Fogíny vérzés
No Comments

Nagyon sok mindentől. Épp ezért alig akad ember, aki élete során ne találkozna fogínyvérzéssel.

Ám ha a fogínyvérzés gyakorivá vagy tartóssá válik, mindenképp figyelmeztető jelnek minősül, melyet komolyan kell venni. A fogínyvérzés mögött számtalan ok állhat, ám fontos, hogy mielőbb kivizsgáltassuk a kiváltó okokat és elkezdjük az ennek megfelelő kezelést.

 

A fogínyvérzés leggyakoribb oka a fogínygyulladás, melyért az étkezések után lerakódó, fogmosással el nem távolított lepedék (dentális plakk) felelős. A lepedék az íny alatt és íny felett egyaránt képes megtelepedni, és csupán 72 órára van szüksége ahhoz, hogy elmeszesedve fogkővé alakuljon át.

Sokan gondolják, hogy a fogkő csupán esztétikai probléma, ám az idő előre haladtával a fogkő tovább terjed és irritálja a fogínyt. A fogíny erre gyulladással reagál, elválik a fogtól, és az íny mentén baktériumokkal teli tasakok alakulnak ki – amely már a komoly fogágybetegség melegágya.

Az ínygyulladás tipikus jele a duzzadt, vörös fogíny, illetve a fogmosáskor, vagy harapáskor tapasztalt fogínyvérzés.

 

Mi állhat a fogínyvérzés mögött?

Sérülés

Ha túl erősen sikáljuk a fogainkat, kemény sörtéjű fogkefét vagy nem megfelelő fogselymet használunk, könnyen felsérthetjük vele a fogínyt, ami kiválthat fogínyvérzést, különösen, ha genetikailag vékonyabb, sérülékenyebb a fogínyünk.

Hormonális változások

A női hormonok a fogíny állapotára is kihatnak, ezért a nők a hormonális változások idején jobban ki vannak téve a fogínyvérzés és az ínybetegségek kockázatának.

A fokozott ösztrogén és progeszteron termelés és a hormonszint növekedésének hatására több vér áramlik az ínybe, ezért az érzékenyebbé, vérzékenyebbé és kiszolgáltatottabbá válik a lepedékképző baktériumokkal szemben. Ezért a várandósság és a menopauza idején, de akár a pubertás korban vagy a menstruációs ciklus alatt is gyakori lehet a fogíny duzzanat és az ínygyulladás.

Vitaminhiány

A feldolgozott élelmiszerek egyes összetevői nemcsak hiányállapotot okozhatnak, de irritálhatják a fogínyt is, fogínyvérzéssel kísérve.

Ennek elkerülése érdekében csökkentsük minimálisra a feldolgozott és cukros ételek fogyasztását, és válasszunk kiegyensúlyozott étrendet, gyümölcsökkel, zöldségekkel. Fogyasszunk kalciumban, magnéziumban, A-, K- D- és C-vitaminban gazdag ételeket.

A halak húsában található Omega-3 zsírsavak csökkentik az ínygyulladás és a fogínybetegség kialakulásának kockázatát, továbbá a Q10 koenzim is hozzájárul a beteg fogíny regenerációjához, illetve egészségének megtartásához.

Bizonyos terápiák, gyógyszerek

Bizonyos gyógyszerek – például véralvadásgátlók, fájdalomcsillapítók – tartós szedése is vezethet ínyvérzéshez, akárcsak a sugárkezelés és a kemoterápia.

Nem megfelelő műfogsor

A nem megfelelően illeszkedő műfogsor is kiválthat fogínyvérzést, ha irritálja és kisebesíti a fogínyt, különösen, ha azt éjszakára se vesszük ki. Ezért ha fogsort viselünk különösen fontos az alapos fogmosás és a fogsor gondos tisztítása, hogy megelőzzük a lepedék felhalmozódását és az ínygyulladást.

Betegségek

A fogínyvérzés mögött komoly betegség is meghúzódhat, pl. cukorbetegség, májbetegség vagy véralvadási zavar. Kiválthat fogínyvérzést véralvadási zavar vagy akár leukémia is.

 

A rendszeres fogínyvérzés intő jel, fontos kideríteni, hogy mi áll a fogínygyulladás mögött.

Ha a kialakult ínygyulladást nem kezeltetjük, előbb-utóbb átterjedhet a fogakat tartó szövetekre és csontra is, és létrejön a súlyosabb fogágybetegség: fogínysorvadással, kilazuló fogakkal, fogvesztéssel.

 

Rendszeres fogkőeltávolítással és célzott parodontológiai kezeléssel a fogínygyulladás megállítható, valamint a fogágybetegség is kezelhető.

 

Szeretettel várjuk rendelőnkben egy állapotfelmérésen!

Forduljon hozzánk bizalommal, jelentkezzen be hozzánk egy állapotfelmérésre, konzultációra!

☎ +36 70 904 4082
➴ 2030, Érd Angyalka u. 1/A.
📧 erdfogaszat@oralcentrum.hu
➣ https://oralcentrum.hu/kapcsolat/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük