Mikor kell eltávolítani a bölcsességfogat?

Bölcsességfogaknak a fogsor végén elhelyezkedő nyolcas fogakat nevezzük, melyek legutoljára, általában 18-25 éves korunk körül indulnak növekedésnek.

Ideális esetben a bölcsességfogak igazodnak a már kialakult fogsorhoz, egészségesek, és semmilyen problémát nem okoznak.

Ám sajnos gyakoribb, hogy nem, vagy csak részlegesen tudnak előtörni és emiatt számos problémát, kellemetlen tünetet idéznek elő.

Ilyen esetben mindenképp szükséges a bölcsessségfogak eltávolítása, ám aggodalomra ez esetben sincs ok, a szakértő kezeknek és a modern fogászati eszközöknek köszönhetően a bölcsességfog műtét rendelőnkben fájdalommentes rutinbeavatkozás.

Bölcsességfog eltávolítás Érd.

 

Milyen esetekben érdemes kivetetni a bölcsességfogat?

Nem kell minden bölcsességfogat kihúzni, ha van elegendő helyük kibújni, a leghátsó őrlőfogak általában semmilyen problémát nem jelentenek.

Azonban napjainkban a legtöbb ember állcsontjában a bölcsességfogak számára nincs elegendő hely, így azok nem, vagy csak részlegesen, esetleg rossz pozícióban tudnak kibújni.

Amikor a bölcsességfog nem tudja kellőképpen áttörni a fogínyt, impaktált fogaknak nevezzük. Az impaktált fogak körül gyakran alakulnak ki kórokozókkal teli tasakok, melyek fájdalmas gyulladások, ciszták, fogászati gócok és egyéb problémák kialakulásához vezetnek.

 

Egyéni anatómiai helyzettől függően több lehetőség állhat fenn:

A bölcsességfog el sem kezd kinőni.

  • Amikor a bölcsességfogak számára nincs elegendő hely, úgy csinálnak helyet maguknak, hogy a teljes fogazatot a középvonal felé (azaz előre) tolják. A torlódott fogazat fogszabályozással szabályossá alakítható, de ez esetben is szükség van a bölcsességfog eltávolítására.
  • A teljes mértékben át nem tört bölcsességfogak körül folyamatosan növekedő ciszta alakulhat ki, amely az állcsontokban csontfelszívódáshoz vezethet.
  • Az is előfordulhat, hogy az áttörésben visszamaradt, csontban elhelyezkedő fog nyomást gyakorol az állkapocsban futó idegekre, krónikus fájdalmat, gyulladást okozva.
  • Az állcsontban rekedt bölcsességfog kiválthatja a szomszédos egészséges fog gyökérfelszívódását, vagy az állcsont gyulladását is.

 

A bölcsességfog részlegesen tud kinőni.

Amikor a bölcsességfog előtörése csak részlegesen akadályozott, részben képes átszakítani a száj nyálkahártyáját, de teljesen nem tud előbújni, és emiatt a fog és az íny között tasak alakulhat ki.

A tasakba bekerülő ételmaradékok kedveznek a baktériumoknak, és fájdalommal, kellemetlen lehelettel, esetleg gennyesedéssel, duzzanattal járó gyulladást eredményeznek.

 

A bölcsességfog nem megfelelő helyzetben nő ki.

Előfordul, hogy  a bölcsességfog nem normál pozícióban, hanem kijjebb, az arc felé nő ki, fájdalmasan irritálva az arc nyálkahártyáját.

A bölcsességfog növekedés közben nekifeszülhet a szomszédos nagyőrlő fog hátsó felszínének is, ilyenkor akadályozza a fog tisztítását, ami fogszuvasodáshoz vezet.

Bölcsességfog eltávolítás Érd.

 

Milyen tünetek utalnak rá, hogy probléma van a bölcsességfoggal?

A legjellemzőbb tünetek a fogínygyulladás, kellemetlen szájszag és íz-érzés, fájdalom, rágáskor fellépő fájdalom, fülbe kisugárzó fájdalom, szájzár, arcduzzanat, megduzzadt nyirokcsomók.

Ilyen esetben nem érdemes halogatni a beavatkozást, mielőbb jelentkezzünk be egy fogászati állapotfelmérésre.

Mivel a bölcsességfog a fenti tünetek nélkül is okozhat problémát, ha még nem tört elő,  panaszmentesség esetén is szükség van a rendszeres fogászati kontrollra!

 

Hogyan történik a bölcsességfog eltávolítása?

A bölcsességfog eltávolításának módja a fog helyzetétől és anatómiájától függ.

Amennyiben a bölcsességfog teljesen áttört és a fogkorona az íny felett helyezkedik el, de a fogat valamely okból ki kell venni (pl. fogszabályozás miatt), akkor helyi érzéstelenítésben hagyományos foghúzással, fogó segítségével távolítjuk el.

Amennyiben a fog még a fogíny, illetve a csont alatt helyezkedik el, vagy rendellenes helyzetben, akkor bonyolultabb beavatkozásra van szükség.

Helyi érzéstelenítésben az íny „bemetszése” után leválasztjuk az ínyt a fogról, majd a szomszédos fogak épségére ügyelve eltávolítjuk. Ehhez bizonyos esetekben szükség lehet a fogat körülvevő csont részleges eltávolítására is, és az is előfordulhat, hogy a fogat csak több darabban tudjuk kiemelni.

A fog eltávolítását követően a csontsebet kitisztítjuk, hogy ne maradjon benne csont- vagy fogtörmelék, majd a sebet varratokkal zárjuk le, amelyeket 7-10 nap múlva távolítunk el.

A bölcsességfog műtéthez ma már modern, speciális csontmaró fúrók állnak rendelkezésünkre.

Rendelőnkben minden bölcsességfog-eltávolítás szakértő kezek között, modern technológiai háttérrel, kíméletesen és fájdalommentesen történik!

Bölcsességfog eltávolítás Érd.