfogak sérültek, gyökérkezeltek, vagy a méretük extrém módon kicsi.

Mivel a korona a fog teljes felületét beburkolja, előkészítésük nagyobb foganyagveszteséggel jár együtt, ugyanakkor az esztétikum mellett megfelelő védelmet biztosít a fog számára.

A cirkon koronák teljesen élethű, természetes megoldást nyújtanak a diasztéma megszüntetésére, mivel a fogak mind színárnyalatukban, mind formájukban a tökéletesen igazodnak a többi foghoz.

 

Diasztéma kezelése ínyplasztikával

 

Amennyiben a diasztéma a túlnőtt ajakfék miatt alakult ki, akkor a felesleges szövet eltávolítása érdekében egyszerű, fájdalommentes szájsebészeti műtét is szóba jöhet.

Kisebb gyermekeknél a gyógyulás után a rés magától is záródhat, míg idősebb korban ez után kerülhet sor a rések korrekciós kezelésére (pl. fogszabályozással).

 

A fogágybetegség kezelése

 

A fogínysorvadást minden esetben kezelni kell, ha szeretnénk elkerülni a fogvesztést és megállítani a további csontvesztést. Kezdeti stádiumban elég lehet a fogkő – és a gyulladást okozó baktériumok eltávolítása, előrehaladott állapotban azonban műtéti beavatkozásra kürettálásra lehet szükség.

 

A foghiány kezelése

 

Amennyiben a fogak szétcsúszását fogvesztés okozza, kézenfekvő, hogy az elvesztett fogat vagy fogakat pótolni kell .

Az időben elvégzett fogbeültetés megakadályozza a foghiány miatti fogvándorlást, amely a fogvesztés után sajnos természetes folyamat.

Épp ezért, ha implantátumot tervezünk, nem érdemes halogatni a beavatkozást, lehetőleg 6 hónapon belül érdemes sort keríteni rá.

 

Az implantátum beültetésével visszanyerhetjük ép fogazatunkat és elkerülhetjük a fogak közötti rések kialakulását.

 

 

Szeretettel várjuk rendelőnkben egy állapotfelmérésen!

Forduljon hozzánk bizalommal, jelentkezzen be hozzánk egy állapotfelmérésre, konzultációra!

☎ +36 70 904 4082
➴ 2030, Érd Angyalka u. 1/A.
📧 erdfogaszat@oralcentrum.hu
➣ https://oralcentrum.hu/kapcsolat/

31 márc, 2023

Mikor van szükség fogászati góckutatásra?

Ha hónapok óta hullik a hajunk, ismeretlen eredetű ízületei fájdalmak, emésztési panaszok vagy bőrtünetek kínoznak minket, érdemes részt vennünk egy fogászati góckutatáson. Egy beteg fogból fájdalom és egyéb helyi tünetek… Tovább
28 aug, 2022

Ha kiesett a tömés…

Nem kellemes érzés egy jóízű étkezés közben fogtömésre harapni, de ha van tömött fogunk ez bármikor előfordulhat.   Az első pillanat a meglepetése: mi ez az idegen anyag a szánkban?… Tovább
28 okt, 2022

A fogvesztés 6 oka

Fogaink egészsége általában szorosan összefügg általános egészségünkkel és közérzetünkkel, így elvesztésük életünk számos területére kihat. A fogak elvesztése nemcsak az állkapocscsont recessziójához, emésztési zavarokhoz, alultápláltsághoz vezethet, de súlyos önértékelési problémákat… Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük