A fogak pótlásának a legkorszerűbb módja a fogászati implantátum készítése, azonban a csonthiány miatt erre nem minden esetben van lehetőség.

A fogbeültetés legfőbb kritériuma, hogy megfelelő szélességű és magasságú csont álljon rendelkezésre. Ennek hiányában a sikeres implantációhoz csontpótlásra van szükség.

 

Amikor kevés a csont

Mitől „fogy el a csont”?

A fogvesztés után az állcsontok sorvadása természetes folyamat, ilyenkor a csont terhelés hiányában funkcióját veszti és elkezd felszívódni. Többek közt ezért is olyan fontos az elvesztett fogak mielőbbi pótlása.

De okozhat csontpusztulást fogciszta vagy fogínysorvadás is.

Amennyiben nincs elegendő mennyiségű vagy minőségű csont az implantátumok behelyezéséhez, még nem kell lemondanunk az implantátumról, viszont a megfelelő csontozatot csontpótlással kell rekonstruálnunk.

Csontpótlás Érd

Szeretnél többet tudni a csontpótlásról? Olvass tovább!

 

Mi az a csontpótlás?

A csontpótlásnak azokat a beavatkozásokat nevezzük, melyek célja, hogy az implantátum befogadásához alkalmas csontmennyiséget hozzanak létre.

Attól függően, hogy milyen jellegű és mértékű csontfelépítésre van szükség, többféle eljárás áll rendelkezésünkre.

A csontpótló anyag, amellyel a csontot újraépítjük lehet autogén („saját csont”), allogén (más emberből származó), állati eredetű, vagy szintetikusan előállított.

 

Csontfelépítés saját csonttal (Csonttranszplantáció)

Ebben az esetben a páceins saját csontjából távolítunk el egy darab csontot (általában az állcsont más területéről, esetleg a csípőcsontból, sípcsontból, illetve a koponyából), majd a szükséges helyen csontösszekötő (titán) szegecsekkel rögzítjük. A beültetett csontpótló anyag védelme érdekében felszívódó membránnal fedjük le, optimális környezetet teremtve a szövet regenerálódásához. A csontblokk a következő 6-9 hónapban összenő a környező területtel és a szervezet részévé válik.

 

Csontfelépítés humán csonttal

Az adott területet pótolhatjuk idegen emberi csonttal is, melyet a csípőprotézis beültetésekor felszabaduló csontból nyernek ki.

Természetesen ezek a humán csontszövetek teljesen biztonságos, szigorúan ellenőrzött anyagok (vírusok pl. Hepatitis, HIV stb. kizárva), melyek előzőleg alapos tisztításon és sterilizáláson esnek át, míg csak a szerkezetében a saját csontunkkal megegyező mészváz marad.

A humán csont a beépülés szempontjából azért előnyösebb, mert szerkezete teljesen azonos a saját csontunkkal, így csökken a kilökődés esélye. További előnye, hogy nincs szükség donor területre, ezért a beavatkozás kisebb kellemetlenséggel és gyorsabb regenerációval jár.

 

Csontfelépítés állati eredetű csontpótlóval

Az állati eredetű csontpótló alkalmazása szintén elterjedt eljárás; ez a csontpótló anyag sterilizált, szerves anyagoktól mentes, a beépüléshez szükséges ásványokkal feldúsított állati eredetű (általában szarvasmarhából nyert) csontgranulátum.

A műtét során hozzáadott, -a páciens saját véréből kinyert- alkotóelemek segítségével a csontpótló anyag beindítja a szervezet saját csontképzését, és nagyjából 6 hónap alatt új csont képződik- miközben a csontpótló anyag felszívódik.

 

Mi az az arcüregemelés (sinus lift)?

Az arcüreg emelés (sinus lift) a csontpótlás azon típusa, melyet a felső állcsontban alkalmazunk, ha az arcüreg alapja túl közel esik a szájüreghez.

Mivel a felső őrlőfogaknál gyakran nem elég magas a csont implantátumok beültetéséhez, ilyenkor csontpótló anyaggal növeljük meg a felső állkapocs magasságát.

Az arcüreg emelés ma már szájsebészeti rutin beavatkozásnak számít, és a helyi érzéstelenítésnek köszönhetően fájdalommentes.

Két fajtát különböztetünk meg: a zárt, illetve a nyitott arcüreg emelést.

 

Zárt arcüreg emelés

Kisebb mértékű a csonthiány esetén zárt arcüreg emelést végzünk; ilyenkor a tervezett implantátum helyén keresztül az arcüreg belsejébe és a járataiba csontpótló anyag kerül.

A csontpótló anyag idővel csontszerű kemény anyagként beépül, becsontosodik, amelybe így már biztonságosan beültethetők az implantátumok.

 

Nyitott arcüreg emelés

Nagyobb mértékű csonthiány esetén a kicsit komplikáltabb, zárt arcüreg emelésre van szükség. Ez esetben az ínyen keresztül nyitjuk meg az állcsont külső felén a csontablakot, és ide juttatjuk be a csontpótló anyagot, míg el nem érik a kívánt magasságot. Végül a területet a gyógyulás érdekében egy speciális, kollagén membránnal fedjük le, majd a műtéti sebet varratokkal zárjuk.

 

Az arcüreg emelés után általában 4-5 hónapot kell várni ahhoz, hogy az implantátumot be tudjuk ültetni. Amennyiben az arcüreg emeléskor volt elég csont ahhoz, hogy az implantátumnak minimális stabilitása legyen, úgy a két műtét egyszerre is elvégezhető.

 

Honnan tudhatom, hogy szükségem lesz-e csontpótlásra?

Az implantációs fogpótlást minden esetben személyes konzultáció, alapos manuális és képalkotó diagnosztikai vizsgálat, pontos kezelési terv, valamint személyre szabott árajánlat előzi meg. Ennek során a szakorvos megállapítja, hogy a csont minősége és mennyisége elegendő-e a sikeres implantációhoz. Amennyiben nem, úgy ismerteti a csontpótlással kapcsolatos beavatkozás lehetőségeit.

 

Mitől függ a csontpótlás ára?

Amennyiben az implantátum beültetésekor vagy azt megelőzően csontpótlásra van szükség, az mindenképpen plusz költséget jelent a kezelési tervben.

A fogászati csontpótlás ára attól függ, milyen mennyiségű és minőségű csontra van szükségünk, de függ a műtéti beavatkozás mértékétől és bonyolultságától is.

Csontpótlás Érd