Esztétikai fogászat

Esztétikai fogászati kezelésnek hívjuk mindazon beavatkozásokat, ahol a páciens tökéletes mosolyának kialakítása a cél mind funkcionális, mind esztétikai részről.

Esztétikai beavatkozások keretein belül végzett kezelések:

  • Fémmentes (cirkónium – e-max préskerámia) koronák
  • E-max préskerámia hajszálvékony héjak
  • Fémmentes betétek
  • Esztétikus tömések

Fémmentes koronák:

  • Tökéletes esztétika:A természetes fogak bizonyos szintig áttetszőek, ezt a hatást a fémkerámia koronákkal nem lehet teljes mértékben elérni. A cirkónium korona vázának színe azonban megegyezik a fogak természetes színével, így az elkészült fogpótlás teljesen természetes hatást kelt majd. A régebbi fémkerámia koronáknál sokszor elszürkült az ínyszél, vagy a nem tökéletes illeszkedés miatt kilátszott a fémváz, a cirkónium vagy préskerámia koronáknál ettől nem kell félni. Ha olyan fogra készül pótlás ami mosolygásnál vagy beszédnél látszik, mindenképpen ez a típus ajánlott.
  • Tartósság:A cirkónium-oxid egy nagyon nagy keménységű anyag, ami még az acélt is képes elmetszeni, így a cirkónium-oxid vázzal készült koronák rendkívül tartósak, és évtizedekre is megoldást jelenthetnek. Préskerámiából is képesek vagyunk ma már hosszú távon funkcióképes pótlásokat készíteni.
  • Fémallergia esetén is használható:ha valaki nem tudja magáról, hogy fémallergiás, és fémkerámia fogpótlást készíttet, akkor olyan kellemetlen helyi tüneteket tapasztalhat, mint például égő érzés a szájban, de akár bőrkiütéseket is okozhat a testfelszín bármely részén. A cirkónium és préskerámia korona nem tartalmaz fémet, így a fémallergiások számára is biztonságos megoldást jelent.
  • Lecserélhetőek vele a fémkerámia koronák:a fémkerámia koronák helyi érzéstelenítés mellett eltávolíthatók. A pótlás alatti fogak az esetek többségében alkalmasak a megfelelő előkészítés után arra, hogy egy új, cirkónium koronát készítsünk rájuk.

E-max préskerámia hajszálvékony héjak

Főként a felső frontfogak törése, enyhébb fokú helyzeti vagy alaki eltérések okozta kozmetikai hátrány kiküszöbölésére szolgál a kerámiahéj, és a fognak csupán a látható, ajkak felé eső felszínére terjed ki. A préskerámia elnevezés onnan ered, hogy a héj készítése során annak anyagát nagy nyomással préselik, így annak pontossága páratlan.

Ennek köszönhetően az ilyen esetek orvoslásakor használt másik megoldáshoz, a fog egészét borító koronához képest a héj előkészítésekor lényegesen kevesebb ép fogszövetet kell feláldozni. A kerámiahéj megjelenése a mellette levő fogak színével és áttetszőségével szinte teljesen egyezővé alakítható. Mivel anyaga préselt kerámia, ezért ez a változat az esztétikumon túl nagyfokú illeszkedési pontossága miatt a tartósságot tekintve is etalonnak számít ebben a kategóriában.

Az új E-max préskerámiának több előnye is van. Főként a frontfogaknál eddig soha nem látott, még a cirkónium kerámiánál is természetesebb szépséget kínál, amiről csak a viselője tudhatja, hogy nem eredeti. Fémmentes, nem allergizál. Egyéb préskerámia változatoktól eltérően mechanikailag sokkal ellenállóbb, szinte titán keménységű, ezért akár 3-tagú fogpótlások is készíthetők belőle. Mindezeknek köszönhetően az új E-max préskerámia jelenleg a legesztétikusabb megoldás korona, héj és 3-tagú fogpótlás elkészítésekor – biztos választás a legmagasabb igényűeknek.

Előny: esztétikus, tartósan pontos illeszkedés.

Hátrány: technológiaigényessége miatt költséges. A kerámiahéj elkészítése legalább két alkalmat igényel.
(1. Előkészítés, lenyomatvétel, 2. Beragasztás.)

Fémmentes betétek

Betét – Inlay, onlay és overlay avagy nagyméretű szuvasodások biztonságos ellátása

A fogászati szaknyelv inlay, onlay vagy overlay névvel illeti mérettől függően azt a fajta fogtömés típust, melyet nem a fogorvos alakít ki rögtön a rendelőben a fogfúrás után, hanem lenyomat alapján a fogtechnikus készít el. Az elkészült fogtömés formájú apró fogpótlás a következő alkalommal a rendelőben kerül beragasztásra. Betétet elsősorban nagyméretű szuvasodások esetén, illetve gyökérkezelt fog koronai részének helyreállítására alkalmazunk.

Anyagát tekintve leggyakrabban aranyból, kompozitból illetve préskerámiából készítjük.
Esztétikai szempontból a kompozit és a préskerámia adja azt az eredményt, amely gyakorlatilag láthatatlan pótlást eredményez.

Esztétikus tömések

A leggyakoribb fogászati megbetegedés, a fogszuvasodás során foganyag veszteséggel járó üreg alakul ki a fogban, amely kezelés nélkül egyre nagyobb lesz, meggyengíti a fogat, és ha a folyamat eléri a fogbelet gyökérkezelés válik szükségessé.

Amennyiben kialakult a szuvasodás, a fogat restaurálni kell úgy, hogy funkcióját, alakját és színét visszaállítsuk az eredeti állapotba. Így a tömés megakadályozza a további fogromlást.
A helyreállítás történhet plasztikus tömőanyaggal (esztétikus tömés). Ennek során, általában helyi érzéstelenítésben kitisztítjuk fúrókkal az üreget, eltávolítva a fertőzött fogszöveteket, ezek után előkezelés és ragasztó felvitele után rétegenként behelyezzük a megfelelő színű tömőanyagot. Az egyes fogtömésekhez-különösen a frontfogakhoz- a megfelelő esztétikum eléréséhez több, különböző színű tömőanyag behelyezése is szükséges. Az üregek betömésén túl lehetőség van esztétikai korrekciókra is, például élpótlás, elszíneződött fogak színkorrekciója, fogak közötti hézagok kitöltése stb.
Rendelőnkben kizárólag prémium minőségű tömőanyagokat használunk.