A fogkő nem szimplán esztétikai és higiéniai probléma. Ha nem távolítjuk el rendszeresen, idővel fogínygyulladáshoz, és súlyos fogágybetegséghez vezet.

 

Hogyan alakul ki a fogkő?

A fogkő elmeszesedett lepedék(plakk), mely az ételmaradékok és a nyál keveredésével alakul ki a fogak felszínén. A plakknak elég néhány nap, hogy ásványi anyagok beépítésével megkeményedjen, és jellemzően a fognyakak körül fogkőként rakódjon le.

A fogkőlerakódás alapos szájhigiéniával lényegesen csökkenthető, de a nehezen hozzáférhető helyeken a lepedék a leggondosabb fogtisztítás mellett se mindig távolítható el maradéktalanul.

A fogkő színe fehéres-sárgás, ám bizonyos ételek és italok (tea, kávé, dohány) elszínezhetik. A fogkő – teljesen észrevétlenül – megtelepedhet a fogíny alatt is, mely fokozottan veszélyes a fogágy egészségére nézve.

A fogkő az első lépés a fogínygyulladás és a fogágybetegség felé, de rendszeres fogkőeltávolítással mindez megelőzhető!

 

Ultrahangos fogkőeltávolítás Érd!

Többet szeretnél tudni a fogkőeltávolításról? Olvass tovább!

 

Meg tudom-e előzni a fogkő kialakulását?

A fogkőképződés természetes folyamat, ám mértéke egyéni adottság (genetika, szájhigiénia, táplálkozás, nyál összetétele stb.) függvénye.

Az viszont kijelenthető, hogy a fogkőképződés alapos fogápolással csökkenthető.

Ehhez ideális eszközök az elektromos fogkefe, a fogselyem, a szájzuhany, a fogköztisztító kefe, valamint a nyelvkaparó.

 

Miért van szükség a rendszeres fogkőeltávolításra?

Bár az ápolatlannak tűnő, sárgás fog, és a kellemetlen lehelet már önmagában is problémás, a fogkőleszedés nemcsak esztétikai vagy szájhigiéniai kérdés.

Ha nem távolítjuk el, a fogkő tovább terjed és fogíny irritációt, fogínygyulladást okoz.

Az ínygyulladás első jele a duzzadt, vörös fogíny, illetve a fogmosáskor, harapáskor tapasztalt fogínyvérzés.

Amennyiben ez a gyulladás tartósan fennáll, megtámadja a fogágyat és még súlyosabb problémákhoz vezet. A gyulladt fogíny elválik a fogtól, mellette pedig baktériumokkal teli tasakok alakulnak ki.

A gyulladás megtámadja az íny szövetét, amely folyamatosan és visszafordíthatatlanul pusztul, így alakul ki az ún. az úgynevezett ínyvisszahúzódás.

A folyamat itt sem áll le, a kezeletlen ínygyulladás tovább terjedhet a fogakat tartó kötőszövetekre és a csontokra is, majd kilakul a súlyos fogágybetegség, mely végső soron fogaink elvesztéséhez vezethet.

 

Milyen kockázatokkal jár a fogkő?

  • Rossz lehelet és szájíz
  • Gyullad, duzzadt, élénkvörös fogíny
  • Fogínyvérzés
  • Fogszuvasodás
  • Meglazuló fogak
  • Fogvesztés

 

Szeretném megelőzni! 

Ultrahangos fogkőeltávolítás Érd

 

Lehetséges-e a fogkőleszedés házilag?

A már kialakult fogkő olyan erősen tapad a fogak felszínéhez, hogy kizárólag rendelői módszerekkel és eszközökkel távolítható el.

Az otthoni praktikák általában hatástalanok, vagy komoly kárt okozhatnak az ínyben és a fogzománcban.

 

Mi az az ultrahangos fogkőeltávolítás?

Az ultrahangos fogkőeltávolítás rendkívül hatékonyan, ugyanakkor biztonságosan, kíméletesen és fájdalommentesen távolítja el a fogakról a fogkövet.

A fogkő-eltávolító készülék, az ún. depurátor, egy ultrahangos eszköz, amely magas frekvencián rezegve, porlasztja a vizet és ezáltal lesodorja a fogakról a fogkövet.

A fogkő eltávolítás esetén nincs szükség helyi érzéstelenítésre sem, ám egyéni érzékenység esetén ez is igénybe vehető.

 

A fogkőeltávolítás menete

  1. Állapotfelmérés és konzultáció
  2. Ultrahangos fogkőleszedés
  3. Fogak polírozása

 

Ultrahangos fogkőeltávolítás Érd

 

Fogkőleszedés Airbrush homokfúvásos fogtisztító technológiával

Az Air-brush kezelés a professzionális fogtisztítás kiegészítő kezelése lehet, de alkalmazható önállóan is.

A fogkőeltávolítást követő Airbrush homokfúvásos fogtisztító technológia gyengéd és kíméletes a fogakkal és az ínnyel, mégis rendkívül hatékony a fogkő és az erősen színező ételek és italok (kávé, bor, paradicsomszósz stb.) okozta foltok és elszíneződések megszüntetésében.

A kezelés folyamán nagy nyomású vízsugárral apró szemcséjű ízesített sóport juttatunk a fogakra, eltávolítva ezzel a fogkövet és a nem kívánt elszíneződések nyomait.

Ennek köszönhetően egészséges fogínnyel, tiszta, sima, csillogó fogakkal és üde lehelettel távozhatunk a rendelőből.

A sópolírozás során kapott tükörsima felületen sokkal nehezebben tapad meg a lepedék, ezáltal később keletkezik fogkő is.

A kezelés olyan hatékonyan távolítja el az elszíneződéseket, hogy a segítségével gyakran a kémiai fogfehérítés is elkerülhető.

 

Milyen gyakran tanácsos fogkőleszedésen részt venni?

Ez teljes mértékben egyénfüggő, azonban általánosságban elmondható, hogy negyed/félévente ajánlott bejelentkezni egy fogkőleszedésre.

 

Ultrahangos fogkőeltávolítás Érd