MIÉRT FONTOS A BARÁZDAZÁRÁS?

barázdazárás segít megelőzni, illetve jelentős mértékben csökkenteni a gyermekkori fogszuvasodás kialakulását, és hosszú évtizedekig megőrizni gyermeked egészséges fogait.

Barázdazárás Érd központjában lévő fogászati rendelőnkben!

Többet szeretnél tudni a barázdazárásról? Olvass tovább!

 

Miért van szükség barázdazárásra?

A kis és nagyőrlő fogak rágófelületét apró, változó mélységű barázdák tagolják, melyek szűk járataikkal a fog belseje felé vezetnek.

Ennek gyakran szabad szemmel látható nyoma van; sötétebb csíkok a fog felszínén, máskor viszont a barázdák csak mikroszkopikus méretűek.

Mivel ezekhez a barázdákhoz fogkefével nehezen vagy egyáltalán nem férhetünk hozzá, az itt lerakódó lepedék és a benne elszaporodó baktériumok könnyen utat nyithatnak a fogszuvasodásnak.

A leggyakoribb és legveszélyesebb szuvasodás az őrlőfogakat érintő rágófelszíni barázdaszuvasodás, mely alattomosan, szinte láthatatlanul támadja meg és pusztítja el a fogat, miközben kis barna, felületi elszíneződésnek tűnik.

 

Hogyan történik a barázdazárás?

A barázdazárás során mindenekelőtt alaposan letisztítjuk a fogak felszínét, majd ezeket az apró réseket – fúrás nélkül- egy speciális, nagy szilárdságú tömőanyaggal töltjük ki, mely befolyik a barázdák mélyére.

Ezáltal egy sima, könnyen tisztítható, ugyanakkor erős és strapabíró felület keletkezik, mely már nincs kitéve a fogszuvasodást okozó lepedéknek és baktériumoknak.

A beavatkozás egyszerű és minden kellemetlenségtől mentes; foganként mindössze 15-20 percet vesz igénybe.

A mélyre behatoló barázda záranyag nagyjából 3-4 évig garantálja a fog mélyebb rétegeinek a védelmét. Ez után szükség van a barázdazárás megújítására.

Kinek ajánlott a barázdazárás?

A barázdazárást egészséges kis- és nagyőrlő fogaknál alkalmazzuk a maradó fogak esetében, és elsősorban a mélyen barázdált fogak esetén van nagy jelentősége. A barázdazárás szükségességét ezért mindig a fogorvosi vizsgálat igazolja.

A barázdazárás elvégzésére a legoptimálisabb időszak a fog teljes kibújást követő hat hónapon belüli intervallum, vagyis nagyjából 6 és 18 éves kor között.

6-7 éves kor között bújnak ki a 6-os őrlőfogak, melyek a gyakori közhiedelemmel ellentétben már „csontfogak”, ezért nekik már fokozott figyelmet kell szentelnünk.

A kisiskolás gyerekek elnagyolt, ügyetlen fogmosási technikája, valamint helytelen étkezési szokásaik sajnos hozzájárulnak a korai fogszuvasodáshoz.

11 és 14 éves kor között a második nagyőrlő- és az első, illetve második kisőrlő fogak megjelenésekor is javasolt a barázdazárás, különösen, hogy a fogváltás utáni első 1-2 évben a maradó fogak még „éretlenek”; kevesebb kálciumot tartalmaznak és a baktériumokkal szemben is védtelenebbek.

Nem véletlen, hogy a statisztikák szerint a maradó fogak többsége a fogváltás utáni 1-2 évben szuvasodnak a legnagyobb mértékben.

A félévenként beiktatott fogorvosi kontrollok alkalmával ezért mindig javasolt az újonnan előtört fogak barázdazárása, ill. a már meglévő barázdazárások folyamatos ellenőrzése és szükség esetén cseréje.

Barázdazárás Érd